Service menu right

Do's-and-don'ts in Australië

Bij het zakendoen in Australië moet u rekening houden met de lokale cultuur en gebruiken. Verdiep u in deze do's-and-dont's, tips en tricks. De ambassade in Canberra draagt bij aan deze pagina.

Onze informatie is met zorg samengesteld, maar houdt nog geen rekening met de volledige impact van de coronacrisis. Wanneer we meer informatie hebben, passen wij de tekst aan. Heeft u vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op.

Zakelijke omgangsvormen in Australië

Ken de taal
In Australië is de handelstaal Engels (Brits). Het Australisch Engels kent verschillen ten opzichte van andere soorten Engels. Australiërs noemen elkaar doorgaans bij de voornaam. Als buitenstaander kunt u in eerste instantie beter 'mr.' of 'mrs.' aanhouden als aanspreektitel. Een ontmoeting begint en eindigt met handen schudden.
Respecteer de dresscode
Ondanks dat Australiërs informeel kunnen overkomen in hun manier van zakendoen, respecteert men een gepaste dresscode tijdens zakelijke bijeenkomsten. Tijdens zakelijke ontmoetingen is het gebruikelijk om visitekaartjes uit te wisselen.
Spreek ook af na werktijd
Zakenlunches en diners vinden meestal plaats in informele sfeer. Het is heel gebruikelijk dat u een uitnodiging krijgt voor een drankje in een bar na werktijd. Deze informele afspraken doen de zakenrelatie dikwijls goed. Ook is het heel gewoon om een zakenrelatie thuis te ontvangen, bijvoorbeeld voor een barbecue.
Wees niet te formeel
De Australische manier van zakendoen kan omschreven worden als los en informeel. Australiërs staan graag op gelijke voet met hun zakenpartner. Dit geldt ook binnen een bedrijf: van managers wordt verwacht dat ze alle medewerkers met hetzelfde respect behandelen. Men gaat ervan uit dat iedereen in een organisatie een belangrijke rol speelt ongeacht functie, titel of leeftijd.
Let op relatiegeschenk
Het geven van cadeaus is niet gebruikelijk in de Australische zakencultuur, al komt het weleens voor tijdens bepaalde feestdagen. Wel is het goed om iets mee te brengen als u thuis bij een zakenrelatie wordt uitgenodigd. Neem dan een geschenk in de vorm van bonbons of een fles wijn mee.
Versnel beslissingen niet
De Australische zakenmentaliteit is vergelijkbaar met die in West-Europa. Toch zijn er verschillen waar u rekening mee moet houden. Zo kan de besluitvorming langzaam zijn, omdat het gebruikelijk is dat het management de werknemers raadpleegt bij belangrijke beslissingen. Probeer beslissingen dan ook niet te versnellen, geduld wordt zeker gewaardeerd.