Service menu right

Waar moet je zijn als start-up met internationale ambities?

U bent CEO van een start-up. Uw organisatie is al een beetje gegroeid en u denkt aan uitbreiding naar het buitenland. Dan is dit het juiste moment om de stap te maken. Maar waar moet u beginnen en waar vindt u de nodige informatie?

Uw bedrijf kan voor serieuze uitdagingen komen te staan als u de grenzen heeft bereikt van uw markt in Nederland. Uw start-up kan misschien doorgroeien naar een grotere internationale onderneming (ook wel scale-up genoemd).

Internationalisering is belangrijk in het groeiproces van elke start-up. Dat is alleen geen makkelijk proces. RVO.nl wil graag met u meedenken. Op deze pagina vindt u informatie over uw mogelijkheden op de internationale markt en krijgt u een beeld van het start-up-ecosysteem in Nederland.

  • Leest u liever Engelstalige informatie? Bekijk dan onze informatie over start-ups en scale-ups op english.rvo.nl.
  • Wilt u meer informatie over het starten van een start-up: kijk dan op KVK.

1. Wat is het startpunt?

Dutch Scale-up Growth Guide

Wilt u kijken of uw bedrijf klaar is voor de grote stap om te internationaliseren? Kijk eens op de Dutch Scale-up Growth Guide (Engelstalig). Die helpt start-ups met kiezen van de juiste markt. U vindt er bijvoorbeeld informatie over tech-hubs in verschillende delen van de wereld.

TechLeap

TechLeap.nl (voorheen StartupDelta) is dé bron van kennis als het gaat om start-ups. Voor zowel de Nederlandse start-ups die naar het buitenland willen, als voor de buitenlandse start-ups die naar Nederland willen uitbreiden. Wilt u exporteren naar het buitenland? Dan vindt u uw informatie op I Run a Startup.

TechLeap.nl is een publiek-privaat-initiatief. Alle start-up-initiatieven zijn er vertegenwoordigd. Neem bijvoorbeeld partijen als Startup Amsterdam, Brainport Eindhoven, Start up Gelderland en Brightlands. In het diagram over dit ecosysteem (pdf) ziet u meteen welke partijen allemaal een rol spelen in de start-up-wereld van Nederland.

glanzend witte kantoortafel met stoelen en drie ramen

2. Welke interessante groeimarkten zijn er?

Twijfelt u welke landen voor u als start-up-ondernemer interessant zijn? Neem eens een kijkje bij onze landeninformatie. Onder 'zakelijke kansen' geven wij aan welke sectoren kansrijk zijn voor buitenlandse investeerders. En onder 'bedrijf starten' vindt u de regels die komen kijken bij investeren in een ander land. Wilt u meer weten over de mogelijkheden in een land of regio? Wij denken graag met u mee. Neem contact op met een van onze adviseurs.

Coaches die met u meedenken

Coaches kunnen u ook op weg helpen bij deze vraag. Denk bijvoorbeeld aan het SIB-coachingstraject. Een adviseur van een private organisatie voert het coachtraject uit. U kiest zelf met wie u wilt samenwerken. Samen onderzoekt u de mogelijkheden en risico’s in het buitenland.

Stichting Dutch Base Camp heeft ook coaches die met u meedenken en checken of u klaar bent voor het traject. Bij Dutch Base Camp draait het om het delen van voorbeelden uit de praktijk en ervaringen.

3. Hoe vind ik financiële steun?

Mogelijk komt u in aanmerking voor een financiële regeling. Er zijn verschillende regelingen voor verschillende typen ondernemingen. Lees hier meer over op Starten van een onderneming.

Startup Information Desk

Start-ups met vragen over financiële ondersteuning vanuit de overheid kunnen bellen met de Startup Information Desk (088 585 2222). U krijgt dan contact met een van de adviseurs van de Kamer van Koophandel.

Startup Officers bij ieder ministerie

Ieder ministerie heeft ook zijn eigen 'startup officers'. Dat is een netwerk van commissarissen die de Nederlandse overheidsdiensten en gemeenten vertegenwoordigen. Ze kunnen u helpen om de juiste ingangen te vinden en te ontdekken welke mogelijkheden er zijn voor samenwerking.

Startup Box: Online tool

Heeft u een innovatieve start-up? Bezoek dan de Startup Box. De Startup Box is een online tool die laat zien welke mogelijkheden voor financiering er zijn voor uw start-up.

RVO.nl: startup-liaison

Bekijk deze pdf voor een overzicht van wat RVO.nl voor u kan betekenen. Heeft u vragen? Neem dan contact op met onze startup-liaison, via telefoon (088 042 42 42).

4. Met wie kan ik samenwerken?

Samenwerken met een ander bedrijf kan een mogelijkheid zijn om te groeien als start-up. Met de Engelstalige test Ready to Team Up kunt u checken of uw start-up hiervoor geschikt is, of dat er nog werk te doen is.

Trappenhuis in tech kantoor

5. Waar vind ik ervaringsverhalen?

Ook ervaringen van andere ondernemers kunnen u helpen als internationaal start-up-ondernemer. Zo kunt u inzicht krijgen in de do's and don'ts van start-up-ondernemen. Via ondernemersvereniging VNO-NCW kunt u zich in korte tijd inlezen over ervaringen van andere start-ups en scale-ups. Deze artikelen beschrijven, in vogelvlucht, de ontwikkelingen die er gaande zijn.

Ook op onze site staan ervaringsverhalen. Lees hier het verhaal over Anouk Visser van Birds.ai, die haar netwerk uitbreidde tijdens een handelsmissie naar de Verenigde Staten. Of lees het verhaal van 3 vrouwelijke ondernemers, die leiding geven aan internationaal opererende start-ups. Wilt u op de hoogte blijven van onze praktijkverhalen? Abonneert u zich dan op onze nieuwsbrief.

6. Wat voor hulp kan ik verwachten van RVO?

Bent u een internationaal opererende startup? Heeft u aanvullende vragen of advies? Neem dan contact op via onze startup-liaison, via telefoon (088 042 42 42).

Uw start-up kan een belangrijke stap zijn naar een internationale scale-up. Wij willen u graag helpen om die stap te gaan zetten!

Meer weten?