Valorisatie in praktijk: Innovaties over veiligheid

Als kennisinstellingen en ondernemers gaan samenwerken kunnen mooie innovaties ontstaan. Ondersteund door het Valorisatieprogramma werken 12 samenwerkingsverbanden van kennisinstellingen en bedrijven samen aan valorisatie.

Wat heeft 8 jaar Valorisatieprogramma aan innovaties opgeleverd? Lees over inspirerende voorbeelden die de veiligheid vergroten: op het werk, in openbare ruimten, persoonlijke veiligheid.

Veiligheid in openbare ruimten

Clear Flight Solutions: de Robird®

Clear Flight Solutions: Valorisatie in praktijkDe Robird® is een op afstand bestuurbare robotachtige roofvogel met het realistische uiterlijk en gewicht van zijn natuurlijke evenbeeld. De Robird biedt een diervriendelijke en lange termijn-effectieve manier voor vogelcontrole (zogenaamde bird control) op luchthavens en industriële omgevingen. Het is ontwikkeld door Clear Flight Solutions.

Daarnaast vergroot deze innovatie de vliegveiligheid en de kans op een bird strike (aanvaring tussen een vogel en een vliegtuig) en vermindert het bijkomende (economische) schade. Ook bij boeren kan de Robird® zorgen voor minder oogstverlies; bij windmolenparken en in de olie & gassector kan het zorgen voor minder sterfgevallen onder vogels. Clear Flight Solutions is inmiddels wereldwijd actief op vliegvelden en terreinen in o.a. Azië, Europa en Noord-Amerika.

Bekijk een filmpje over de Robird. Clear Flight Solutions ontving ondersteuning vanuit Kennispark Twente (nu: Novel-T).

Eye on air: Explosive Trace Detection

Eye on air: Valorisatie in praktijkDetectie van minimale hoeveelheden explosieven staat bekend als Explosive Trace Detection. Luchthavens en veiligheidsautoriteiten houden deze ontwikkelingen van deze technologie wereldwijd met belangstelling in de gaten. Eye on Air-technologie moet bijdragen aan het oplossen van een belangrijk dilemma op luchthavens: adequate bescherming van burgers op vliegvelden door goede en snelle detectie van explosieven, waarbij zo weinig mogelijk overlast, zoals wachttijden en fysiek contact, voor de passagier wordt veroorzaakt. Eye on Air heeft een subsidie ontvangen van het innovatieteam van het ministerie van Veiligheid en Justitie en een innovatiekrediet ontvangen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voor de ontwikkeling van explosievendetectieapparatuur op luchthavens.

Eye on air ontving ondersteuning vanuit vanuit Kennispark Twente (nu: Novel-T) ; in 2014 vroeg dit bedrijf Innovatiekrediet aan bij RVO.nl. In 2018 ontving Eye on Air het financiële ondersteuning via het mkb-instrument fase 2 van Horizon 2020.

uCrowds

Computerbeeld uCrowds imulatie mensenmassa DompleinKun je het gedrag van mensenmassa's voorspellen? Bijvoorbeeld bij de start van de Tour de France in Utrecht? uCrowds maakt software waarmee organisaties nauwkeurig de bewegingen van grote mensenmassa’s kunnen simuleren onder verschillende omstandigheden. Een computer kan met deze software de bewegingen van 65.000 voetgangers of game-karakters realtime nabootsen. Die snelle simulaties maken het mogelijk veel verschillende scenario’s te onderzoeken, bijvoorbeeld het effect van het (ver)plaatsen van dranghekken, toiletten of tribunes voor een evenement. Als er iets in de omgeving verandert, zoals een blokkade van een looproute, dan berekent de computer daar direct het effect van. De software van uCrowds is behalve voor de Tour ook gebruikt door Schiphol.

uCrowds ontving ondersteuning vanuit het Utrecht Valorisation Center (UVC).

