Service menu right

Do's-and-don'ts in Bulgarije

Wilt u weten hoe de zakencultuur is in Bulgarije? Deze praktische do's-and-don'ts wijzen u de weg in de zakelijke etiquette van Bulgarije. De ambassade in Sofia draagt bij aan deze pagina.

Onze informatie is met zorg samengesteld, maar houdt nog geen rekening met de volledige impact van de coronacrisis. Wanneer we meer informatie hebben, passen wij de tekst aan. Heeft u vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op.

Tips voor de zakencultuur in Bulgarije

Peil de talenkennis

De kennis van de Engelse taal is over het algemeen goed, vooral onder jonge Bulgaren. Vraag voor de zekerheid na of er een tolk nodig is bij een zakelijke ontmoeting

Geef een relatiegeschenk

Het aanbieden van kleine relatiegeschenken of attenties is normaal. Een boeket bloemen of een souvenir uit Nederland wordt op prijs gesteld.

Respecteer de hiërarchie

Besteed aandacht aan de titel en de positie van een zakenpartner. Status is belangrijk in Bulgarije.

Kom niet meteen ter zake

Bulgaren waarderen het als iemand niet meteen ter zake komt. Steek tijd in het opbouwen van een persoonlijke relatie. Bulgaren sluiten bijna nooit een overeenkomst na de eerste ontmoetingen. Het is gebruikelijk om visitekaartjes uit te wisselen. Gebruik een eerste gesprek voor kennismaking en sluit af met een diner. Bezoek het land regelmatig.

Vraag om bevestiging

Hoofdbewegingen voor 'ja' en 'nee' zijn tegengesteld aan de Nederlandse, maar er zijn ook Bulgaren die de westerse hoofdbewegingen gebruiken. Vraag daarom om een letterlijke bevestiging of ontkenning om verwarring te voorkomen.

Vermijd enkel elektronisch contact

Alleen contact via e-mail of telefoon is niet voldoende, persoonlijk contact werkt beter. Mocht dit toch niet mogelijk zijn, bel een zakenrelatie dan.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
U kunt via dit formulier geen vragen aan ons stellen. Heeft u een vraag? Ga dan naar www.rvo.nl/contact en neem contact met ons op via telefoon, e-mail of social media.
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.