Service menu right

Do's-and-don'ts in Brazilië

Bij het zakendoen in Brazilië moet u rekening houden met de lokale cultuur en gebruiken. Verdiep u in deze do's-and-don'ts, tips and tricks. De Nederlandse ambassade in Brazilië draagt bij aan deze pagina.

Onze informatie is met zorg samengesteld, maar houdt nog geen rekening met de volledige impact van de coronacrisis. Wanneer we meer informatie hebben, passen wij de tekst aan. Heeft u vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op.

Zakelijke omgangsvormen in Brazilië

Spreek (Braziliaans-)Portugees

Veel hooggeplaatsten spreken Engels; vaak omdat ze in het buitenland hebben gestudeerd. Maar lang niet alle Brazilianen spreken de Engelse taal. Zeker buiten grote commerciële centra is het daarom handig om - als u zelf geen Portugees spreekt - een tolk mee te nemen. Brazilianen zijn trots op hun taal. Gebruik geen Spaans, want Brazilianen kunnen dit als cultureel ongevoelig ervaren.

Wees duidelijk

De Braziliaanse cultuur kent een diepgewortelde hiërarchie. Hierdoor zijn Brazilianen gewend om taken uit te voeren zonder (al teveel) discussie. Geeft u halve instructies? Dan voeren zij halve taken uit. Zorg dus dat uw instructies duidelijk en volledig zijn. Zorg ook dat duidelijk is wie de leiding heeft. Wanneer dit onduidelijk is, kunt u verwachten dat u voor elke beslissing geraadpleegd wordt.

Maak persoonlijk contact

Kom achter uw computer vandaan en zoek de Brazilianen op. Persoonlijk contact is erg belangrijk om de zakenrelatie goed te houden. Heeft u geen tijd om uw zakenpartner op te zoeken? Volg e-mails en appjes dan op met een telefoontje.

Neem de tijd

Brazilianen zijn niet altijd stipt op tijd; verwar dit niet met onbeleefdheid. In Brazilië ligt de nadruk op persoonlijke relaties. Het eerste kwartier van een bijeenkomst wordt vaak besteed aan small talk. Dit is een belangrijk onderdeel van de vergadering. Vergaderingen worden vaak onderbroken en het kan dat er ineens iemand bij komt zitten zodat sommige zaken moeten worden herhaald.

Houd het bescheiden

Geef kleine geschenkjes. Dure geschenken kunnen worden gezien als omkoping.

Dress to impress

Het uiterlijk telt in Brazilië. Een goede eerste indruk is belangrijk voor een succesvolle kennismaking. De dresscode is over het algemeen sportief-netjes. Pakken bewaren de Brazilianen steeds meer voor speciale gelegenheden.

Plan niet te strak

Wanneer u meerdere afspraken op dezelfde dag heeft, is het handig om voldoende tijd tussen de afspraken te plannen. Zeker in grote steden is het zeer druk op de wegen en zijn de afstanden groot. Zo kan een rit van de ene naar de andere kant van São Paulo al snel een uur in beslag nemen.

Beknibbel niet

Het hotel waarin u verblijft en het restaurant waarin u eet zijn belangrijk voor uw imago. Brazilianen beoordelen hun zakenpartners op bestedingsvermogen. Het is dus onhandig om op dit soort zaken te beknibbelen.

Negeer de secretaresse niet

Topmanagers zijn vaak alleen te bereiken via hun assistenten of secretaresses. Een goede verstandhouding met de secretaresse is daarom handig. U kunt hem/haar om hulp vragen bij het maken van afspraken of het versturen van documenten.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.