Service menu right

Waar moet je zijn als start-up met internationale ambities?

Internationalisering is belangrijk in het groeiproces van elke start-up. We geven u informatie over mogelijkheden op de internationale markt en over het start-up-ecosysteem in Nederland.

Leest u liever Engelstalige informatie? Bekijk dan onze informatie over start-ups en scale-ups op english.rvo.nl.

Welke interessante groeimarkten zijn er?

Bent u nieuwsgierig welke landen voor u als start-up-ondernemer interessant zijn? Met onze landeninformatie geven wij aan welke sectoren kansrijk zijn voor buitenlandse investeerders en welke regels komen kijken bij het investeren in een ander land.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden in een land of regio? Neem contact op met onze adviseurs. Zij maken gratis een marktverkenning of landenvergelijking. Ook zoeken ze buitenlandse zakenpartners voor u en geven advies over subsidies en leningen.

In het SIB-coachingstraject kiest u een adviseur van een private organisatie met wie u wilt samenwerken. Samen onderzoekt u de mogelijkheden voor groeimarkten in het buitenland.

Hoe vind ik financiële steun?

Mogelijk komt u in aanmerking voor een financiële regeling. Er zijn verschillende regelingen voor verschillende typen ondernemingen. Lees hier meer over op Starten van een onderneming.

Startup Information Desk

Start-ups met vragen over financiële ondersteuning vanuit de overheid kunnen bellen met de Startup Information Desk, T: 088 585 2222. U krijgt dan contact met een van de adviseurs van de Kamer van Koophandel.

Startup Officers bij ieder ministerie

Ieder ministerie heeft eigen startup officers. Dat is een netwerk van commissarissen, die de Nederlandse overheidsdiensten en gemeenten vertegenwoordigen. Ze kunnen u helpen om de juiste ingangen te vinden en te ontdekken welke mogelijkheden er zijn voor samenwerking.

Startup-liaison

Bekijk het onderstaande overzicht om te zien wat RVO voor u kan betekenen. Heeft u vragen? Neem dan contact op met onze startup-liaison, via telefoon 088 042 42 42.

Met wie kan ik samenwerken?

Samenwerken met een ander bedrijf kan een mogelijkheid zijn om te groeien als start-up. Met de Engelstalige test Ready to Team Up kunt u checken of uw start-up hiervoor geschikt is, of dat er nog werk te doen is.

Dutch Scale-up Growth Guide

Wilt u kijken of uw bedrijf klaar is voor de grote stap om te internationaliseren? Kijk eens op de Dutch Scale-up Growth Guide (Engelstalig). Die helpt start-ups met het kiezen van de juiste markt. U vindt er bijvoorbeeld informatie over tech-hubs in verschillende delen van de wereld.

TechLeap

TechLeap.nl (voorheen StartupDelta) is dé bron van kennis als het gaat om start-ups. Voor zowel de Nederlandse start-ups die naar het buitenland willen, als voor de buitenlandse start-ups die naar Nederland willen uitbreiden. TechLeap.nl is een publiek-privaat-initiatief. Alle start-up-initiatieven zijn er vertegenwoordigd. Neem bijvoorbeeld partijen als Startup Amsterdam, Brainport Eindhoven, Start up Gelderland en Brightlands. In het diagram over dit ecosysteem (pdf) ziet u meteen welke partijen allemaal een rol spelen in de start-up-wereld van Nederland.

Stichting Dutch Base Camp heeft coaches die met u meedenken en checken of u klaar bent voor het traject. Bij Dutch Base Camp draait het om het delen van voorbeelden uit de praktijk en ervaringen.

Trappenhuis in tech kantoor

Waar vind ik ervaringsverhalen?

Ook ervaringen van andere ondernemers kunnen u helpen als internationaal start-up-ondernemer. Zo kunt u inzicht krijgen in de do's-and-don'ts van start-up-ondernemen. Via ondernemersvereniging VNO-NCW kunt u zich in korte tijd inlezen over ervaringen van andere start-ups en scale-ups. Deze artikelen beschrijven, in vogelvlucht, de ontwikkelingen die er gaande zijn.

Ook op onze site staan ervaringsverhalen. Lees hier het verhaal over Anouk Visser van Birds.ai, die haar netwerk uitbreidde tijdens een handelsmissie naar de Verenigde Staten. Of lees het verhaal van 3 vrouwelijke ondernemers, die leiding geven aan internationaal opererende start-ups. Wilt u op de hoogte blijven van onze praktijkverhalen? Abonneert u zich dan op onze nieuwsbrief.

Meer weten?

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *