Zoeken met classificatiecodes | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Zoeken met classificatiecodes

17-01-2020

Zoeken in octrooidatabanken kan met woorden, maar dat heeft nadelen. Vantevoren weet u namelijk niet in welke termen een octrooi is omschreven. Dat is ondervangen met zogenoemde classificatiecodes. Met deze codes zoekt u trefzeker naar een bepaald technisch vakgebied.

Elk octrooidocument in de databank heeft een of meer classificatiecodes die horen bij het technisch vakgebied van de uitvinding. Op die codes zijn alle octrooien over een bepaalde techniek te vinden. U moet wel eerst de juiste code(s) zien te vinden.

De meest gebruikte classificatiesystemen voor octrooidatabanken en octrooiregisters zijn:

 • Cooperative Patent Classification system (CPC), in Europa en de Verenigde Staten.
 • 'International Patent Classification' (IPC), wereldwijd.

De opzet van deze 2 systemen is in principe gelijk. Ze overlappen elkaar voor een groot deel. CPC is uitgebreider en daardoor vaak handiger om mee te zoeken. De voertaal is Engels

  Zoeken naar classificatiecodes met trefwoorden

  Een handige manier om de juiste classificatiecode te vinden is met trefwoorden. Bekijk het instructiefilmpje over zoeken met classificatiecodes met trefwoorden.

  Zoeken naar classificatiecodes via documenten

  Heeft u al een octrooidocument over het onderwerp waarnaar u op zoek bent? Gebruik dan de classificatiecode van dat document om meer documenten te vinden. Bekijk het instructiefilmpje over zoeken naar classificatiecodes via documenten.

  Voorbeeld classificatiecodes

  Classificatiesystemen werken volgens een boomstructuur. Het gehele gebied van de techniek wordt onderverdeeld in hoofdgroepen (A, B, C, ..., F) die telkens verder worden onderverdeeld. Hieronder vindt u een voorbeeld:

  Amenselijke levensbehoeften
  A47meubilair, huishoudartikelen, etcetera
  A47Jkeukenuitrusting
  A47J27kookpannen
  A47J27/21waterkokers
  A47J27/21008elektrische waterkokers
  A47J27/2105draadloze elektrische waterkokers

   

  Bekijk de structuur van de classificatie in Espacenet. U ziet de CPC.
  Raadpleeg de website van de World Intellectual Property Organization voor een gedetailleerde handleiding van de IPC. Speciaal voor Nederlandstalige gebruikers hebben wij de IPC vertaald.

  Hulp nodig?

  • Het zoeken in octrooidatabanken vraagt handigheid. Meer informatie hierover vindt u in de handleiding Espacenet.
  • Wij kunnen u helpen met bijvoorbeeld workshops en advies. Wij zoeken bijvoorbeeld classificatiecodes voor de techniek waarin u geïnteresseerd bent. Daarmee kunt u gerichter zoeken.

  Bent u tevreden over deze pagina?

  Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
  Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
  De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.