Waaraan denken bij het uitvinden? | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Waaraan denken bij het uitvinden?

25-06-2020

Bij het innovatieproces komen allerlei vragen naar boven.

Is uw idee nieuw?

Een belangrijke vraag bij het uitvinden is of uw idee wel nieuw is. Bestaat uw uitvinding al? Dan kunt u met uw innovatietraject stoppen of misschien een bestaande uitvinding verbeteren. Of neem contact op met de octrooihouder om samen te werken en een licentie af te nemen.

Hoe financiert u uw onderzoek, de productie en verder?

Op RVO.nl vindt u verschillende financieringsmogelijkheden, bijvoorbeeld kredieten en fiscale regelingen. U kunt hiermee bijvoorbeeld besparen op loonkosten of apparatuur financieren. Meer informatie vindt op onze financieringspagina en in de subsidie- en financieringswijzer.

Kosten

Wilt u een idee krijgen hoeveel een octrooi kost? Raadpleeg de kostencalculator of bekijk het tarievenoverzicht.

Hoe gaat u uw intellectueel eigendom beschermen?

Sommige ideeën kunt u beschermen met een octrooi maar er bestaan ook andere vormen. Met modelrecht of auteursrecht bijvoorbeeld, of u houdt het geheim. Welke bescherming in aanmerking komt, hangt af van de aard van uw idee. Wij hebben de vormen van intellectueel eigendomsrecht voor u op een rijtje gezet.

Let op: als u een octrooi wilt aanvragen dan moet u uw uitvinding geheim houden tot het moment van de aanvraag. Lees meer over Wanneer octrooi aanvragen.

Wie heeft het recht op de uitvinding?

Als u een uitvinding doet in dienstverband, wie heeft dan de intellectuele rechten en krijgt het octrooi? U of uw baas? En wat moet u regelen als u gaat samenwerken met anderen

Geheimhouden tijdens ontwikkeling

Tot het moment dat u octrooi aanvraagt moet u uw uitvinding geheim blijven. Als uw uitvinding al bekend is – ook door uw eigen acties – zal uw octrooi weinig waard zijn. Iemand die er inbreuk op maakt kan dan namelijk terecht aanvoeren dat het octrooi niet geldig is.

Lees meer over geheimhouden.

Breng uw intellectuele eigendom in kaart

Wilt u inzicht krijgen in hoe u uw idee kan beschermen? Doe dan de ideeSCAN. Het invullen van de online vragenlijst neemt ongeveer 10 minuten in beslag. U krijgt meteen een te downloaden rapport. Hiermee krijgt u een goed beeld van de intellectuele eigendomsrechten die van toepassing zijn op uw situatie. Ook krijgt u tips waarmee u aan de slag kan om uw ideeën te beschermen.

Octrooiblogs

Octrooiblogs laten zien hoe bijzonder, en alledaags, octrooien zijn. Lees een selectie van de octrooiblogs die recent verschenen zijn.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.