Brexit: wat kunt u nu alvast doen?

Brexit wordt pas op 29 maart 2019 een feit, maar u doet er goed aan om u nu al te gaan voorbereiden. U merkt de gevolgen van Brexit als:

  • Producten of onderdelen in uw productieketen uit het VK komen. Denk bijvoorbeeld aan een kastenfabriek waarvan de schroeven uit Manchester komen. Of een schoonheidssalon die producten importeert uit London.
  • U diensten laat uitvoeren door een bedrijf in het VK, of u biedt zelf diensten aan in het VK. Bijvoorbeeld als financieel adviseur of datacentre.
  • U goederen importeert of exporteert naar het VK. Na Brexit zullen de douane procedures met het VK veranderen.
  • U overweegt een bedrijf of nevenvestiging te starten in het VK. Na Brexit heeft u mogelijk te maken met veranderingen ten opzichte van de huidige situatie.

Wees goed voorbereid op onvoorspelbaarheid

Het is nog onbeslist hoe de nieuwe relatie met het VK eruitziet na 29 maart 2019. De Brexit-onderhandelingen bieden misschien pas vlak voor die datum meer duidelijkheid over wat ons te wachten staat.

We weten wel dat het vertrek van het VK – een van Nederlands grootste handelspartners – uit de interne markt van de Europese Unie grote gevolgen heeft voor de manier waarop we nu zakendoen in of met het VK.

Let op bij langlopende contracten

Als u zakendoet met het VK en langlopende contracten af gaat sluiten kunt u beter nieuwe clausules opnemen. Denk aan de geldigheid van het contract als de Brexit een feit is. Want als de handelssituatie wijzigt, wilt u misschien ook uw contracten kunnen wijzigen. Bijvoorbeeld als het VK met andere producteisen gaat werken.

Lees de tips:

Service menu right