Feiten en cijfers Octrooien | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Feiten en cijfers Octrooien

30-03-2021

Wereldwijd zijn er miljoenen octrooirechten van kracht en elk jaar komen er duizenden nieuwe octrooiaanvragen bij. Ook onze organisatie publiceert regelmatig nieuwe ontwikkelingen in het octrooirecht.

Een Nederlands octrooirecht blijft gemiddeld 6 tot 8 jaar van kracht. Ruim de helft van de aanvragen in Nederland wordt digitaal ingediend.

Jaarbericht 2020

Het aantal octrooiaanvragen in Nederland heeft in 2020 niet geleden onder de COVID-19-pandemie. Met meer dan 3.000 aanvragen was er in 2020 sprake van een stijging van bijna 13% ten opzichte van 2019. Dit komt grotendeels door een groei van het aantal aanvragen uit China. 

Lees ons Jaarbericht 2020

jaarbericht 2020 inline

Infographic met een cirkel waarin staat: 21% stijging van ingediende octrooiaanvragen over de afgelopen 5 jaar.

Jaarbericht 2019

Wilt u meer weten over de ontwikkelingen van Nederlandse octrooien in 2019? Raadpleeg het digitale jaarbericht 2019 van Octrooicentrum Nederland.

Jaarbericht 2018

Wilt u meer weten over de ontwikkelingen van Nederlandse octrooien in 2018? Raadpleeg het digitale jaarbericht van Octrooicentrum Nederland.

Overzicht afgelopen jaren

In de bijlage vindt u een overzicht van octrooiaanvragen en verleende octrooien over de afgelopen jaren.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.