Persoonlijke veiligheid

Gociety solutions: GoLiveClip

GoLive clip: Valorisatie in praktijkDe GoLiveClip is de allereerste activiteitenmonitor, alarmmelder, valrisicometer én valdetector ineen. Deze kleine, handige clip telt uw stappen, houdt u fit, slaat alarm, komt in actie als u valt en waarschuwt zelfs als uw risico op een val toeneemt. Ideaal als u slecht ter been bent, alleenstaand of op leeftijd. Maar ook voor iedereen die alleen werkt, een gevaarlijk beroep heeft of houdt van een wat avontuurlijkere sport, zoals mountainbiken.
U kunt de GoLiveClip overal dragen, op of onder uw kleding. Ze is waterbestendig en verbonden met de GoLivePhone app op uw smartphone. Er is een versie voor de ervaren smartphone gebruiker en een sterk vereenvoudigde versie.
Wie zich onveilig voelt of om een andere reden hulp nodig heeft, kan op de mobiele alarmknop drukken van de GoLiveClip. Ook neemt de GoLiveClip automatisch waar als de gebruiker gevallen is of als u een bepaalde tijd helemaal niet actief bent geweest. De door u ingestelde contacten, formeel of informeel, krijgen een melding (per sms en mail) waar u zich bevindt en dat u hulp nodig heeft. Zij kunnen u dan contacten zonder dat u uw telefoon hoeft op te nemen. Dat voelt wel zo veilig en geruststellend.

Gociety ontving ondersteuning vanuit BrightMove.

Recornect: multimediawand

Interactieve mediawand RecornectRecornect maakt interactieve multimediawanden voor de psychiatrische zorg. De wanden zijn te gebruiken in een isoleercel of in een ruimte waar mensen onder toezicht verblijven. De basis van de mediawand is een robuuste tablet die ingebouwd zit in een muur. De wanden creëren een optimale en veilige omgeving voor welzijn en herstel. De patiënt kan zelf kiezen wat hij wil doen: rustgevende beelden bekijken, tekenen, muziek luisteren of teksten lezen. De verzorger kan de wand op afstand instellen en precies afstemmen op de behoeften van de patiënt. Recornect richt zich op de psychiatrie, maar de wanden zijn breed inzetbaar: in de zorg voor dementerende ouderen en verstandelijk gehandicapten, maar bijvoorbeeld ook in gevangenissen. Recornect leverde inmiddels wanden aan zorginstellingen in Nederland en in het buitenland.

Recornect ontving ondersteuning vanuit BrightMove.

Veiligheid op het werk

Sense Glove

Virtual reality handschoen Sense Glove

Met de Sense Glove handschoen kun je in een virtuele omgeving (bijvoorbeeld in virtual en augmented reality) objecten voelen alsof ze echt bestaan. Dat doet het apparaat door middel van tegendruk en trillingen, zogenaamde force feedback en haptische technologie. Als je een virtueel object vastpakt zal de handschoen de vingers afremmen waardoor het net voelt alsof je een echt voorwerp vastpakt.
Bedrijven gebruiken Sense Glove in virtuele trainingen en virtuele analyses. Zo kan een assemblagemedewerker in de auto-industrie in een veilige digitale omgeving handelingen oefenen die exact hetzelfde zijn als bij de echte assemblagelijn. Ook kan een medewerker bijvoorbeeld realistische veiligheidsscenario's trainen. Denk hierbij aan lastrainingen op grote hoogte in een virtuele omgeving, het oefenen op een digitale zaagtafel of het oefenen met het blussen van een brand.

Sense Glove ontving ondersteuning vanuit Valorisatie Centrum TU Delft. Het bedrijf ontving in 2015 steun van de MIT-regeling (haalbaarheidsproject).

Voor meer mooie valorisatievoorbeelden: bekijk de innovaties op het gebied van klimaat, zorg, mobiliteit en voedsel.

 

Service menu right