EU-regelingen Akker- en tuinbouw

Als u akker- en tuinbouwproducten invoert in de Europese Unie (EU) vanuit een niet-EU-land, dan moet u invoeraangifte doen bij de douane. Daarnaast heeft u soms een invoercertificaat nodig.

Certificaatplicht

Akker- en tuinbouwgewassen en afgeleiden daarvan zijn belangrijk voor het handelsverkeer naar de Europese Unie. Daarom heeft de EU met een groot aantal landen handelsakkoorden afgesloten voor de invoer van deze producten. Bij sommige producten heeft u bij invoer altijd een invoercertificaat nodig, ook als u niet gebruikt maakt van een tariefcontingent. Er geldt een certificaatplicht bij invoer uit niet-EU-landen voor:

Invoer binnen tariefcontingenten

U kunt ook akker- en tuinbouwproducten invoeren binnen een tariefcontingent, vaak met een verlaagde invoerheffing of een 0-tarief. Moet u voor dit contingent bij RVO.nl aanvragen?  Dan heeft u altijd een invoercertificaat nodig. RVO.nl beheert tariefcontingenten voor:

Klik op een sector voor meer informatie over de invoermogelijkheden tegen gereduceerd tarief van dat product.
Met deze regelingen geeft het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit invulling aan handelsafspraken tussen de Europese Unie en niet-EU-landen.

Blijf op de hoogte

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Meldt u zich dan aan voor de RSS-nieuwsvoorziening van RVO.nl. Hoe doet u dat?

Bekijk ook de RSS- tips.

Service menu right