Uitvoer agrarische producten

Meer artikelen
bloemen in kratten

Nederland is wereldwijd de tweede exporteur van agrarische goederen. Een aanzienlijke handelsstroom (bijvoorbeeld van bloemen, mest, vee, vlees, vis, zaden, zuivel) gaat naar landen buiten de Europese Unie (EU).

Uitvoeraangifte en douanerecht

Wilt u agrarische producten uitvoeren naar een derde land? Dan doet u aangifte bij de douane. In de Market access database kunt u vinden of het land van bestemming eventueel aanvullende eisen stelt.

Heeft u een gezondheidsverklaring of een veterinair certificaat nodig? Dan kunt u hiervoor terecht bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Certificaatplicht

Wilt u producten uitvoeren en beheert RVO.nl het tariefcontingent? Dan heeft u een uitvoercertificaat nodig. Dit certificaat kunt u in een bepaalde periode bij ons aanvragen. Wij kondigen deze periodes aan met nieuwsberichten.

Bij de uitvoer van sommige producten is een uitvoercertificaat verplicht. Bekijk het 'Overzicht van producten certificaatplicht' onderaan deze pagina. Wilt u producten uitvoeren en geldt er een certificaatplicht, maar is er geen tariefcontingent? Dan kunt u op werkdagen een uitvoercertificaat aanvragen op mijnrvo.nl.

Meer informatie

Lees meer over de uitvoercertificaten, de verschillende uitvoerregelingen en marktinformatie op onderstaande pagina's:

Downloads:

Service menu right