Service menu right

De Associatie van Zuidoost-Aziatische Naties (ASEAN)

U wilt graag zakendoen in een of meerdere opkomende economieën in Azië? Een slimme zet. De dynamische en snelgroeiende ASEAN-landen bieden internationale ondernemers veel kansen. Dus mogelijk ook voor u. Maar wat maakt ASEAN zo interessant?

In de afgelopen decennia is ASEAN uitgegroeid tot een belangrijke economische speler. Met een gecombineerd bruto nationaal product van meer dan 2,6 biljoen dollar (2015), is ASEAN de zesde economische macht ter wereld. En de regio groeit door. Naar verwachting vormt ASEAN in 2030 de op 3 na grootste markt ter wereld.

In de ASEAN-landen liggen mogelijk ook kansen voor uw onderneming. RVO.nl kan u helpen om deze in kaart te brengen, bijvoorbeeld door een landenvergelijking op te stellen. Hierin maken we voor u een vergelijking tussen de marktsituatie in verschillende landen. Interesse? Neem contact op met ons.

Wat is ASEAN?

ASEAN werd in 1967 opgericht om de economische groei in de regio te bevorderen, en om maatschappelijke en culturele vooruitgang te boeken. De landen die onder de ASEAN-regio vallen vormen samen een vrijhandelszone. Dit is een samenwerkingsvorm waarbij een groep landen besluit om onderlinge handelsbelemmeringen af te schaffen, zoals bijvoorbeeld in- en uitvoerrechten. 

Tegenwoordig horen de volgende 10 landen bij de ASEAN-regio: Brunei, Cambodja, Filipijnen, Indonesië, Laos, Maleisië, Myanmar, Singapore, Vietnam en Thailand.

ASEAN en AEC: één regio, één markt

De ASEAN-landen hebben sinds de oprichting verschillende vrijhandelsakkoorden met elkaar afgesloten. In vervolg daarop is eind 2015 de ASEAN Economische Gemeenschap (AEC) opgericht. De AEC streeft ernaar om net als de Europese Unie één gemeenschappelijke markt te hebben met vrij verkeer van personen, goederen, kapitaal en diensten. De ASEAN-landen hopen op deze manier een nóg sterkere economische regio te vormen.

Ondanks dat nog niet alle ambities in de praktijk zijn gebracht, wordt de AEC wel steeds verder doorontwikkeld. Lees er meer over op de AEC pagina van ASEAN. Benieuwd wat de AEC voor uw bedrijf betekent? Neem contact op met onze ASEAN-experts.

Zakendoen in de ASEAN-regio

Nederland heeft al lange tijd goede betrekkingen met de verschillende ASEAN-landen. We zijn één van de belangrijkste handels- en investeringspartners in de handel tussen de EU en de ASEAN-landen. Meer informatie over de handelscijfers vindt u op de pagina Handel Nederland - ASEAN.

Nederland heeft een uitstekende reputatie in Zuidoost-Azië, in het bijzonder op een aantal kerngebieden zoals watermanagement en voedsel. Meer weten over waar de kansen liggen in de ASEAN landen? Kijk dan op onze pagina Zakelijke kansen in de ASEAN-regio.

Meer informatie over de zakelijke etiquette en gebruiken is te vinden op onze pagina Do's-and-don'ts in de ASEAN-regio.

Eenvoudig handelen: EU-ASEAN handelsakkoorden

Handelsakkoorden vereenvoudigen het internationaal zakendoen. Ze nemen barrières weg en verlagen invoertarieven of schaffen deze zelfs af. De EU onderhandelt namens Nederland over de handelsbetrekkingen met de ASEAN-landen.

Momenteel is er geen handelsakkoord met de ASEAN-regio als geheel. In plaats daarvan richt de EU zich op bilaterale handelsakkoorden met individuele ASEAN-landen zoals Vietnam en Singapore. De Europese Commissie heeft een pagina met meer informatie over de handelsbetrekkingen tussen de EU en ASEAN.

Toekomst van de ASEAN-regio

Economische verwachtingen ASEAN

Verwacht wordt dat de economieën van Zuidoost-Azië de komende jaren zullen blijven groeien. De OECD voorspelt in haar tweejaarlijkse ASEAN-rapportage dat de landen uit het blok in de periode 2018-2022 kunnen rekenen op een groeipercentage van meer dan 5% op jaarbasis. Dit is ruim boven het wereldwijde gemiddelde.

Onderlinge verschillen zijn ook hier merkbaar. Van landen als Laos, Cambodja en Myanmar wordt de sterkste groei (rond 7%) verwacht. Andere landen die stabiel door blijven groeien zijn de Filipijnen en Vietnam. Lagere groei wordt verwacht in Thailand en Singapore (rond de 3%), terwijl Indonesië en Maleisië met 5% economische groei de middenmoot vormen.

Politieke toekomst van ASEAN

In 2017 vierde de ASEAN zijn 50-jarig bestaan. Daarin werd niet alleen terug-, maar ook vooruitgekeken naar de toekomstige samenwerking. Ondanks dat de ASEAN Economische Gemeenschap (AEC) ver verwijderd is van een gemeenschappelijke markt in EU-stijl, zijn er wel plannen opgesteld om de onderlinge importtarieven te verlagen. Implementatie verschilt per land, maar landen als Cambodja, Laos, Myanmar en Vietnam liggen op schema om hun - nu nog vrij hoge - tarieven omlaag te brengen.

Meer weten over ASEAN?

Heeft u ambities om zaken te doen in een of meer ASEAN-landen? Dan kunnen onze ASEAN-experts u verder op weg helpen. Bijvoorbeeld door een landenvergelijking te maken. Zo komt u erachter welk land het beste bij uw product en wensen past. Neem hiervoor contact op met ons.

Daarnaast zijn er online verschillende sites met interessante informatie. We hebben hieronder de belangrijkste voor u op een rij gezet.

Publicaties over de ASEAN-regio

Onderzoeken en cijfers over de ASEAN-regio

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *