Regeling varkenssector

Bij de invoer van varkensvlees uit derde landen betaalt u een douanerecht. De hoogte van het douanerecht varieert per product. U hoeft in een aantal gevallen minder en soms geen douanerecht te betalen. Dit kan als u gebruik maakt van een douanecontingent. Maar ook als er met een land of groep landen een vrijhandelsafspraak is gemaakt.

Meer informatie hierover vindt u op de site van de douane.

 

Invoerregelingen RVO.nl

Als u gebruikmaakt van de invoerregelingen, betaalt u bij uw invoeraangifte een lager en soms geen douanerecht. Er zijn wel voorwaarden verbonden aan deelname. U kunt bij ons een aanvraag indienen voor de volgende invoerregelingen:

  • Invoerregeling varkensvlees uit diverse landen, Verordening (EG) nr. 442/2009
  • Invoerregeling varkensvlees uit Oekraïne, Verordening (EU) 2015/2076
  • Invoerregeling varkensvlees uit Canada, Verordening (EU) 2017/1585

Maakt u geen gebruik van een invoerregeling? Dan heeft u geen invoercertificaat nodig.

Voorwaarden deelname

Als u aan deze invoerregeling wilt deelnemen, moet u aan bepaalde voorwaarden voldoen:

  • Uw bedrijf is gevestigd in Nederland.
  • Uw bedrijf is voor btw-doeleinden in Nederland geregistreerd.
  • U moet bewijs van handel (in- of uitvoer) met derde landen aantonen.

De exacte voorwaarden verschillen per regeling en vindt u op de pagina Invoer varkensvlees.

Veterinaire voorwaarden

Voor de invoer van varkensvlees gelden veterinaire voorwaarden. Wij adviseren u om eerst bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) na te gaan welke veterinaire voorwaarden dit zijn. Neem contact op met de NVWA via email info@nvwa.nl of telefoonnummer 0900 0388.

Referentie aantonen

Als u wilt deelnemen aan de invoerregelingen in de varkenssector, toont u een bewijs aan van in- en/of uitvoer (referentie) in de Europese Unie van een bepaalde hoeveelheid varkensvlees uit een derde land. Als bewijs gelden geviseerde douanedocumenten. Wij toetsen dit bewijs.

Heeft u in Nederland aangifte gedaan? Dan is de opgave van de aangiftenummers, data, hoeveelheden en eventueel certificaatnummers voldoende. Wij voeren de controle uit aan de hand van douanegegevens.
Heeft u in een ander lidstaat aangifte gedaan? Dan hebben we een gewaarmerkte kopie van het douanedocument nodig.

U toont een referentie aan met bepaalde GN-codes (producten). De GN-codes verschillen per regeling en vindt u op de pagina Invoer varkensvlees.

Aanvragen

U kunt 4 keer per jaar aanvragen indienen voor regelingen in de varkenssector via mijn.rvo.nl. De invoerregelingen hebben een vaste aanvraagperiode waarin u een invoercertificaat mag aanvragen.

In de Productoverzichten van de invoerregelingen (pdf) vindt u de producten(groepen) die u binnen de invoerregelingen kunt invoeren met de beschikbare hoeveelheden en het douanerecht.

Blijf op de hoogte

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Meldt u zich dan aan voor de RSS-nieuwsvoorziening van RVO.nl. Hoe doet u dat?

Bekijk ook de RSS-tips.

Service menu right