Handel tussen Nederland en ASEAN | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Handel tussen Nederland en ASEAN

08-12-2020

Handelscijfers kunnen u meer vertellen over de exportmogelijkheden naar een land. Zo exporteert Nederland jaarlijks 8,5 miljard aan goederen naar de ASEAN-regio. Op deze pagina vindt u naast de handelscijfers ook bronnen die meer informatie bieden over de handel met de ASEAN-regio.

Bent u benieuwd of er ook voor u kansen liggen in de ASEAN-regio? Of heeft u plannen om in deze regio te ondernemen? Neem dan contact op met een van onze regio-adviseurs. Zij kunnen u helpen bij het vinden van kansen en zakenpartners, of u adviseren over andere exportzaken.

Export en import

Bij het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kunt u de handelscijfers van de ASEAN-landen opzoeken. Daar vindt u data over onder meer de import en export. In de tabel hieronder ziet u de exportwaarden van de handel tussen Nederland en de ASEAN-landen.

Uitvoerwaarden naar ASEAN

LandBedragJaartalVerschil met vorig jaar
Thailand€ 507 miljoen2019- 3%
Indonesië€ 352 miljoen2019+ 2%
Vietnam€ 482 miljoen2019- 4%
Filipijnen€ 264 miljoen2019+ 6%
Maleisië€ 607 miljoen2019+ 1%
Laos€ 3 miljoen2019+ 33%
Cambodja€ 15 miljoen2019- 22%
Myanmar€ 34 miljoen2019+ 15%
Brunei€ 17 miljoen2019+ 48%
Singapore€ 1,5 miljard2019- 27%

Handelsinformatie via TradeMap

Een andere nuttige bron voor handelscijfers is TradeMap. Deze site wordt beheerd door het International Trade Centre (ITC) van de Verenigde Naties. Voordeel van TradeMap is dat u hier ook inzicht krijgt in niet-Nederlandse handelsstromen. Zo kunt u de Nederlandse cijfers vergelijken met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS maakt Trademap gebruik van het HS-systeem voor het indelen van de goederenstromen. Hou hiermee rekening bij uw zoekopdracht.

TradeMap heeft een volledig overzicht van de handelsstromen naar en uit de ASEAN-landen. Bovenaan bij 'partner' kunt u het exporterende land selecteren.

Handel Europese Unie en ASEAN

De website van de Europese Commissie biedt veel informatie over ASEAN.

De pagina 'Trade Picture' brengt ongeveer het volgende in kaart:

  • wat ASEAN inhoudt;
  • de handelscijfers tussen EU en ASEAN;
  • welke samenwerking er is tussen de EU en ASEAN;
  • welke onderhandelingen er momenteel lopen op het gebied van handel;
  • wat de belangrijke organisaties zijn in de regio.

Op die website vindt u ook een archief van documenten over ASEAN.

Handelsakkoorden EU - ASEAN

De EU wil graag handelsakkoorden sluiten met alle ASEAN-landen. Op dit moment zijn er handelsakkoorden met Vietnam en Singapore. Met Indonesië, Maleisië, Thailand en de Fillipijnen is de EU nog in onderhandeling. Op dit moment liggen de onderhandelingen met Maleisië, Thailand en de Fillipijnen stil. Met Indonesië wordt nog onderhandeld.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.