Handel Nederland – België | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Handel Nederland – België

16-02-2021

België en Nederland zijn belangrijke handelslanden voor elkaar. Nederland heeft al jaren een plekje in de top 3 landen met de hoogste exportwaarde naar België. In 2019 was de exportwaarde naar België € 52 miljard. Dat is 2% hoger dan het jaar ervoor. De invoerwaarde vanuit België ligt met 45 miljard iets lager. Meer weten? Op deze pagina vindt u de belangrijkste cijfers over de Nederlands-Belgische handel.

Onze informatie is met zorg samengesteld, maar houdt nog geen rekening met de volledige impact van de coronacrisis. Wanneer we meer informatie hebben, passen wij de tekst aan. Heeft u vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op.

Informatie over het bruto nationaal product, de staatsvorm en andere demografische gegevens vindt u in onze Factsheet België.

Bent u benieuwd of er ook voor u kansen liggen op de Belgische markt? Of loopt u rond met exportplannen voor België? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Zij kunnen u helpen bij het verkennen van de markt, het vinden van zakenpartners of u adviseren over andere exportzaken.

Tenzij anders aangegeven zijn de cijfers op deze pagina afkomstig van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Coronacrisis in Europa

Europa is in het begin van 2021 nog steeds in de greep van de coronavirus-pandemie. Dit komt door de heropleving van het aantal gevallen en het verschijnen van nieuwe, meer besmettelijke stammen van het coronavirus. Dit heeft veel lidstaten van de EU ertoe gedwongen de inperkingsmaatregelen opnieuw in te voeren of aan te scherpen. Tegelijkertijd zorgt de start van vaccinatieprogramma's in de hele EU voor voorzichtig optimisme.

Coronacrisis en de handel met België

Net als in heel Europa is ook de Belgische economie hard getroffen door het coronavirus (COVID-19). Volgens de Nationale Bank van België (NNB) heeft de Belgische economie de zwaarste klap gekregen sinds de Tweede Wereldoorlog. Meer over de economische en financiële ontwikkelingen in België leest u in het jaarverslag 2020 van de NNB.

Op gelijkwaardige pagina's van Duitsland en Frankrijk ziet u hoe de grootste buurlanden van België zich door de coronacrisis heen slaan.

Economische vooruitzichten voor België

Op grond van de Economic forecast winter 2021 (pdf) verwacht de Europese Commissie (EC) dat het bruto binnenlands product (bbp) in België in 2020 met 6,2% zal krimpen. Deze krimp is minder ernstig dan de verwachte krimp van 10% uit de herfstvoorspelling van 2020. De hardst getroffen sectoren zijn recreatie, restaurants, hotels en vervoer.

Al met al verwacht de EC dat de jaarlijkse bbp-groei in 2021 3,9% zal zijn en 3,1% in 2022. Ook verwacht ze dat het bbp in de tweede helft van 2022 terug zal zijn op het niveau van voor de coronacrisis.

Bekijk oudere Economic forecasts op de website van de Europese Commissie.

Meer impact van het virus op de Belgische economie

Op de website van FOD Economie van de Belgische overheid leest u meer over de impact van het coronavirus op de Belgische economie.

Handel Nederland - België

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en België

Soort informatieBedragJaartalVerschil met vorig jaar
Totale uitvoer€ 52,0 miljard2019+ 3,0%
Totale invoer€ 45,3 miljard2019+ 2,6%
Handelsbalans€  6,8 miljard2019+ 6,0%


Kijk voor de meest recente cijfers over de handel tussen Nederland en België in de databank Statline van het CBS. Wilt u de cijfers van eerdere jaren bekijken? Klik dan op de tab 'Perioden'. Hier kunt u verschillende jaartallen selecteren.

Belangrijkste exportproducten naar België

Top 5 exportproducten naar België

ProductgroepBedragJaartalVerschil met vorig jaar
Ruwe aardolie en aardolieproducten€ 7,1 miljard2019+ 2,6%
Organische chemische producten€ 3,5 miljard2019–   10%
Diverse fabricaten€ 2,4 miljard2019+  4,3%
Voertuigen voor wegvervoer€ 2,2 miljard2019+  4,3%
Groente en fruit€ 1,9 miljard2019+  6,6%


De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van exportproducten naar Frankrijk bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar België.

Trends in export naar België

Organische chemische producten lieten in 2017 nog een flinke plus zien. In 2018 werd daar al flink op ingeleverd en in 2019 met -10% volgde weer een flinke stap achteruit. Groente en fruit doet het goed met een groei van 6,6%, gevolgd door diverse fabricaten en voertuigen voor wegvervoer beiden goed voor +4,3%. Ruwe aardolie boekt een bescheiden plus van 2,5%.

Nederland exporteerde in 2019 in totaal voor € 52 miljard euro naar België. De totale exportwaarde van Nederland in 2019 was bijna € 516 miljard, dus 10% van onze export gaat naar België.

Voorlopige exportcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers naar België over 2020. Half maart begon de lockdown in België en in maart begon ook de 'intelligente lockdown' in Nederland. Als de voorlopige exportcijfers van de maanden ná maart bekend worden, geeft dat mogelijk een beter beeld van de economische gevolgen van de coronacrisis voor de export naar België. U kunt onder 'Perioden' de maanden in 2019 aanvinken om de verschillen met 2020 te bekijken.

Let op: de gegevens in dit overzicht zijn een inschatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens. Deze cijfers kunnen op een later moment herzien worden.

Belangrijkste importproducten uit België

Top 5 importproducten uit België

ProductgroepBedragJaartalVerschil met vorig jaar
Ruwe aardolie en aardolieproducten€ 6,4 miljard2019–  13,0%
Voertuigen voor wegvervoer€ 5,5 miljard2019+  17,7%
Organische chemische producten€ 2,3 miljard2019–    6,0%
Diverse fabricaten€ 1,6 miljard2019+    8,4%
IJzer en staal€ 1,5 miljard2019–    9,3%


De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van importproducten uit België bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer van Nederland uit België.

Trends in import uit België

In de top 5 van belangrijkste importproducten uit België van 2019 staan 3 dalers ten opzichte van 2018, en maar 2 stijgers. De productgroep voertuigen voor wegvervoer is met 17,7% de grootste stijger. Diverse fabricaten nam ook toe met 8,4%. Ruwe aardolie en aardolieproducten is met een verlies van 13% de grootste daler in de top 5 importproducten uit België. De twee productgroepen organische chemische producten en ijzer en staal doen het beiden ook minder goed, met een verlies van respectievelijk 6% en 9,3%.

De totale invoerwaarde van producten van België naar Nederland bedroeg in 2019 € 45 miljard. Dat is 2,3% hoger dan in 2018, toen de totale invoerwaarde € 44 miljard was.

Voorlopige importcijfers van 2020

Het CBS publiceert ook voorlopige cijfers over de import uit België over het lopende jaar. U kunt onder 'Perioden' de maanden in 2019 aanvinken om de verschillen met 2020 te bekijken.

Let op: dit zijn voorlopige cijfers en die kunnen op een later moment herzien worden. De gegevens in dit overzicht zijn een inschatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens.

Handelscijfers via TradeMap

Een andere nuttige bron voor handelscijfers is TradeMap. Deze site wordt beheerd door het International Trade Centre (ITC) van de Verenigde Naties. Voordeel van TradeMap is dat u hier ook inzicht heeft in niet-Nederlandse handelsstromen. Zo kunt u de Nederlandse cijfers vergelijken met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS, maakt Trademap gebruik van het HS-systeem bij het indelen van de goederenstromen. Houd hier rekening mee bij uw zoektocht.

TradeMap heeft een volledig overzicht van de exportcijfers naar België. Bovenaan bij 'partner' kunt u het exporterende land selecteren.

Overzicht handel- en investeringscijfers België

Bekijk onderstaand rapport (14 pagina's) voor een overzicht van de Belgische import en export, en met cijfers over de directe buitenlandse investeringen.

Meer weten?

Onderstaande links geven u meer informatie over de Belgische economie:

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.