Veelgestelde vragen over het coronavirus in België | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Veelgestelde vragen over het coronavirus in België

De uitbraak van het coronavirus (COVID-19) heeft gevolgen voor ondernemers die internationaal zakendoen. Op het moment krijgen wij veel vragen over corona en het zakendoen met België. Wij hebben de belangrijkste vragen en antwoorden voor u verzameld. Bent u geen ondernemer, maar een particulier? Neem dan bij vragen over reizen en de coronamaatregelen in België contact op met het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Laatste update: 4 mei – Vanaf 8 mei gaan terrassen weer open en wordt de avondklok vervangen door samenscholingsverbod.

Op de hoogte blijven van belangrijke corona-updates? Download de NL Exporteert app (Apple / Android) en abonneer u op België.
Bent u van plan om zaken te doen in België? En wilt u meer weten over wat RVO voor u kan betekenen? Probeer dan nu de RVO Exportwijzer.
 

Meer informatie over de gevolgen van de coronacrisis op de Belgische economie vindt u op onze pagina Handel Nederland - België. Daarnaast bieden we veel informatie over zakendoen in België, zoals over de zakencultuur, exportregels en handelscijfers. Kijk op onze België-pagina.

Bekijk de FAQ's per land

Veelgestelde vragen

Actuele coronamaatregelen in België

Het Nederlandse kabinet adviseert om tot en met 15 mei 2021 niet naar het buitenland te reizen. En niet vanuit het buitenland naar Nederland te reizen als dat niet echt nodig is.

Het verbod op niet-noodzakelijke reizen van en naar België, is per 19 april 2021 door de Belgische overheid opgeheven. Alle personen die vanuit 'rode zones' – zoals Nederland – naar België reizen en meer dan 48 uur in het land blijven, moeten verplicht 10 dagen in zelfquarantaine. Na aankomst in België moet u op dag 1 en dag 7 een verplichte PCR-test laten afnemen.

Vanaf 8 mei mogen de terassen van cafés en restaurants weer open. Hiernaast wordt de avondklok vervangen door een samenscholingsverbod. Tussen middernacht en 5 uur mag u met maximaal drie personen buiten samenkomen. Tenzij het huishouden groter is, dan is dat aantal toegestaan. Kijk voor meer informatie over de versoepelingen op de website van de Belgische overheid.

Raadpleeg voordat u op reis gaat naar België altijd het actuele reisadvies voor België van het ministerie van Buitenlandse Zaken en de quarantainemaatregelen bij terugkomst in Nederland van de Rijksoverheid.

Waar vind ik informatie over de maatregelen van de Belgische overheid?

De regels rond verplichte corona-testen en quarantaine volgen elkaar snel op. De volgende bronnen bieden meer informatie over de coronamaatregelen van de Belgische overheid:

Maatregelen kunnen in België plaatselijk strenger zijn dan landelijk. Volg daarom ook de informatiekanalen van lokale en provinciale autoriteiten.

Corona-dashboard België

Sciensano, de Belgische tegenhanger van het RIVM, heeft een corona-dashboard voor België opgezet. Dit dashboard wordt regelmatig van updates voorzien. Sciensano houdt hierin onder meer bij hoeveel coronabesmettingen, ziekenhuisopnamen en doden er zijn als gevolg van het coronavirus.

Reizen, handelsmissies en zakelijke afspraken

Informatie over de coronamaatregelen die op dit moment in België gelden, vindt u hierboven onder 'Actuele coronamaatregelen in België'.

Voorwaarden zakenreizen naar Nederland

Komt uw zakenpartner uit een land met een inreisverbod (bijvoorbeeld landen met code oranje of rood)? En wil hij of zij toch naar Nederland komen voor een zakenreis die niet kan worden uitgesteld? Kijk op de website van de Rijksoverheid onder welke voorwaarden dat is toegestaan.

Heb ik een negatieve coronatest nodig als ik (toch) naar/door België reis?

De regels rond verplichte coronatesten en quarantaine volgen elkaar snel op. Lees voor uw vertrek aan welke maatregelen u moet voldoen. Raadpleeg altijd het reisadvies voor België voor de meest actuele informatie.

Heb ik een negatieve coronatest nodig als ik naar Nederland reis?

Staat België niet op de lijst met veilige landen met laag COVID-19-risico van Rijksoverheid.nl? Dan moet u in de meeste gevallen een negatieve COVID-19-testuitslag laten zien.

Lees alles over de negatieve COVID-19-testuitslag voor reizigers binnen EU/Schengen op Rijksoverheid.nl. Hier vindt u ook informatie over wanneer u geen negatieve testuitslag hoeft te laten zien.

Kan ik (of mijn personeel) reizen naar of binnen België?

Informatie over de coronamaatregelen die op dit moment in België gelden, vindt u hierboven onder 'Actuele coronamaatregelen in België'.

Vanuit de Nederlandse overheid heeft België code oranje gekregen. Dat betekent dat u alleen naar België reist als dat noodzakelijk is. Na een verblijf in België gaat u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine.

Passenger Locator Formulier

Vanaf 1 augustus moeten álle personen die per vliegtuig of per boot naar België reizen of terugkeren een identificatieformulier (Passenger Locator Formulier) invullen. Reist u op een andere manier naar België (auto, trein, fiets, etc.) én verblijft u er langer dan 48 uur? Of keert u terug en verbleef u voor aankomst in België langer dan 48 uur in het buitenland? Dan moet u het identificatieformulier ook invullen. Dit moet binnen 48 uur vóór uw aankomst in België.

