Zakelijke kansen in Brazilië | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Zakelijke kansen in Brazilië

02-02-2021

Brazilië heeft een grote hoeveelheid natuurlijke rijkdommen en een diverse economie. Daarnaast heeft Brazilië de grootste economie van Latijns-Amerika. Het is dan ook logisch dat veel Nederlandse ondernemers al actief zijn op de Braziliaanse markt.

Onze informatie is met zorg samengesteld, maar houdt nog geen rekening met de volledige impact van de coronacrisis. Wanneer we meer informatie hebben, passen wij de tekst aan. Heeft u vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op.

Misschien is Brazilië ook interessant voor u. Om een beter beeld van uw kansen te krijgen zijn hieronder de belangrijkste sectoren uitgelicht.

Staat uw sector er niet bij of bent u op zoek naar specifieke informatie? Neem dan contact met ons op. De adviseurs van RVO kunnen u helpen bij:

 • het verkennen van de markt;
 • het vinden van kansen;
 • het vinden van de juiste zakenpartners.

Zakendoen in Brazilië tijdens de coronacrisis

Doet u zaken met Brazilië in een bepaalde sector? En zoekt u meer informatie over de impact van de coronacrisis op uw sector? Lees dan verder op deze pagina. Alle informatie die wij hebben over de gevolgen van de coronacrisis op sectoren in Brazilië, vindt u hier.

Hoewel het momenteel nog lastig is om aan te geven wat de precieze gevolgen zijn voor uw sector, houden we de ontwikkelingen zo goed mogelijk bij. Zodra wij nieuwe informatie krijgen, werken we de teksten bij. Houd deze pagina dus in de gaten.

Webinars

Tijdens de Entrepreneurs' Week heeft Dutcham in samenwerking met de Nederlandse ambassade in Brazilië, meerdere seminars georganiseerd. Er werd onder andere gesproken over: zakendoen na de coronacrisis, verantwoord ondernemerschap en de privatisering van Braziliaanse havens. Alle webinars staan op het Youtube-kanaal van Dutcham. Dutcham is de Nederlands-Braziliaanse Kamer van Koophandel.

Om inzicht te geven in de actuele situatie in Brazilië tijdens de coronacrisis en de huidige mogelijkheden, organiseerde het Economisch Netwerk in Brazilië 7 webinars. Deze kunt u terugkijken op de pagina Webinarreeks Zakendoen in Brazilië tijdens en na de coronacrisis

Gevolgen coronacrisis voor handel met Brazilië

Helaas valt over de economische gevolgen van de crisis nu nog weinig te zeggen. De wereldwijde economische gevolgen van het coronavirus kunnen ook uw handel raken. Lees het rapport World Economic Outlook van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) van juni 2020 om een eerste indicatie te krijgen van de economische gevolgen van de coronacrisis voor de wereldhandel en de handel van Brazilië.

Agro & food

Brazilië is een agrarische grootmacht. Het land is 's werelds grootste producent van koffie, suikerriet en sinaasappels. Daarnaast is Brazilië een van 's werelds grootste sojaproducenten en heeft het de grootste veestapel ter wereld.

Het land is ook een groot producent van bio-energie. Ongeveer 30% van de verbruikte energie in Brazilië is afkomstig van de agrosector. Hieronder vallen ethanol, biodiesel en biogas. Omdat de landbouwsector al jaren stabiel groeit, is deze sector interessant voor Nederlandse ondernemers.

Voor Nederlandse bedrijven zijn er veel exportkansen op het gebied van:

 • voortplantingsmateriaal
 • zaden
 • genetica
 • vooruitstrevende en duurzame productietechnologieën
 • agro-logistiek
 • opslag en verwerking

Marktrapporten

Lees meer over deze sector in onderstaande rapporten. Meer marktrapporten over deze sector vindt u in onze bibliotheek.

High-tech systems & materials

Nederland en Brazilië werken al jaren samen aan innovatie op vele gebieden. Juist deze sector biedt daarom veel kansen voor Nederlandse ondernemers. In de Braziliaanse HTSM-sector liggen onder andere kansen voor het toepassen van industriële technologieën in bijvoorbeeld de vliegtuig- en de scheepsbouw. Ook in de ICT, het toepassen van big data en blockchain en de biologische grondstoffeneconomie (bio-based) liggen veel kansen.

Marktrapporten

In onderstaande rapporten vindt u meer informatie over de ontwikkelingen in deze sector.

Life sciences & health (LSH)

Health

Gezondheidszorg is in Brazilië een grondrecht. Dat betekent dat momenteel meer dan 207 miljoen Brazilianen recht hebben op zorg. Sinds 1990 ontvangen de inwoners gratis gezondheidszorg via SUS (het publieke nationale zorgsysteem). De inwoners kunnen ook gebruikmaken van (betaalde) private zorg. Daarmee heeft Brazilië de grootste markt voor zorg in Zuid-Amerika.

De sector is aan het groeien. Economische welvaart heeft ervoor gezorgd dat een grotere middenklasse nu private verzekeringen kan betalen. Ook hebben zij meer geld voor medicijnen. Een andere oorzaak van groei is de vergrijzing van de Braziliaanse bevolking. In 2030 zal 18,7% van de inwoners bejaard zijn. Daarnaast nemen chronische (welvaarts)ziekten onder de bevolking toe.

De sector moet dus noodgedwongen investeren om de productiviteit op peil te krijgen. Het resultaat is dat er meer ruimte is voor buitenlandse investeringen. Zo mogen buitenlandse bedrijven sinds 2015 investeren in Braziliaanse ziekenhuizen.

Life Sciences

De verkoop van geneesmiddelen is in de laatste jaren aanzienlijk toegenomen. De Braziliaanse overheid reguleert medicijnen sterk. De regulering omvat ontwikkeling, prijs en verspreiding. Mede dankzij de overheid is er een stevige markt voor lokale generieke geneesmiddelen.

De deelstaat São Paulo is het hart van de life sciences en health sector. De staat bevat private en publieke ziekenhuizen van hoge kwaliteit. Ook is 38% van de LS&H-bedrijven in deze staat aanwezig.

Marktrapporten

Meer lezen over de ontwikkelingen in deze sector? Bekijk onderstaande marktrapporten dan eens. Meer marktrapporten over deze sector vindt u in onze bibliotheek.

Duurzame energie

Brazilië wil meer gebruikmaken van duurzame energie. In 2017 is daarom een nieuwe wet aangenomen. De verwachting is dat het hieraan gekoppelde programma RenovaBio zal zorgen voor meer gebruik van biobrandstoffen. Momenteel wordt 41% van alle verbruikte energie duurzaam opgewekt. Het uiteindelijke doel van dit programma is om 43% minder broeikasgassen uit te stoten. Hier liggen kansen voor Nederlandse ondernemers, zowel op het gebied van producten als kennis.

Zoekt u een partner in de Braziliaanse energiesector?
Kijk dan eens bij International Clean Energy Partnership (ICEP). Dit programma ondersteunt Nederlandse bedrijven die producten en diensten aanbieden op het gebied van hernieuwbare energie, bij het zakendoen in het buitenland. 
 

Marktrapporten

Lees meer over deze sector in onderstaande rapporten. Meer marktrapporten over deze sector vindt u in onze bibliotheek.

Olie & gas

De Braziliaanse olie- en gasmarkt heeft enorm veel potentie. De oliereserves in het land behoren tot de grootste ter wereld. Recentelijk is de offshore sector geopend voor buitenlandse ondernemers op het gebied van onderzoek en productie. Dit biedt nieuwe kansen voor Nederlandse bedrijven.

Marktrapporten

Lees verder over deze sector in onderstaande rapporten.

Mijnbouw

Mijnbouw is heel belangrijk voor de Braziliaanse economie en is verantwoordelijk voor ongeveer 4% van het BBP (2018). In deze sector liggen kansen voor Nederlandse ondernemers in de levering van mijnbouwgereedschap en consultancy.

Aanbestedingen van internationale organisaties

Er ontstaan ook kansen uit de aanbestedingen van grote internationale organisaties, zoals de Wereldbank en de Europese Unie. U leest hier meer over op de pagina Hulp bij financiering.

Handige websites:

 • Netvibes: dit platform geeft een overzicht van internationale projecten en aanbestedingen.
 • Development Business pagina van de Verenigde Naties: geeft een overzicht van veel internationale ontwikkelingsprojecten en -tenders.
 • Internationale organisaties: geeft u meer informatie over internationale organisaties en hun focussectoren in Brazilië.

Zakelijke ondersteuning

NBSO's

In Belo Horizonte en Porto Alegre zijn Netherlands Business Support Offices (NBSO's) gevestigd. Het NBSO-netwerk biedt informatie aan Nederlandse bedrijven en helpt bij het zoeken naar zakenpartners.

 • NBSO Belo Horizonte bedient de regio Minas Gerais en de stadsdriehoek Triângulo Mineiro. Minas Gerais biedt mogelijkheden voor bedrijven in de sectoren ICT, mijnbouw, metaalverwerking en agrifood.
 • NBSO Porto Alegre bedient de zuidelijke regio en de steden Florianópolis en Curitiba. Deze regio biedt mogelijkheden voor bedrijven in de sectoren agrifood, water & transport en ICT.

Innovatie Attaché Netwerk

Innovatieve ontwikkelingen en daaraan gerelateerde trends worden gesignaleerd door het Innovatie Attaché Netwerk (IA-netwerk). Kijk op onze IA-netwerk pagina hoe het netwerk u verder kan helpen. Voor contactgegevens en focussectoren van het IA-netwerk in Brazilië kunt u terecht op IA-netwerk Brazilië.

Concrete kansen

Concrete zakelijke kansen publiceert het buitenlandnetwerk op internationaalondernemen.nl. Zo geeft het rapport Investment guide to Brasil 2019 inzicht in de Braziliaanse economie en de verschillende kansen.

Marktrapporten

Hieronder hebben wij een selectie gemaakt van rapporten over de belangrijkste sectoren in Brazilië. De volledige lijst van marktrapporten over Brazilië vindt u in onze lijst 'documenten en publicaties'.

Heeft u niet gevonden wat u zocht, of heeft u een specifieke vraag? Neem dan contact op met ons. De experts van RVO.nl helpen u graag verder.

 

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.