Service menu right

Valorisatie in praktijk: innovaties in de zorg

Als kennisinstellingen en ondernemers gaan samenwerken kunnen mooie innovaties ontstaan. Ondersteund door het Valorisatieprogramma werken 12 samenwerkingsverbanden van kennisinstellingen en bedrijven samen aan valorisatie.

Wat heeft 8 jaar Valorisatieprogramma aan innovaties opgeleverd? Lees over inspirerende voorbeelden in de sector zorg.

Voorkomen en genezen

EmoSys

EmoSys: Valorisatie in praktijkJe gezichtsuitdrukking vertelt hoe je je voelt. Maar aangetoond is dat wie lacht, zich ook echt beter voelt. EmoSys uit Maastricht bedacht een slim en eenvoudig alternatief voor antidepressiva: een pleister. Die stimuleert de ‘lachspier’ op de wang en stuurt elektrische signalen van het perifere zenuwstelstel naar de hersenen.
Depressieve klachten zijn een groot en kostbaar probleem. Wereldwijd lijden 600 miljoen mensen aan depressies. Hun behandeling kost jaarlijks €65 miljard. Wie 3 weken elke nacht de EmoSys-pleister op z’n wang plakt, voelt zich beter. Dat helpt mensen hun lichte of matige depressieklachten te overwinnen, zonder antidepressiva of therapie. Emosys is opgericht door neurowetenschapper en natuurkundige Mehrdad Seirafi, verbonden aan Brightlands Maastricht. De start-up ontving ondersteuning vanuit Maastricht Valorisation Centre.
Bekijk een film over EmoSys.

MyDiagnostick

MyDiagnostick: Valorisatie in praktijkMyDiagnostick is een handzaam apparaat dat een veel voorkomende ritmestoornis van het hart (boezemfibrilleren) kan opsporen. MyDiagnostick heeft de vormgeving van een stokje waarbij aan beide uiteinden een metalen handvat zit. In deze handvatten zitten elektrodes verwerkt die een ECG van een hoge kwaliteit opnemen. MyDiagnostick kan meer dan 100 ECG's opslaan. De opgenomen ritme stroken zijn via een USB verbinding uit te lezen in een computer. De patiënt kan thuis of op een andere plek, elk moment van de dag, met MyDiagnostick een meting verrichten. Uiteraard is de stick ook in ziekenhuizen inzetbaar. De arts krijgt de ECG’s te zien via een webportaal en kan de diagnose bevestigen en vastleggen.
MyDiagnostick ontving ondersteuning vanuit Maastricht Valorisation Centre.
Bekijk een filmpje over MyDiagnostick.

MindMate

Mindmate: Valorisatie in praktijkMindMate is een slim en handig apparaatje speciaal voor mensen die beginnen te dementeren. Het voorkomt dat mensen hun spullen vergeten als zij de deur uitgaan. Denk bijvoorbeeld aan sleutels, telefoon en portemonnee. Het apparaat dient als geheugensteuntje en helpt ook bij het vinden van de gemiste spullen. Ook kan het waarschuwen wanneer iemand het huis verlaat en pannen op het vuur zijn blijven staan. Het apparaatje waarschuwt en voorkomt dat mensen gaan dwalen en in gevaarlijke situaties terechtkomen. MindMate is ontwikkeld door Brain Assist BV, samen met UMACO BV, Lode BV, UMCG en Hanze Hogeschool.
Bekijk een filmpje over de Mindmate.

Northern Knowledge hielp de start-up o.m. met het verkrijgen van subsidies vanuit Brussel, Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) en Economic Board Groningen (EBG).