Is er een uitzondering voor het beroepsgoederenvervoer voor het invullen van het Passenger Locator Form?

Nee, de regels omtrent het Passenger Locator Form gelden voor alle personen.
Alleen als u minder dan 48 uur in België verblijft, of als u voor aankomst in België minder dan 48 uur in het buitenland verbleef, hoeft u het formulier niet in te vullen.

Wat zijn de quarantaineregels voor Nederlandse ondernemers die werk uitvoeren in België?

  • Voor ondernemers uit Nederland die werk uitvoeren in België en terugkeren naar Nederland, geldt het dringende advies om bij terugkomst 10 dagen in thuisquarantaine te gaan. Ga dus na of het werk kan wachten.
  • Grenswerkers zijn in principe uitgezonderd van de thuisquarantaineplicht maar moeten wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Lees die voorwaarden op Rijksoverheid.nl.
  • Als u toch naar België reist, ga dan na welke plaatselijke regels gelden. Informatie hierover vindt u in het reisadvies voor België.
  • Voor enkele groepen geldt een uitzondering op het quarantaineadvies. Kijk voor een overzicht van de regels over thuisquarantaine en eventuele uitzonderingen op Rijksoverheid.nl.

Wat moet ik doen als ik over de grens in België werk?

Verblijft u minder dan 48 uur in België, of verbleef u voor aankomst in België minder dan 48 uur in het buitenland? Dan hoeft u het identificatieformulier niet in te vullen (zie hierboven bij 'Passenger Locator Formulier').

Als vuistregel geldt dat thuiswerken de norm is. Als dat niet mogelijk is, hou dan sociale afstand. Op veel plaatsen is een mondkapje verplicht, bijvoorbeeld in het ov, in winkels en winkelstraten en op andere drukke plaatsen.

Actuele informatie hierover leest u op website van de Belgische overheid. Ook is het raadzaam om u door uw werkgever te laten informeren en u aan de geldende maatregelen te houden.

De websites van de Rijksoverheid en Grensinfopunt informeren grensarbeiders over de regels en regelingen die voor hen gelden. Zoals versoepeling van fiscale regels omtrent grenswerk.

Kan ik nog naar meetings en andere internationale bijeenkomsten in België?

Raadpleeg vóór uw bezoek aan België het actuele reisadvies voor België van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Daarnaast is het raadzaam om contact op te nemen met de organisator van uw evenement in België. Kijk voor meer informatie over de annulering van evenementen in België op de website van de Belgische overheid. Hier vindt u onder andere informatie over restitutie van betaalde tickets.

Ik heb me ingeschreven – of wilde me inschrijven – voor een handelsmissie. Gaan deze nog door?

Fysieke handelsmissies naar België, georganiseerd door de Nederlandse overheid, zijn tot nader bericht afgelast. Als u zich al had opgegeven voor een missie die is uitgesteld of geannuleerd, wordt u hierover persoonlijk geïnformeerd. De meest recente informatie over handelsmissies vindt u in het missieoverzicht op rvo.nl.

Veel missies en evenementen van andere partijen zijn ook afgelast of uitgesteld. Neem daarover contact op met de organisator.

Overheidssteun voor bedrijven

Kan ik overheidssteun krijgen als mijn bedrijf in problemen komt door de gevolgen van het coronavirus?

Op Rijksoverheid.nl vindt u het pakket met economische maatregelen dat het kabinet heeft geïntroduceerd om ondernemers te steunen. Bekijk ook hoe RVO u kan ondersteunen bij internationaal ondernemen in coronatijden.

Een paar voorbeelden van de overheidssteun:

Lening voor ondernemers die in België  wonen met een bedrijf in Nederland

Bent u een ondernemer die in België woont, een bedrijf in Nederland heeft en financieel in de problemen komt door de coronacrisis? Dan heeft u misschien recht op een lening voor bedrijfskapitaal. U kunt een financiële ondersteuning aanvragen (Tozo 3) tot 30 juni 2021.

Alle informatie en het aanvraagformulier vindt u terug op de website van de gemeente Maastricht. Ondernemers met vragen kunnen deze stellen via een speciaal telefoonnummer + 31 (0)43 350 60 30 en e-mailadres: bedrijfskapitaalgrensondernemers@maastricht.nl.

Gevolgen coronavirus voor handel Nederland - België

Wat zijn de gevolgen van het coronavirus voor het zakendoen tussen Nederland en België?

Als gevolg van de uitbraak van het coronavirus heeft de Belgische regering maatregelen genomen om verdere verspreiding tegen te gaan. Dit heeft invloed op het zakendoen met België. Actuele informatie over maatregelen voor het bedrijfsleven vindt u op de website van de Federale Overheidsdienst Economie en de Belgische overheid.

Indicaties over de gevolgen in de handel tussen Nederland en België vindt u op onze pagina 'Handel Nederland - België'.

Wat kan ik doen?

Invoer en uitvoer producten en situatie aan de grens

Gaan voor dieren/dierlijke en planten/plantaardige producten strengere veterinaire en fytosanitaire maatregelen gelden?

Er is op dit moment geen reden om aan te nemen dat het virus met dieren of producten mee kan reizen. Daarom zijn in het kader van het coronavirus geen strengere regels op dit vlak ingesteld. Het is wel goed om de actuele ontwikkelingen te volgen.

Ik werk in de sector agro & food en heb informatie nodig over export naar België. Waar kan ik terecht?

Stel uw vragen aan de landbouwattaché en het landbouwteam in België: bru-lnv@minbuza.nl. Houd ook de website van Agroberichten in de gaten.

Meer weten?

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.