Geheimhouden tijdens ontwikkeling | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Geheimhouden tijdens ontwikkeling

05-02-2018

Tot het moment dat u octrooi aanvraagt moet u uw uitvinding geheim blijven. Als uw uitvinding al bekend is – ook door uw eigen acties – zal uw octrooi weinig waard zijn. Iemand die er inbreuk op maakt kan dan namelijk terecht aanvoeren dat het octrooi niet geldig is.

Om uw uitvinding geheim te houden mag u bijvoorbeeld:

  • niet publiceren in (wetenschappelijke) tijdschriften;
  • geen presentaties geven op beurzen en tijdens congressen. Ook posterpresentaties op wetenschappelijke congressen mogen niet. Voor bepaalde erkende beurzen en tentoonstellingen geldt een uitzondering. Daar kunt u uw uitvinding laten zien zonder dat dit schadelijk is voor de nieuwheid;
  • geen brochures maken en verspreiden;
  • geen publicaties plaatsen op internet.

Tijdens het innovatieproces moet u ervoor zorgen dat uw uitvinding geheim blijft. Dat geldt ook als u er met anderen over spreekt. Geheimhouden kan bijvoorbeeld met maatregelen in de ICT, fysieke beveiliging, concurrentiebedingen en geheimhoudingsclausules.

Meer informatie vindt u bij bedrijfsgeheimen.

Een voorbeeld van een geheimhoudingsverklaring vindt u op de site van www.uitvinders.nl.

Alle medewerkers van het Octrooicentrum, onderdeel van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl), hebben geheimhoudingsplicht. Dat betekent dat u vrij met hen kunt spreken over uw idee of uitvinding. 

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.