Novioscan

Novioscan: valorisatie in praktijkDe blaassensor van Novioscan, de SENS-U, ondersteunt kinderen en later ook volwassenen bij het voorkomen van urine-incontinentie. De sensor meet de vulling van de blaas met behulp van ultrageluid en stuurt draadloos een signaal naar een smartphone wanneer de blaas vol is. Zo kan de patiënt op tijd het toilet bezoeken. Dit voorkomt plasongelukken tijdens toilettraining en helpt urineweginfecties te reduceren. Novioscan werkt samen met het UMC Utrecht, het Radboud UMC en andere instituten. Op 23 maart 2018 introduceerde het bedrijf dit product in de markt. De eerste apparaatjes zijn al verkocht.
Novioscan kreeg ondersteuning van Kennispark Twente (nu: Novel-T).

Caelus

Caelus: Valorisatie in praktijkIn 2030 dreigen wereldwijd 350 miljoen mensen diabetes te hebben. Caelus Health richt zich op het voorkomen van Type 2 diabetes. Deze vorm van suikerziekte komt vaak voor bij mensen met overgewicht. Dit Amsterdamse life sciences bedrijf ontwikkelt producten die de gevoeligheid voor insuline vergroten. Deze producten kunnen de kans op het ontstaan van Type 2 diabetes verkleinen en daarmee hart- en vaatziekten beperken. De innovatieve benadering van Caelus is gebaseerd op een natuurlijke benadering die is afgeleid van onze darmbacteriën. Op dit moment worden de eerste producten getest in klinisch onderzoek.
Caelus kreeg begeleiding van Innovation Exchange Amsterdam, o.a. bij de octrooiaanvraag en het opstarten van hun bedrijf, en verder door financiering van een Proof of Concept-studie.

CC Diagnostics

CC diagnostics: valorisatie in praktijkHet testen van vrouwen op baarmoederhalskanker kan efficiënter, goedkoper en vrouwvriendelijker. In Nederland alleen al krijgen ruim 5000 vrouwen per jaar een onterechte verdenking van baarmoederhalskanker. CC Diagnostics ontwikkelde een nieuwe DNA-methylatietest, die baarmoederhalskanker en de voorstadia van deze ziekte eerder ontdekt. Vrouwen kunnen de test zelf thuis doen: doktersbezoek is voor een uitstrijkje niet meer nodig. In Nederland levert dit al een jaarlijkse kostenbesparing op van €2,9 miljoen. Door de nieuwe screening zal het aantal vrouwen dat onterecht positief op baarmoederhalskanker wordt getest drastisch dalen.
Via Northern Knowledge ontving CC Diagnostics ondersteuning van Venturelab North en Health Holland. Voor aanvullende financiering deed het bedrijf een succesvolle aanvraag voor een Innovatiekrediet bij RVO.nl.

Zorg op de vierkante millimeter

Emultech

Emultech: Valorisatie in praktijkEffectievere, goedkopere en voor de patiënt prettigere medicatie: dat is waar Emultech aan werkt. Het bedrijf ontwikkelde een technologie voor 'microfluidische encapsulatie': de technologie verpakt de werkzame stof van de medicatie in kleine biologisch afbreekbare deeltjes, die na toediening geleidelijk aan het lichaam worden afgegeven. Het lichaam kan de medicatie dan beter opnemen.
Met de apparatuur van Emultech kan de farmaceutische industrie effectievere medicijnen produceren, ondervinden patiënten minder bijwerkingen en ervaren zij een hoger comfort. De geoctrooieerde technologie is door Robin de Bruijn, mede-oprichter en huidig directeur, ontwikkeld tijdens zijn studie Chemische Technologie aan de TU Eindhoven.

Mede door de ondersteuning van BrightMove kon Emultech de apparatuur marktklaar maken.

