Service menu right

Zakelijke kansen in Brazilië

Brazilië heeft een grote hoeveelheid natuurlijke rijkdommen en een diverse economie. Daarnaast heeft Brazilië de grootste economie van Latijns-Amerika. Het is dan ook logisch dat veel Nederlandse ondernemers al actief zijn op de Braziliaanse markt.

Misschien is Brazilië ook interessant voor u. Om een beter beeld van uw kansen te krijgen zijn hieronder de belangrijkste sectoren uitgelicht.
 
Staat uw sector er niet bij of bent u op zoek naar specifieke informatie? Neem dan contact met ons op. De adviseurs van RVO.nl kunnen u helpen bij:

 • het verkennen van de markt;
 • het vinden van kansen;
 • het vinden van de juiste zakenpartners.

Samen met het buitenlandnetwerk helpen we u op weg op de Braziliaanse markt.

Life sciences en health

Health

Gezondheidszorg is in Brazilië een grondrecht. Dat betekent dat momenteel meer dan 207 miljoen Brazilianen recht hebben op zorg. Sinds 1990 ontvangen de inwoners gratis gezondheidszorg via SUS (het publieke nationale zorgsysteem). De inwoners kunnen ook gebruikmaken van (betaalde) private zorg. Daarmee heeft Brazilië de grootste markt voor zorg in Zuid-Amerika.

De sector is aan het groeien. Economische welvaart heeft ervoor gezorgd dat een grotere middenklasse nu private verzekeringen kan betalen. Ook hebben zij meer geld voor medicijnen.
Een andere oorzaak van groei is de vergrijzing van de Braziliaanse bevolking. In 2030 zal 18,7% van de inwoners bejaard zijn. Daarnaast nemen chronische (welvaarts)ziekten onder de bevolking toe.

De sector moet dus noodgedwongen investeren om de productiviteit op peil te krijgen. Het resultaat is dat er meer ruimte is voor buitenlandse investeringen. Zo mogen buitenlandse bedrijven sinds 2015 investeren in Braziliaanse ziekenhuizen.

Life Sciences

De verkoop van geneesmiddelen is in de laatste jaren aanzienlijk toegenomen. De Braziliaanse overheid reguleert medicijnen sterk. De regulering omvat ontwikkeling, prijs en verspreiding. Mede dankzij de overheid is er een sterke markt voor lokale generieke geneesmiddelen.

De deelstaat São Paulo is het hart van de life sciences en health sector. De staat bevat private en publieke ziekenhuizen van hoge kwaliteit. Ook is 38% van de life sciences en health-bedrijven in deze staat aanwezig.

Rapporten over de life sciences en health sector

Agro&Foodsector

Brazilië is een agrarische grootmacht. Het land is ’s werelds grootste producent van koffie, suikerriet en sinaasappels. Daarnaast is Brazilië een van ’s werelds grootste sojaproducenten en heeft het de grootste veestapel ter wereld.

Het land is ook een groot producent van agro-energie. Ongeveer 30% van de verbruikte energie in Brazilië is afkomstig van de agrosector, hieronder vallen ethanol, biodiesel en biogas.

Omdat de landbouwsector al jaren stabiel groeit, is deze sector interessant voor Nederlandse ondernemers.

Voor Nederlandse bedrijven zijn er veel exportkansen op het gebied van:

 • voortplantingsmateriaal
 • zaden
 • genetica
 • vooruitstrevende en duurzame productietechnologieën
 • agro-logistiek
 • opslag en verwerking

Economisch rapport

In het rapport Doing Business in Brazil (pdf) is een korte omschrijving van de landbouwsecctor opgenomen.

Olie, gas en duurzame energie sector

Olie en gas

De Braziliaanse olie- en gasmarkt heeft enorm veel potentie. De oliereserves in het land behoren tot de grootste ter wereld. Recentelijk is de offshore sector geopend voor buitenlandse ondernemers op het gebied van onderzoek en productie. Dit biedt nieuwe kansen voor Nederlandse bedrijven.

Duurzame energie

Brazilië wil steeds meer gebruikmaken van duurzame energie. In 2017 is daarom een nieuwe wet aangenomen. De verwachting is dat het hieraan gekoppelde programma  RenovaBio  zal zorgen voor meer gebruik van biobrandstoffen. Momenteel wordt 41% van alle verbruikte energie duurzaam opgewekt. Het uiteindelijke doel van dit programma is om 43% minder broeikasgassen uit te stoten.

Hier liggen kansen voor Nederlandse ondernemers, zowel op het gebied van producten als kennis.

Zoekt u een partner in de Braziliaanse energiesector?

Kijk dan eens bij International Clean Energy Partnership (ICEP). Dit programma ondersteunt Nederlandse bedrijven die producten en diensten aanbieden op het gebied van hernieuwbare energie, bij het zakendoen in het buitenland.  

Rapporten over de olie, gas en energiesector

Aanbestedingen van internationale organisaties

Ook komen er kansen uit de aanbestedingen van grote internationale organisaties, zoals de Wereldbank en de Europese Unie. U leest hier meer over op de pagina Hulp bij financiering.

Handige websites:

 • Netvibes: dit platform geeft een overzicht van internationale projecten en aanbestedingen.
 • Development Business pagina van de Verenigde Naties: geeft een overzicht van veel internationale ontwikkelingsprojecten en -tenders.
 • Internationale organisaties: geeft u meer informatie over internationale organisaties en hun focussectoren in Brazilië.

Zakelijke ondersteuning

In Belo Horizonte en Porto Alegre zijn Netherlands Business Support Offices (NBSO's) gevestigd. Het NBSO-netwerk biedt informatie aan Nederlandse bedrijven en helpt bij het zoeken naar zakenpartners.

 • NBSO Belo Horizonte bedient de regio Minas Gerais en de stadsdriehoek Triângulo Mineiro. Minas Gerais biedt mogelijkheden voor bedrijven in de sectoren ICT, mijnbouw, metaalverwerking en agrifood.
 • NBSO Porto Alegre bedient de zuidelijke regio en de steden Florianópolis en Curitiba. Deze regio biedt mogelijkheden voor bedrijven in de sectoren agrifood, water & transport en ict.

Concrete zakelijke kansen publiceert het buitenlandnetwerk op internationaalondernemen.nl.

Meer informatie

RVO.nl en het buitenlandnetwerk van ambassades, consulaten, Netherlands Business Support Offices (NBSO's), Innovatie Attachés en landbouwraden publiceren rapporten over kansrijke sectoren in Brazilië. Deze zijn terug te vinden onder marktrapporten.

Heeft u niet gevonden wat u zocht, of heeft u een specifieke vraag? Neem dan contact op met ons. De experts van RVO.nl helpen u graag verder.