Service menu right

Zakelijke kansen in Italië

Italië is een belangrijke handelspartner voor Nederland. In Europa handelen we alleen meer met Duitsland, België, het VK en Frankrijk. Waar liggen de kansen voor u?

De Italiaanse economie is divers en biedt uiteenlopende kansen voor Nederlandse ondernemers. Italië heeft bovendien een 7.600 km lange kustlijn die kansen biedt voor ondernemers met kennis van kustbescherming.

Hieronder staan de belangrijkste sectoren uitgelicht. Staat uw sector er niet bij? Neem dan contact met ons op. De adviseurs van RVO kunnen u helpen bij het verkennen van de markt, het vinden van kansen en het vinden van de juiste zakenpartners. Samen met het buitenlandnetwerk helpen we u op weg op de Italiaanse markt.

Impact coronacrisis op sectoren

Doet u zaken met Italië in een bepaalde sector? En zoekt u meer informatie over de impact van de coronacrisis op uw sector? Lees dan verder op deze pagina. Alle informatie die wij hebben over de gevolgen van de coronacrisis op sectoren in Italië, vindt u hier.

Alhoewel het momenteel nog lastig is om aan te geven wat de precieze gevolgen zijn voor uw sector, houden we de ontwikkelingen zo goed mogelijk bij. Zodra wij nieuwe informatie krijgen, werken we de teksten bij. Houd deze pagina dus in de gaten.

Gevolgen coronacrisis voor handel met Italië

Helaas valt over de economische gevolgen van de crisis nu nog weinig te zeggen. De maatregelen die Italië heeft getroffen, zoals de lockdown en de quarantaines, hebben effect op de Italiaanse economie. Daarnaast kunnen de wereldwijde economische gevolgen van het coronavirus ook uw handel raken. Lees hier meer over op onze pagina Handel Nederland - Italië.

Infrastructuur, logistiek en transport

Italië investeert de komende jaren sterk in het verbeteren van de infrastructuur. Het land heeft een Nationaal Strategisch Plan opgesteld om het logistieke netwerk te verbeteren. Dat moet gebeuren door de diverse vormen van logistiek (spoor, weg, water) meer op elkaar te laten aansluiten. Ook de verduurzaming van de Italiaanse infrastructuur staat hoog op de agenda van de regering.

Kansen in de fietseconomie

Mede door corona zijn binnen de fietseconomie in Italië grote kansen voor Nederlandse bedrijven die zich bezighouden met fietsen of fietsinfrastructuur. Tjerk Opmeer van RVO praat hierover tijdens de BNR uitzending Zakendoen.

Bent u werkzaam in deze sector en denkt u aan export? Dan is de webinar CoVivere - ontwikkelingen in de fietseconomie in Italië iets voor u.

Maritieme sector

Met een kustlijn van bijna 8.000 km is het geen wonder dat de maritieme sector veel kansen biedt in Italië. De afgelopen jaren heeft Italië veel last gehad van hevige neerslag en kusterosie. Er is veel interesse in de Nederlandse wateraanpak en kustbescherming. Tijdens een economische missie in de watersector in 2017 is er al een basis gelegd voor samenwerking.

Italië is ook geïnteresseerd in Nederlandse expertise in de waterzuiveringsindustrie. Daarnaast biedt het verduurzamen van aquacultuur ook kansen.

Italië is bovendien marktleider op het gebied van cruiseschepen. Voor Nederlandse ondernemers liggen er kansen in de ontwikkeling van de bouw van ecologische schepen. Vooral in de bevordering van milieumaterialen en de sloop en recycling van verouderde schepen. Lees voor meer informatie het rapport over jachtbouw en scheepsbouw in Italië van de Nederlandse ambassade.

Wilt u zakendoen in de maritieme sector in Italië? RVO kan u helpen bij het verkennen van de markt en het vinden van de juiste zakenpartners. Neem contact met ons op voor persoonlijk advies.

Green mobility

De Italiaanse duurzame mobiliteitssector ('green mobility') staat nu nog in de kinderschoenen. De komende jaren wordt er echter grote groei in deze sector verwacht. Italiaanse steden hebben namelijk een groeiende behoefte aan duurzaam transport, met name op het gebied van elektrisch openbaar vervoer, laadpuntentechnologie en regulering hiervan. Ook elektrisch fietsen belooft de komende jaren een vlucht te nemen in Italië.

De Nederlandse ambassade in Rome en het consulaat-generaal in Milaan zetten al jaren in op duurzame mobiliteit. Hierdoor is niet alleen veel kennis opgebouwd, maar zijn er ook veel nuttige contacten gelegd. RVO kan u helpen om hier gebruik van te maken.

Bent u als ondernemer actief in de duurzame mobiliteit? Of wilt u weten welke kansen hier liggen? Neem dan contact met ons op.

Bekijk onderstaand (Engelstalige) rapport over e-mobility voor meer informatie over deze sector:

Kastuinbouw

Italiaanse telers zijn geïnteresseerd in Nederlandse producten van gemiddeld technologisch niveau. Het dealernetwerk is dé toegangspoort om met Italiaanse telers in contact te treden. In deze sector draait alles om service en vertrouwen. Lees meer over de kansen in de Italiaanse kastuinbouw in het Factsheet Kansen voor tuinbouw in Italië (pdf).

Wilt u kastuinbouwkennis exporteren naar Italië? RVO kan u helpen bij het verkennen van de markt en het vinden van de juiste zakenpartners. Neem contact met ons op voor persoonlijk advies.

Aanbestedingen internationale organisaties

Verder komen er ook kansen uit de aanbestedingen van grote internationale organisaties, zoals de Wereldbank en de Europese Unie. U leest hier meer over op de pagina Hulp bij financiering.

Meer weten?

  • RVO en het buitenlandnetwerk van ambassades, consulaten, Netherlands Business Support Offices (NBSO's), Innovatie Attachés en landbouwraden publiceren rapporten over kansrijke sectoren in Italië. Deze zijn terug te vinden onder Marktrapporten Italië.
  • Andere relevante informatie over groeisectoren of zakelijke mogelijkheden publiceert het buitenlandnetwerk op internationaalondernemen.nl. U kunt hier filteren op Italië en de gewenste sector.
  • Vanwege corona worden er meer webinars georganiseerd dan fysieke evenementen. In de agenda internationaal ondernemen vindt u alle internationale activiteiten die wij (samen met andere partijen) organiseren.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *