Uitvoer agrarische producten | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Uitvoer agrarische producten

06-07-2020

Nederland is wereldwijd de tweede exporteur van agrarische goederen. Een aanzienlijke handelsstroom (bijvoorbeeld van bloemen, mest, vee, vlees, vis, zaden, zuivel) gaat naar landen buiten de Europese Unie (EU).

Uitvoeraangifte en douanerecht

Wilt u agrarische producten uitvoeren naar een land buiten de EU? Dan heeft u een EORI-nummer nodig. Dat vraagt u aan bij de douane. Als u de EU verlaat, moet u uitvoeraangifte doen bij de douane. Soms heeft u een gezondheidsverklaring of een veterinair certificaat nodig. U kunt hiervoor terecht bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Uitvoercertificaten

Bij de uitvoer van agrarische producten heeft u soms een uitvoercertificaat nodig. Bijvoorbeeld als er een certificaatplicht geldt voor het product of als u uitvoert binnen een tariefcontingent. Voor de uitvoer van bepaalde rijst(producten) geldt een certificaatplicht en voor de uitvoer van bepaalde zuivel(producten) naar bepaalde bestemmingen zijn er tariefcontingenten.

In Nederland vraagt u uitvoercertificaten aan bij RVO.nl via mijn.rvo.nl. Het is (nog) niet mogelijk om uitvoercertificaten digitaal aan te vragen. Vanaf 1 oktober 2017 is de quotaregeling suiker beëindigd. Daarmee is ook de certificaatplicht bij uitvoer van suiker vervallen. U moet wel de administratie van de quotaregeling 3 jaar lang bewaren voor controledoeleinden. Die 3 jaar gaan in op de datum dat de regeling is beëindigd.

Meer informatie

Landbouwradennetwerk

Het wereldwijde netwerk van landbouwattachés of landbouwraden staat klaar om u als Nederlandse agro-ondernemer te ondersteunen bij het exporteren van uw goederen naar het buitenland. De landbouwattachés zijn werkzaam op Nederlandse ambassades en/of consulaten en bedienen van daaruit meer dan 70 landen. Op de informatiepagina Landbouwraden vindt u meer informatie over het werk van het landbouwattachénetwerk. Voor meer nieuws en activiteiten kunt u ook de website Agroberichten Buitenland bezoeken.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.