Service menu right

Exportregels Algerije

U heeft uw kansen onderzocht en nu wilt u uw product naar Algerije exporteren. Wat moet u allemaal regelen? Deze pagina helpt uw product op weg naar de Algerijnse markt.

Onze informatie is met zorg samengesteld, maar houdt nog geen rekening met de volledige impact van de coronacrisis. Wanneer we meer informatie hebben, passen wij de tekst aan. Heeft u vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op.

Let op: hieronder is slechts grofweg opgesomd waaraan u moet denken bij de export van goederen. Bovendien veranderen regels vaak. Laat u daarom altijd goed informeren. Heeft u vragen? Neem dan contact op voor een gesprek met een van onze regio-experts. Samen met het Nederlands netwerk van ambassades en consulaten helpen we u om van uw export naar Algerije een succes te maken.

Market Access Database: de bron over exportregels

Exporteren naar landen buiten de EU

De Market Access Database (MADB) van de Europese Commissie is dé bron voor informatie als u wilt exporteren naar landen buiten de EU. Denk daarbij aan:

 • producteisen
 • registratie van de exportproducten
 • benodigde exportdocumenten
 • vergunningen
 • invoerrechten

Heeft u niet eerder met de MADB gewerkt? Gebruik dan ons stappenplan op de pagina Exporteren buiten de EU: de Market Access Database.

Invoerrechten voor uw product?

Algerije heft op verschillende producten extra invoerrechten. Kijk op de speciale sectie over tarieven op de Market Access Database voor meer informatie. Voer eerst het land en de HS-code in.

Komt u er toch niet uit of heeft u andere vragen over de export naar Algerije? Neem dan contact op voor een afspraak met een van onze regio-experts. Zij helpen u graag verder.

Handelsrelatie Nederland - Algerije

De EU en Algerije hebben sinds 2002 een handelsakkoord, met daarin afspraken over afschaffing van invoerrechten voor industriële producten en verlaging van invoerrechten voor enkele landbouw-, agro- en visserijproducten. Wil u weten of uw product in aanmerking komt voor verlaagde invoerrechten? Raadpleeg dan de Market Access Database (MADB). Vul eerst het land en de HS-code in.

Lees meer over handelsakkoorden en handelsbelemmeringen.

Voldoen aan product- en verpakkingseisen

Voordat u uw producten naar Algerije laat vervoeren, moet u ervoor zorgen dat ze aan alle verplichtingen voldoen. Dit kunnen zowel eisen aan uw product zelf zijn, als eisen aan de verpakking en etikettering van uw product. Voldoen uw producten niet aan de in Algerije geldende eisen? Dan mogen zij daar niet op de markt gebracht worden.

In de Market Access Database vindt u hier meer informatie over onder het kopje 'Packaging and Labelling Requirements' (vul eerst het land en de HS-code in).

Halalcertificaat

Bij export van een groot aantal producten naar Algerije is een halalcertificaat vereist. Het productieproces en alle materialen die tijdens transport en opslag in aanraking komen met deze producten, moeten voldoen aan de vereisten van de islamitische wet.

Er zijn wereldwijd (nog) geen uniforme normen en certificeringsvereisten voor halalproducten. Het is belangrijk dat u onderzoekt welke specifieke eisen er in Algerije gelden voor uw product. Lees meer over halalcertificering.

Het Algerijnse ministerie van Handel heeft ook meer informatie over het halalcertificaat in Algerije (Franstalig).

Andere certificaten

Lees meer over de Export- en keuringscertificaten van Nederlandse instanties.

Uw producten exporteren naar Algerije

De uitvoeraangifte

Gaat u producten exporteren naar een land buiten de Europese Unie? Dan moet u aangifte doen bij de Nederlandse douane. Deze aangifte geldt voor alle goederen die in Europa zijn gemaakt (of op de gemeenschappelijke Europese markt zijn gebracht) en die de gemeenschappelijke markt verlaten. Dit heet uitvoeraangifte of exportaangifte (EX-A). Kijk verder op de website van de Douane hoe u de uitvoeraangifte doet.

Levering en Incoterms: het logistieke proces

Om de goederen daadwerkelijk bij uw klant te krijgen, moet u het logistieke proces regelen. Hierbij kunt u de internationaal bekende Incoterms gebruiken. Dat zijn afspraken over het transport, de verzekering en de plaats van aflevering van de goederen.

Bekijk de informatie over Incoterms en het eventueel uitbesteden van logistiek.

Exportdocumenten in Nederland

Naast de eisen aan uw product, de uitvoeraangifte en het logistieke proces, moet u ook de exportdocumenten goed regelen. Veel exportdocumenten zijn niet verplicht, wel sterk aan te raden. Het kan ook zijn dat uw klant erom vraagt. De documenten die u nodig heeft, hangen vaak af van uw situatie en het soort producten dat u levert.

Certificaat van oorsprong

Voor sommige exportproducten maakt het uit waar zij vandaan komen. Bijvoorbeeld omdat het land waarnaar u exporteert de invoer van producten uit bepaalde landen beperkt, blokkeert of juist stimuleert. Met een certificaat van oorsprong kunt u aantonen uit welk land uw product komt. Meer weten over certificaat van oorsprong of wilt u er een aanvragen? Kijk dan op de pagina van de KVK over het certificaat van oorsprong. Neem contact op met de Kamer van Koophandel via telefoon of chat.

ATA-carnet bij tijdelijke invoer

Voert u tijdelijk monsters, tentoonstellingsmateriaal of foto, video- of filmmateriaal in? Voor tijdelijke invoer van goederen in Algerije kunt u een ATA-carnet gebruiken. Met dit internationale douanedocument heeft u minder kosten en doorloopt u eenvoudiger douaneprocedures. U kunt een ATA-carnet aanvragen bij de Kamer van Koophandel (KVK). Waarvoor u het ATA-carnet precies kunt gebruiken, verschilt van land tot land.

Andere exportdocumenten

Kijk op de website van ondernemersvereniging evofenedex voor een overzicht van de meest voorkomende exportdocumenten.

Exportdocumenten in Algerije

Documenten voor inklaring

Zijn uw goederen bij de Algerijnse douane aangekomen? Zorg dat de documentatie voor inklaring alvast klaarstaat. De Market Access Database licht toe wat u moet regelen in het hoofdstuk 'Customs Procedures and Regulations' (vul eerst het land en de HS-code in). Denk onder andere aan:

 • pre-arrival security notification (voor schepen)
 • handelsfactuur
 • vrachtdocument (een Bill of Lading of een Air Waybill)
 • certificaat van oorsprong
 • conformiteitsverklaring (als dat van toepassing is)
 • paklijst

Tot slot: wat mag u niet invoeren?

Diverse goederen zijn verboden om in te voeren in Algerije. Hiervoor kunt u terecht in de Market Access Database. Onder het hoofdstuk 'Prohibited imports' vindt u toegelicht welke goederen u niet naar Algerije mag exporteren (vul eerst het land en de HS-code in). Bekijk ook de website van de Algerijnse Douane, op de Franstalige pagina Marchandises interdites ou suspendues a l’importation et a l’exportation.

Meer informatie

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *