Service menu right

Zakelijke kansen in België

België biedt mogelijkheden in diverse sectoren die met gezondheid te maken hebben, zoals gezondheidszorg, biologische en etnische voeding. Maar ook in bouw en infrastructuur en technische sectoren als technologische hulpmiddelen en e-commerce. Welke sector past het beste bij u?

Onze informatie is met zorg samengesteld, maar houdt nog geen rekening met de volledige impact van de coronacrisis. Wanneer we meer informatie hebben, passen wij de tekst aan. Heeft u vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op.

Directeur Internationale Programma's Tjerk Opmeer besprak de zakelijke kansen in België onlangs op BNR Nieuwsradio. Luister de aflevering terug op ons YouTube-kanaal.

Staat uw sector er niet bij? Neem dan contact op met ons. De adviseurs van RVO.nl kunnen u helpen bij het verkennen van de markt, het benutten van kansen en het vinden van potentiële zakenpartners. Samen met het buitenlandnetwerk helpen we u op weg op de Belgische markt.

Gevolgen van de coronacrisis

België is hard getroffen is door de coronacrisis, maar verder kunnen we over de economische gevolgen nog weinig zeggen. De maatregelen die België heeft getroffen, zoals de lockdown en reisbeperkingen, zullen in ieder geval effect hebben op de economie. Daarnaast kunnen de wereldwijde economische gevolgen van het coronavirus ook uw handel raken.

Zodra wij meer informatie hebben over de economische gevolgen, delen wij dat met u.

Wilt u meer weten over de actuele coronamaatregelen en zakendoen met België? Lees dan de veelgestelde vragen over het coronavirus in België.

Agro en food

Belgische consumenten betalen een stuk meer voor hun voeding dan consumenten in de buurlanden. En vooral biologisch eten is erg in trek. Het aanbod voldoet momenteel niet aan de vraag.

De Vlaamse federatie van de voedingsindustrie geeft aan dat er een markt is voor specifieke doelgroepen. Functionele voeding is steeds belangrijker voor senioren. Ook is er sprake van een opmars van gluten- en lactosevrije producten. Aan de andere kant is er meer vraag naar kwalitatieve kant-en-klare producten die inspelen op de veranderende snelle levensstijl in België.

Zo liggen er kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven in de volgende markten:

  • etnische voeding & dranken
  • biologische producten
  • dieetvoedingsmiddelen ('free from…'-artikelen)
  • food services

Onderstaande rapporten bieden meer informatie over deze markten of bekijk andere rapporten over België.

Gezondheid- en zorgsector

België heeft een relatief oude bevolking. Bijna een kwart van de Belgen is ouder dan 60 jaar. Dat aantal neemt alleen maar toe.

Dit biedt kansen voor Nederlandse ondernemers die sterk zijn in technologische hulpmiddelen in de ouderenzorg. Denk aan mobiele telefoons voor ouderen, speciale apps of zorgrobots. Het marktrapport Technologische hulpmiddelen voor ouderenzorg in België (pdf) zet deze kansen op een rij.

Wilt u ondernemen in de Belgische zorgsector? RVO.nl kan u helpen bij het verkennen van de markt en het vinden van de juiste zakenpartners. Neem contact met ons op voor persoonlijk advies.

ICT

Twee derde van de Belgische bedrijven is in 2017 slachtoffer geworden van cybercriminaliteit. De toegenomen cyberaanvallen leidden tot meer investeringen in cybersecurity. De Nederlandse kennis in de bestrijding van cybercriminaliteit biedt kansen voor grensoverschrijdende samenwerking tussen Nederland en België. Onderstaand marktrapport geeft aan welke kansen dat zijn. Of bekijk andere rapporten over België.

Bouwsector

België bouwt meer dan Nederland. In de Belgische bouwsector liggen er kansen voor ondernemers. Denk hierbij aan het tekort aan hoger opgeleide werknemers, duurzaam bouwen, het sportinfrastructuurplan, ontwikkelingen in de provincie Limburg en de bouw van scholen. Verder bieden grootschalige publieke projecten interessante mogelijkheden, ook voor onderaannemers en toeleveranciers.

Heeft u interesse in de mogelijkheden die de Belgische bouwsector biedt? RVO.nl kan u op weg helpen met marktinformatie en het vinden van zakenpartners. Neem contact met ons op voor persoonlijk advies.

Hernieuwbare energie

Hernieuwbare energie in België kent een steile opmars, net als in de rest van de Europese Unie. De ontwikkelingen in de sector gaan snel. Innovatie, digitalisering en wereldwijde trends spelen daar een belangrijke rol in. Zonne-energie komt in een stroomversnelling door de steeds lagere kostprijs. Windenergie blijft een van de grootste duurzame energiebronnen. Ook voor het Nederlandse bedrijfsleven biedt dit mogelijkheden. BNR nieuwsradio besprak deze kansen in de uitzending Ondernemersdesk Europa. Bekijk de uitzending en laat u bijpraten!

Onderstaande rapporten bieden meer informatie over deze markten of bekijk andere rapporten over België.

Aanbestedingen internationale organisaties

Vanuit grote internationale organisaties zoals de Wereldbank en de Europese Unie komen ook kansen via aanbestedingen. Meer informatie hierover leest u op onze pagina Hulp bij financiering in Europa.

Belgische openbare aanbestedingen boven Europese drempelbedragen worden aangekondigd via e-Notification van Public Procurement (tot 4 maart uit de lucht). Dit is de officiële pagina voor Belgische federale, regionale en lokale overheidsopdrachten. Meer informatie hierover is te vinden op de website van Public Procuremnent.

Aanbestedingen onder de Europese drempelbedragen worden door commerciële aanbieders en vakbladen gepubliceerd. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Bouwkroniek, de uitgever van 'Bouwkroniek, weekblad voor bouw en industrie'.
  • EBP, een database waarin onder meer Belgische aanbestedingen op onderwerp gezocht kunnen worden.

Meer informatie

RVO.nl en het buitenlandnetwerk van ambassades, consulaten, Netherlands Business Support Offices (NBSO's), Innovatie Attachés en landbouwraden publiceren rapporten over kansrijke sectoren in België.

De Nederlandse ambassade in België brengt economische ontwikkelingen in Vlaanderen, Wallonië en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest onder de aandacht in de economische nieuwsbrief, die regelmatig verschijnt. Wilt u zich abonneren? Stuur een e-mail naar het economisch cluster van de ambassade: bru-ea@minbuza.nl.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *