Invoer pluimvee en eieren | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Invoer pluimvee en eieren

29-01-2021

Bij de invoer van pluimveevlees, eieren of eiproducten uit derde landen betaalt u een invoerheffing. De hoogte daarvan varieert per product.

In de pluimvee- en eiersector kunt u ook te maken krijgen met een aanvullende invoerheffing. Elke maand, met uitzondering van augustus, wordt dit bekendgemaakt in het Publicatieblad van de EU.

Vanaf 1 januari 2021 gelden er nieuwe bepalingen

Vanaf 1 januari 2021 verandert het beheer van de tariefcontingenten voor agrarische producten met certificaten. Dat geldt ook voor de pluimvee- en eiersector. Dit kan invloed hebben op de manier waarop u invoercertificaten voor pluimvee en eieren aanvraagt.

Wat verandert er voor u?

Of er voor u iets verandert, ligt aan de periode waarin de tariefcontingenten lopen. Voor de lopende inschrijfperiode van 1 juli 2020 tot en met 30 juni 2021 verandert er niets.
Voor de periode van 1 januari tot en met 31 december 2021 gaan de veranderingen in vanaf de aankomende inschrijving. Vraagt u in deze aanvraagperiode aan voor 1 van de contingenten in de tabel die u vindt onder Downloads? Dan krijgt u te maken met de nieuwe regels. In de tabel vindt u alle contingenten, met de beschikbare hoeveelheid en de benodigde zekerheid voor 2021.

Afhankelijk van het contingent waarvoor u aanvraagt moet u zich vooraf:

  • (laten) registreren in de LORI-database van de Europese Commissie;
  • een referentiehoeveelheid aantonen;
  • een bewijs van handel indienen.

Lees meer in het nieuwsbericht Wijzigingen voor aanvragen invoercertificaten pluimvee en eieren 2021.

Vrijhandelsafspraken

Met sommige landen of groep landen is een vrijhandelsafspraak gemaakt. Ook dan betaalt u minder of soms geen invoerheffing. Lees meer over de vrijhandelsafspraken op de website van de douane.

Voorwaarden deelname

Wilt u deelnemen aan deze invoerregeling(en) dan moet u aan bepaalde eisen voldoen:

  • Uw bedrijf is gevestigd in Nederland.
  • Uw bedrijf is voor btw-doeleinden in Nederland geregistreerd.
  • U moet bewijs van handel (in- of uitvoer) met derde landen aantonen.

De exacte voorwaarden verschillen per regeling.

Veterinaire voorwaarden

Als u pluimvee(vlees), eieren of eiproducten wilt invoeren, dan moet u aan alle veterinaire voorwaarden voldoen. Deze voorwaarden kunt u opvragen bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). U kunt contact opnemen met de NVWA via e-mail info@nvwa.nl of telefonisch: 0900 0388.

Referentie aantonen

Wilt u deelnemen aan de invoerregelingen in de pluimvee- of eiersector? Dan moet u bewijs van in- en/of uitvoer in de Europese Unie aantonen van een bepaalde hoeveelheid uit een derde land. Dit noemen we referentie aantonen.

Welk bewijs levert u aan?

Als bewijs van in- en/of uitvoer met derde landen gelden geviseerde douanedocumenten. Wij moeten dit bewijs toetsen. Heeft u in Nederland aangifte gedaan? Dan kunt u volstaan met een opgave van de aangiftenummers, data, hoeveelheden en eventueel certificaatnummers. Wij voeren de controle uit aan de hand van de douanegegevens. Heeft u in een andere lidstaat aangifte gedaan? Dan hebben wij een gewaarmerkte kopie van het douanedocument nodig.

U kunt referentie aantonen met bepaalde GN-codes (producten). De GN-codes verschillen per regeling. U kunt deze terugvinden op de regelingenpagina's.

Aanvragen

U kunt een invoercertificaat en/of importrecht aanvragen via mijn.rvo.nl.

U kunt 4 keer per jaar aanvragen indienen voor regelingen in de pluimvee- en eiersector. Neem een abonnement op RSS-nieuws om op de hoogte te blijven van de aanvraagperiodes.

Onder Downloads vindt u de overzichten met de producten(groepen) die u kunt invoeren binnen de regelingen. Hierin staan ook de beschikbare hoeveelheden en het douanerecht.

Uw invoercertificaat en/of importrecht direct regelen

Toewijzing

Na een aanvraagperiode meldt RVO de aangevraagde hoeveelheid aan de Europese Commissie. De Commissie vergelijkt de meldingen van alle lidstaten met de beschikbare hoeveelheid. Als er meer aangevraagd is dan er beschikbaar is, stelt de Commissie een toewijzingspercentage vast. Deze toewijzing vindt plaats rond de 23e van de maand van aanvraag. U kunt de toewijzing raadplegen in de database van de Commissie. Selecteer eerst een taal, vervolgens het gewenste jaar, sector en tenslotte het contingentnummer.

RSS-nieuws

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws over de regeling? Meldt u zich dan aan voor de RSS-nieuwsvoorziening van RVO. Hoe doet u dat?

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.