U heeft een octrooi | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

U heeft een octrooi

12-05-2020

Om uw octrooi in stand te houden, moet u jaarlijks taksen betalen. Ook moet u ervoor zorgen dat uw gegevens correct zijn geregistreerd. Pleegt iemand inbreuk op uw octrooi, dan kunt u optreden. U kunt uw octrooi zelf houden, maar ook verkopen of een licentie uitgeven.

Heeft u een octrooi, dan kunt u binnen 12 maanden na de aanvraagdatum ook octrooi aanvragen in een ander land. Na die 12 maanden kan het niet meer (prioriteitswetgeving).

Uw gegevens in het octrooiregister

U moet zelf zorgen dat uw gegevens in het octrooiregister blijven kloppen. U kunt deze administratie uitbesteden aan een gemachtigde of een in Nederland ingeschreven advocaat.

Taksen betalen

Om uw octrooi in stand te houden moet u jaartaksen betalen. Voor een Nederlands octrooi begint u met betalen van de taks vanaf het begin van het 4e jaar na indiening van de octrooiaanvraag. Ook voor wijzigingen van bijvoorbeeld namen betaalt u taksen.

Lees meer over taksen.

Hoe exploiteren?

De winstgevendheid van uw octrooi staat of valt met de strategische keuzes die u maakt. U kunt bijvoorbeeld:

Heeft u voor dezelfde uitvinding in verschillende landen een octrooi, dan kunt u voor elk land een andere keuze maken. U exploiteert bijvoorbeeld het Nederlandse octrooi zelf, geeft een licentie uit voor het Duitse octrooi en verkoopt het Amerikaanse.

Bekijk het filmpje 'Octrooien & Valorisatie' over het gebruik van octrooien als vorm van valorisatie van wetenschappelijke kennis (hoe 'verkoopt' u wetenschappelijk kennis). Bekijk ook ander videomateriaal over octrooien.

Inbreuk en nietigheid

Heeft u een octrooi, dan kunt u te maken krijgen met inbreuk en nietigheid. Bij inbreuk maakt iemand uw geoctrooieerde uitvinding bedrijfsmatig na. Is een octrooi onterecht verleend dan kan de rechtbank het octrooi nietig (ongeldig) verklaren.

Bezwaar maken

U kunt bezwaar maken tegen besluiten van Octrooicentrum Nederland.

Veel gestelde vragen

Lees de antwoorden op veel gestelde vragen over het instandhouden van uw octrooi.

Octrooien in de praktijk

Lees een aantal verhalen over octrooien (en andere IE-rechten) zoals die in de praktijk voorkomen.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.