Lumicks

Lumicks: Valorisatie in praktijkLumicks ontwikkelt aan de VU apparaten waarmee biologen en biomedische wetenschappers biomoleculen kunnen bekijken en manipuleren. Hierdoor krijgen de wetenschappers beter inzicht in hoe ziekten zich ontwikkelen en kunnen ze betere medicijnen ontwerpen tegen ziekten zoals kanker, Alzheimer en tuberculose.
Erwin Peterman en Gijs Wuite wisten met hun baanbrekende innovatie universiteiten als Berkeley en Harvard voorbij te streven. De onderzoekers werden beloond met de NWO Natuurkunde Valorisatie Prijs 2017. De start-up Lumicks die uit hun onderzoek voortkwam groeit met veel succes, was na 3 jaar al winstgevend en heeft nu al meer dan 20 mensen in dienst in hightechbanen.
Lumicks ontving ondersteuning vanuit Innovation Exchange Amsterdam.
Bekijk een filmpje over de innovatie van Lumicks.

Preceyes

Preceyes: Valorisatie in praktijkEén klein foutje bij een oogoperatie kan ernstige schade veroorzaken of de patiënt zelfs voorgoed blind maken. Preceyes komt met een oplossing. De Eindhovense start-up ontwikkelde een robot die de chirurg ondersteunt bij vitreoretinale chirurgie: ingrepen aan het netvlies en het glasvocht, de vloeistof waarmee het oog gevuld is. Deze ingrepen zijn bijvoorbeeld nodig bij netvliesloslating of bij verstopping van haarvaatjes in het oog. Een goede chirurg kan tot op 0,1 millimeter nauwkeurig werken, maar deze vaatjes zijn nog 10 keer zo klein.
In 2016 vond de eerste oogoperatie met de Preceyes robot plaats in Oxford. De artsen haalden bij een patiënt een laagje netvlies weg met een dikte van ongeveer 1/100e millimeter. Het Oogziekenhuis in Rotterdam heeft de robot aangeschaft, ook is er interesse uit landen als India en China.
Preceyes ontwikkelde ook een sensor die de afstand van een instrument tot het netvlies meet. Door gebruik te maken van de nauwkeurigheid van de micrometer van de robot, kan de chirurg op comfortabele wijze een vaste afstand tot het netvlies handhaven. Dit vermindert de kans op weefselbeschadiging en maakt netvliesoperaties beter, prettiger en veiliger.
Preceyes ontving ondersteuning vanuit BrightMove.
Bekijk een filmpje over Preceyes.

MicroSure

MicroSure: Valorisatie in praktijkKleine structuren (soms minder dan 1 mm) vrij maken en weer aan elkaar hechten is met mensenhanden niet of nauwelijks mogelijk. Het bedrijf MicroSure ontwikkelde samen met de universiteit Eindhoven een microrobot die deze hersteloperaties kan (helpen) uitvoeren. Een chirurg bestuurt de armen van de MicroSure robot via 2 joysticks. Het apparaat zet de bewegingen van de chirurg om in kleinere, preciezere bewegingen en stabiliseert elke trilling, waardoor de procedure meer gecontroleerd en dus gemakkelijker uit te voeren is. Hij geeft daarmee de chirurg een bovenmenselijke precisie.
Het hightech apparaat is wereldwijd de eerste in zijn soort. In 2016 kreeg MicroSure een Gerard en Anton Award, een prijs die Philips uitreikt aan veelbelovende startups in de regio Eindhoven. Een tweede verbeterde versie van de microrobot is te vinden in het Maastricht UMC+.
MicroSure ontving ondersteuning vanuit BrightMove. Voor aanvullende financiering ging MicroSure naar RVO.nl en vroeg Innovatiekrediet aan.
Bekijk een filmpje over de MicroSure robot.

Meten is weten

Bambi Medical: Bambi Belt

Bambi Medical: Valorisatie in praktijkJaarlijks worden er zo’n 1,5 miljoen baby’s te vroeg geboren. Het is van vitaal belang om ze warm te houden in beschermende couveuses. De bestaande methode, met bedrade elektroden die via een monitor hun functies in de gaten houden, kent diverse nadelen. Zo moet de verpleging de plakelektroden elke 2 tot 5 dagen vervangen: een stressvolle en pijnlijke ingreep. De draadloze monitoring gordel van de Eindhovense start-up Bambi Medical biedt een oplossing. Deze ‘Bambi-Belt’ bevat elektroden die de hartslag, temperatuur en ademhaling meten en hartfilmpjes maken.
Fabio Bambang Oetomo is CEO en oprichter van de start-up. Zijn vader, neonatoloog prof. dr. Sidarto Bambang, legde de basis voor het systeem in samenwerking met de afdeling Industrial Design van de TU/e. Valorisatiecentrum BrightMove hielp hen in deze fase.
Dit jaar slaagde de start-up erin € 4 miljoen aan groeikapitaal op te halen bij Nederlandse privé investeerders. Eerder ontving Bambi Medical subsidie afkomstig via de MIT-regeling als R&D-samenwerkingsproject.

Prolira: Deltascan

Prolira: Valorisatie in praktijkAcuut hersenfalen: Prolira uit Utrecht ontwikkelde Deltascan, het eerste medische instrument dat vroegtijdig, snel en simpel kan vaststellen of een patiënt lijdt aan een delirium. Plotselinge verwardheid is een ernstige aandoening die veel voor komt bij (oudere) patiënten in het ziekenhuis of verpleeghuis. Hoe eerder een delirium behandeld wordt, hoe beter. Vroegtijdige detectie draagt bij aan de veiligheid en verzorging van patiënten en beperkt de medische en financiële gevolgen van een delirium.
De techniek van Deltascan is gebaseerd op objectieve metingen van hersenactiviteit, met behulp van een monitor die via een kabel is aangesloten op electrodes op het hoofd van de patiënt. Prolira is een spin-off van het Universitair Medisch Centrum Utrecht, en is gebaseerd op klinisch onderzoek onder leiding van neuroloog-intensivist Prof. Dr. Arjen Slooter.
Prolira ontving ondersteuning vanuit het Utrecht Valorisation Center.

Scoliocase

Scoliocase: Valorisatie in praktijkDoor kinderen vroegtijdig te screenen op scoliose (kromme rug) kan je ernstige vergroeiingen op latere leeftijd voorkomen. Ouders kunnen aanleg voor scoliose bij hun kinderen straks eenvoudig zelf vaststellen met de Scoliocase. Dit stuk karton vouwen ze met behulp van de instructies in de bijbehorende smartphone-app tot een meetinstrument waarmee ze de kromming van de rug van hun kinderen kunnen meten.
De Scoliocase is een vinding van studenten-startup Orthas en orthopedisch chirurg Hanneke van West aan het Erasmus MC. Van West: “Er is geen landelijke screening meer op scoliose. Daardoor zien wij kinderen vaak te laat en is opereren de enige oplossing. Door de Scoliocase landelijk onder ouders te verspreiden, kunnen we deze problemen voor zijn.” De Scoliocase is leverbaar vanaf medio 2018.
Orthas ontving ondersteuning vanuit Erasmus Centre for Entrepreneurship (ECE).

YourRythmics

YourRythmics: Valorisatie in praktijk

Steeds meer mensen hebben last van een onregelmatige hartslag. Met de hoogkwalitatieve ecg-apparatuur en de geavanceerde software van YourRhythmics BV kunnen cardiologen atriumfibrilleren (onregelmatige hartslag) veel sneller een diagnose vaststellen. De apparatuur en software van YourRhythmics maakt analyses die cardiologen inzicht geeft in welk stadium de ziekte zich bevindt. Patiënten krijgen hierdoor veel sneller de juiste behandeling van deze levensbedreigende aandoening.
De start-up ontving ondersteuning vanuit Brightlands (Maastricht Valorisation Centre).
Bekijk een filmpje over YourRhythmics.

Bekijk ook inspirerende voorbeelden op het gebied van mobiliteit en infrastructuur.

 

 

 

 

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
U kunt via dit formulier geen vragen aan ons stellen. Heeft u een vraag? Ga dan naar www.rvo.nl/contact en neem contact met ons op via telefoon, e-mail of social media.
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.