Contracten Brazilië

Meer artikelen
Brazilië

Conflicten met buitenlandse klanten of leveranciers zijn vervelend. Bijvoorbeeld als uw klant klachten heeft over de levertijd van uw product. Of als uw leverancier zijn afspraken niet nakomt. Met een contract kunt u terugvallen op afspraken die u met uw klant of leverancier heeft gemaakt.

Contracten zijn niet verplicht, maar wel handig. Op de website Ondernemersplein.nl vindt u meer informatie over de inhoud van een internationaal contract.

Internationale modelcontracten

Bij de International Chamber of Commerce Nederland (ICC Nederland) kunt u verschillende Engelstalige modelcontracten bestellen. Deze helpen u bij het internationaal zakendoen. Regelmatig organiseert ICC Nederland seminars en trainingen over internationaal contracteren.

Wetgeving voor handelsagenten

Een Braziliaanse agent is meestal regionaal georiënteerd. De 'agentenwetgeving' bepaalt dat een agent met een exclusieve aanstelling voor een bepaalde regio recht heeft op commissies over alle transacties.

Een handelscontract moet altijd opgemaakt of vertaald zijn in de Portugese taal. Dit staat in het Wetboek van Koophandel.

Er bestaan drie soorten contracten:
  • een agent die alleen werkt als zelfstandig ondernemer (privé persoon);
  • een agent in dienst van een bedrijf en
  • een agent die zelf een bedrijf heeft.

Arbitrage

Steeds meer geschillen worden door arbitrage opgelost. De meeste geschillen worden voorgelegd bij de rechtbank (Justiça Comum). In de meeste contracten staat welk forum bevoegd is om te oordelen bij geschillen. In Sao Paulo bevinden zich de meest actieve arbitrage-instellingen. Het 'International Arbitration Court' van de Internationale Kamer van Koophandel (ICC) heeft een kantoor in Sao Paulo geopend. Er is een overzicht beschikbaar met arbitrage websites.

Service menu right