Do's-and-don'ts in de ASEAN-regio | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Do's-and-don'ts in de ASEAN-regio

29-09-2020

Wilt u geen zakelijke kansen missen in de ASEAN-landen? Hou dan rekening met de lokale etiquette en gebruiken. Hieronder vindt u een aantal belangrijke do's-and-don'ts bij het zakendoen in Zuidoost-Azië.

Ondanks dat de ASEAN-landen zich als één regio presenteren, verschillen de landen sterk in economisch en cultureel opzicht.

Zo is Singapore is een van de economisch meest ontwikkelde landen ter wereld. Andere ASEAN-landen worden nog tot de opkomende economieën gerekend. Ook cultureel lopen de landen uiteen. Indonesië heeft bijvoorbeeld de grootste islamitische bevolking ter wereld, terwijl landen als Myanmar en Laos overwegend boeddhistisch zijn.

Wilt u advies over de zakelijke cultuur van een of meer ASEAN-landen? Neem dan contact op met ons. Samen met het Nederlandse diplomatieke netwerk kunnen wij u helpen bij het succesvol zakendoen in Zuidoost-Azië.

Zakelijke gebruiken in ASEAN

Ondanks de culturele verschillen zijn er enkele basisregels die u in bijna elke situatie kunt toepassen. Zorg bijvoorbeeld:

 • dat u altijd een visitekaartje bij de hand heeft. Hier wordt in Aziatische landen nog altijd veel gebruik van gemaakt. Zorg voor een nette opmaak en vermeldt eventuele titels en uw positie binnen het bedrijf.
 • dat u zich zakelijk kleedt. Het beste is om te kiezen voor formele kleding in neutrale kleuren. Uitbundige kleuren of opvallende kleding zijn vaak niet geschikt voor zakelijke ontmoetingen in Zuidoost-Azië.
 • dat u uw zakenpartner aanspreekt met de juiste titel. Hiërarchie is belangrijk in de Aziatische cultuur. Fouten op dit vlak kunnen negatieve gevolgen hebben voor uw toekomstige zakenrelatie.

Zakenpartners vinden in ASEAN

Een goede en betrouwbare partner kan het zakendoen in de ASEAN-regio makkelijker maken. Lokale partners:

 • spreken de taal en kennen de lokale gebruiken en kansen. Zij kunnen u ook weer in contact brengen met andere spelers zoals vervoersbedrijven of handelsagenten. Zorg daarom voor een goede, lokale partner.
 • kennen de wetten en regels en weten welke autoriteiten van belang zijn. Steek dus tijd in het opbouwen en onderhouden van uw relatie en bouw een breed netwerk op.

Heeft u hulp nodig bij het vinden van een zakenpartner? Neem dan contact op met ons. Samen met het diplomatieke netwerk ter plekke kunnen wij u helpen om de juiste partner te vinden.

Omgang met zakenpartners in ASEAN

Zorg dat u bij contact met uw zakenpartner:

 • nooit uw geduld verliest, ook niet als zakelijke onderhandelingen moeizaam verlopen. Dit komt erg respectloos over en wordt – zeker in het bijzijn van anderen – als gezichtsverlies ervaren.
 • niet uw voeten in zijn/haar richting laat wijzen of de onderkant van uw schoenen laat zien. Dit kan als onbeleefd worden ervaren.
 • niet met uw vinger wijst naar anderen als u om hun aandacht wilt vragen.

Taal en cultuur in ASEAN

Taal en culturele verschillen in taalgebruik kunnen een barrière vormen bij het zakendoen. Zorg daarom dat u:

 • indien nodig een tolk kunt inschakelen. Hoewel Engels de voertaal is bij het (internationaal) zakendoen in de ASEAN-landen, is het bij belangrijke afspraken verstandig om er iemand bij te hebben die de taal spreekt en de culturele context begrijpt.
 • ervan bewust bent dat men in Zuid-Aziatische landen minder direct is dan in Nederland. 'Nee' zeggen wordt in de meeste ASEAN-landen gezien als onbeleefd. Soms wordt een sociaal wenselijk antwoord belangrijker gevonden dan het echte antwoord. Dat iemand 'ja' zegt betekent niet altijd dat deze persoon instemt of het begrepen heeft.

Overlap privé en zakelijk ASEAN

Het is goed mogelijk dat uw zakenpartner u bij hem/haar thuis uitnodigt. Zorg er dan voor dat u:

 • een klein relatiegeschenk meeneemt. Iets uit Nederland of iets wat bij uw zakelijke relatie hoort, bijvoorbeeld. Let er hierbij wel op dat in sommige landen alcoholische dranken niet op prijs worden gesteld;
 • uw schoenen uittrekt als u naar binnen gaat. Bent u niet zeker? Vraag het dan na bij uw gastheer of gastvrouw;
 • onderwerpen als religie en politiek zoveel mogelijk uit de weg gaat. Dit wordt vaak gezien als persoonlijk en kan tot onverwachte en soms verhitte discussies leiden.

Meer weten?

 • Meer op het land toegespitste do's-and-don'ts vindt u op de betreffende landenpagina’s

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.