Service menu right

Import van biologische producten

Biologische producten worden verbouwd of geteeld met respect voor de natuur en de dieren, dus zonder gebruik van bijvoorbeeld kunstmest, conserverings- en bestrijdingsmiddelen.

Biologische producten komen ook vanuit landen buiten de Europese Unie (derde landen) naar Europa. Gaat u uit een derde land in ons land of Europa een biologisch product verkopen? Dan heeft u een controlecertificaat voor het invoeren van biologische producten nodig.

Elektronisch controlecertificaat

De importeur kan een controlecertificaat elektronisch aanvragen. Bij het inklaren van de goederen moet de douane dit certificaat ondertekenen en na ontvangst van de goederen moet de eerste geadresseerde dit certificaat ondertekenen.

TRACES NT

Voor het elektronisch en online aanvragen en aftekenen van een controlecertificaat gebruikt u de applicatie Trade Control and Expert System New Technology (TRACES NT). Medewerkers van importeurs van biologische landbouwproducten kunnen hierin zelf digitaal een certificaat aanvragen voor invoer van biologische producten.

Medewerkers van de eerste geadresseerde van de biologische producten ondertekenen in TRACES NT het certificaat voor de ontvangst van de producten.

Voordelen van TRACES NT zijn:

 • Gebruiksgemak en toegankelijkheid (24/7 wereldwijd beschikbaar).
 • Eenvoudige communicatie met verantwoordelijke controleorganisaties via dit systeem.
 • Gegevens en data van het certificaat zijn gemakkelijk op te vragen in het systeem en bijvoorbeeld als Excel, Acces of PDF bestand te downloaden.
 • De herkomst van biologische producten is beter te traceren.
 • Vermindering van administratieve lasten.

Inloggen in TRACES NT

Voordat u in TRACES NT kunt werken vraagt u als gebruiker eerst een EU-login account aan. Een EU-login account vraagt u aan op naam van een persoon en met het e-mailadres van het bedrijf. Dus niet op naam van een groep of een bedrijf.

Is uw bedrijf als importeur of eerste geadresseerde pas sinds kort gecertificeerd door Skal? Dan staat dit bedrijf nog niet in TRACES NT geregistreerd. U registreert uw bedrijf dan eerst in TRACES NT.

In de Login guide (pdf) onder Handleidingen TRACES NT leest u:

 • hoe u een EU-login account aanvraagt;
 • het bedrijf registreert;
 • uw account koppelt aan het bedrijf dat u heeft geregistreerd of al staat geregistreerd in TRACES NT.

Nadat uw accounts is geactiveerd, kunt u in TRACES NT inloggen en kunt u controlecertificaten voor de invoer van biologische producten aanvragen.

In de Quick Reference guide (pdf) onder Handleidingen TRACES NT leest u de procedure voor:

 • inloggen in TRACES NT,
 • aanvragen en
 • aftekenen van een certificaat.

Import na Brexit

De Brexit gaat door. Het Verenigd Koninkrijk (VK) hoort niet meer bij de Europese Unie (EU). Er geldt een overgangsperiode van 31 januari 2020 tot en met 31 december 2020. De EU-regels en -wetten blijven geldig voor het VK. U heeft tijdens de overgangsperiode geen controlecertificaat nodig als u biologische producten uit het VK wilt invoeren.

Na de onderhandelingen

De EU en het VK onderhandelen nu over de details van hun nieuwe relatie. We weten pas wat de afspraken zijn als de onderhandelingen klaar zijn. We weten dan ook of u bijvoorbeeld een controlecertificaat nodig heeft.

Skal en Brexitloket

Wilt u biologische producten invoeren vanuit het VK naar een land binnen de EU? Kijk dan op de website van Skal. Meer informatie over de Brexit vindt u op het Brexitloket.

Meer weten?

Het controlecertificaat voor invoer van biologische producten komt uit artikel 13 van Verordening (EC) Nr. 1235/2008 (pdf). De Verordening (EC) Nr. 1235/2008 is gewijzigd met Verordening (EU) Nr. 2016/1842 (pdf), waarin u de wijzigingen kunt terugvinden.

Lees meer op de website van de Europese Commissie.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
U kunt via dit formulier geen vragen aan ons stellen. Heeft u een vraag? Ga dan naar www.rvo.nl/contact en neem contact met ons op via telefoon, e-mail of social media.
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.