Service menu right

Do's-and-don'ts in Brazilië

Bij het zakendoen in Brazilië moet u rekening houden met de lokale cultuur en gebruiken. Verdiep u in deze do's-and-don'ts, tips and tricks. De Nederlandse ambassade in Brazilië draagt bij aan deze pagina.

Zakelijke omgangsvormen in Brazilië

Spreek (Braziliaans-)Portugees
Veel hooggeplaatsten spreken Engels; vaak omdat ze in het buitenland hebben gestudeerd. Maar lang niet alle Brazilianen spreken de Engelse taal. Zeker buiten grote commerciële centra is het daarom handig om - als u zelf geen Portugees spreekt - een tolk mee te nemen. Brazilianen zijn trots op hun taal. Gebruik geen Spaans, want Brazilianen kunnen dit als cultureel ongevoelig ervaren.
Wees duidelijk
De Braziliaanse cultuur kent een diepgewortelde hiërarchie. Hierdoor zijn Brazilianen gewend om taken uit te voeren zonder (al teveel) discussie. Geeft u halve instructies? Dan voeren zij halve taken uit. Zorg dus dat uw instructies duidelijk en volledig zijn. Zorg ook dat duidelijk is wie de leiding heeft. Wanneer dit onduidelijk is, kunt u verwachten dat u voor elke beslissing geraadpleegd wordt.
Maak persoonlijk contact
Kom achter uw computer vandaan en zoek de Brazilianen op. Persoonlijk contact is erg belangrijk om de zakenrelatie goed te houden. Heeft u geen tijd om uw zakenpartner op te zoeken? Volg e-mails en appjes dan op met een telefoontje.
Neem de tijd
Brazilianen zijn niet altijd stipt op tijd; verwar dit niet met onbeleefdheid. In Brazilië ligt de nadruk op persoonlijke relaties. Het eerste kwartier van een bijeenkomst wordt vaak besteed aan small talk. Dit is een belangrijk onderdeel van de vergadering. Vergaderingen worden vaak onderbroken en het kan dat er ineens iemand bij komt zitten zodat sommige zaken moeten worden herhaald.
Houd het bescheiden
Geef kleine geschenkjes. Dure geschenken kunnen worden gezien als omkoping.
Dress to impress
Het uiterlijk telt in Brazilië. Een goede eerste indruk is belangrijk voor een succesvolle kennismaking. De dresscode is over het algemeen sportief-netjes. Pakken bewaren de Brazilianen steeds meer voor speciale gelegenheden.
Plan niet te strak
Wanneer u meerdere afspraken op dezelfde dag heeft, is het handig om voldoende tijd tussen de afspraken te plannen. Zeker in grote steden is het zeer druk op de wegen en zijn de afstanden groot. Zo kan een rit van de ene naar de andere kant van São Paulo al snel een uur in beslag nemen.
Beknibbel niet
Het hotel waarin u verblijft en het restaurant waarin u eet zijn belangrijk voor uw imago. Brazilianen beoordelen hun zakenpartners op bestedingsvermogen. Het is dus onhandig om op dit soort zaken te beknibbelen.
Negeer de secretaresse niet
Topmanagers zijn vaak alleen te bereiken via hun assistenten of secretaresses. Een goede verstandhouding met de secretaresse is daarom handig. U kunt hem/haar om hulp vragen bij het maken van afspraken of het versturen van documenten.