Service menu right

Valorisatie in praktijk: klimaatinnovaties

Als kennisinstellingen en ondernemers gaan samenwerken kunnen mooie innovaties ontstaan. Ondersteund door het Valorisatieprogramma werken 12 samenwerkingsverbanden van kennisinstellingen en bedrijven samen aan valorisatie.

Wat heeft 8 jaar Valorisatieprogramma aan innovaties opgeleverd? Een paar inspirerende voorbeelden in de categorie klimaat.

Schoon werk

Wingssprayer

Wingssprayer: Valorisatie in praktijkSpuitmiddelen om je gewassen te beschermen: niet alleen slecht voor het milieu, het is ook zonde van het geld! Met dit idee in het achterhoofd is de Wingssprayer ontwikkeld. Het resultaat: een milieuvriendelijke gewasbeschermingsinnovatie van Nederlandse bodem. De Wingssprayer spuit fijne nevel direct in het gewas. Hierdoor rollen er geen druppels van het blad. De effectieve spuittechniek maakt een beperking van pesticidengebruik van 10-90% mogelijk. De vleugel van de Wingssprayer dient als spoiler, gewas opener én als windscherm. Hierdoor kun je zelfs gewassen bespuiten bij harde windsnelheden.
De Wingssprayer kreeg ondersteuning vanuit Startlife Wageningen.

LIQAL

LIQAL: Valorisatie in praktijkVloeibaar aardgas (LNG) en waterstof aantrekkelijk maken als vervanger voor diesel in het weg- en watertransport. Dat is de ambitie van LIQAL. Toepassing van LNG is beter voor klimaat (betere luchtkwaliteit en reductie van CO2) én gebruikers (goedkoper). De uitdaging van LNG is dat het vloeibare gas bij opwarming snel verdampt. De innovatie van LIQAL, een kleinschalige vervloeingsinstallatie voor gassen, voorkomt dit en maakt de voorraad oneindig houdbaar in de opslagtank, zonder dat gebruik van duur vloeibaar stikstof nodig is. Uniek aan het systeem is, dat het ook op schepen te installeren is.

LIQAL ontving in 2015 de eerste ondersteuning van Starterslift. Daarna ging het hard.  In 2017 ontving LIQAL van de BOM (Brabantse Ontwikkelings Maatschappij) een vervolginvestering voor de Europese uitrol van deze schone tankoplossing in de transportsector.

Ioniqa

Petflessen Ioniqa: Valorisatie in praktijkIoniqa kan de kleur uit PET plastic afval verwijderen. Kleurloos PET kan al volledig hergebruikt worden. Maar het grootste deel van de 70 miljoen ton PET-productie is gekleurd en verdwijnt na gebruik in de verbrandingsoven, op stortplaatsen of in de oceaan. Ioniqa ontwikkelde een techniek met slimme, innovatieve magnetische vloeistoffen waardoor ook gekleurd PET-plastic volledig recyclebaar wordt. Dit levert een hoogwaardige grondstof op die in prijs en kwaliteit kan concurreren met fossiele grondstof. Ioniqa is een spin-off van de TU Eindhoven en momenteel in de fase van start-up naar scale-up (proeffabriek).
Ioniqa ontving ondersteuning vanuit BrightMove. Via RVO.nl ontving Ioniqa ondersteuning via de MIT-regeling en het Innovatiekrediet.

Bekijk een filmpje over het PET-recycling proces van Ioniqa.

SNOCOM

SNOCOM: Valorisatie in praktijkSneeuwval levert fraaie landschappen en fijne wintersportvakanties op - maar veroorzaakt vaak ook vertraging bij luchthavens. SNOCOM ontwikkelde een machine waarmee luchthavens hun gates snel sneeuwvrij kunnen maken. De Snowcuber schept de sneeuw op, perst het samen tot een kwart van het oorspronkelijke volume, en spuit het in een meerijdende vrachtwagen. Vervolgens kan de luchthaven het in containers afvoeren. Schiphol kocht de eerste Snowcuber in 2015.
SNOCOM, ontstaan vanuit de TU Eindhoven, ontving financiële ondersteuning vanuit BrightMove. Voor aanvullende financiering ging SNOCOM naar RVO.nl en vroeg Innovatiekrediet aan.

Bekijk een filmpje over de Snowcuber.

Tocano

Tocano: Valorisatie in praktijkNooit meer vervuilende inktcartridges of toners. En nooit meer een melding dat de toner leeg is terwijl je net iets belangrijks wilt afdrukken. Tocano heeft de techniek ontwikkeld om te printen zonder inkt: Inkless. Deze duurzame printtechniek maakt gebruik van lasers die tekst in papier brandt. Deze methode bespaart op printkosten en spaart het milieu. De methode van Inkless is ontwikkeld samen met de Optics Research Group van de TU Delft. Het bedrijf won de NU.nl Startup Award in 2017.
Tocano ontving ondersteuning vanuit Technosprong, nu het Valorisatie Centrum TU Delft.

Bekijk een filmpje over de Inkless-innovatie van Tocano.

De kracht van zonlicht

Rural Spark

Rural Spark: Valorisatie in praktijkIedereen toegang geven tot een energienetwerk om op duurzame wijze het energieprobleem op te lossen. Dat is het doel van Rural Spark, een start-up van jonge ondernemers. Het bedrijf begon op het platteland van India, waar ruim 400 miljoen mensen geen toegang hebben tot energie. Rural Spark biedt ‘energiekits’ waarmee  dorpelingen energie opwekken met duurzame bronnen. Zo worden ze ondernemer en ‘energieleverancier’ voor hun dorp. Het overschot wordt verhandeld op de energiemarkt. Deze ‘Local Energy Suppliers’ voorzien gemiddeld 12-20 huishoudens van energie.
Rural Spark ontving financiering vanuit het valorisatieprogramma via Starterslift.

Bekijk een filmpje over de Rural Spark oplossing in de praktijk.

Physee

PowerWindow van Physee: Valorisatie in praktijkRamen die energie opwekken. Dat is het doel van start-up Physee, een spin-off van de TU Delft. Hun PowerWindows zijn transparante ramen die reflecterend zonlicht omzetten in elektriciteit. In Amsterdam is de eerste woontoren met 1800 vierkante meter PowerWindows al in aanbouw. Physee is prijswinnaar van de Green Challenge van de Postcode Loterij en was ‘Best Energy Startup of Europe’.
Physee ontving ondersteuning vanuit Technosprong, nu het Valorisatie Centrum TU Delft.

Bekijk een filmpje over de ramen van Physee.

Lightyear

Lightyear auto: Valorisatie in praktijkEen auto die volledig wordt aangedreven door zonne-energie. Met deze ambitie wil Lightyear de auto-industrie radicaal omvormen. In 2035 moet de mensheid in staat zijn 1 lichtjaar op zonne-energie te rijden. Dat is bijna dezelfde afstand als nu met fossiele brandstof wordt afgelegd. Lightyear, opgericht door oud-studenten van het Solar Team van de TU Eindhoven, won een Climate Change Innovators Award tijdens de prestigieuze International Consumers Electronics Show in Las Vegas. Lightyear ontving ondersteuning vanuit BrightMove.
 

Bekijk een filmfragment waarin CEO Lex Hoefsloot de Lightyear introduceert.

 

Bekijk ook inspirerende voorbeelden in de zorgsector.