Handel Nederland - Canada | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Handel Nederland - Canada

09-09-2020

Canada behoort tot de 25 belangrijkste exportmarkten van Nederland. Met de handel tussen beide landen zijn jaarlijks miljarden euro’s gemoeid. Deze pagina geeft u meer informatie over de handelsrelatie tussen Nederland en Canada.

Wilt u meer weten over het land Canada, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Canada.

Ziet u zakelijke kansen op de Canadese markt? En wilt u graag met iemand sparren over uw plannen? Neem dan contact op met een van onze adviseurs.

Handelscijfers Nederland - Canada

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Canada
Soort informatieBedragJaartal
Totale uitvoer€ 4,3 miljard2019
Totale invoer€ 2 miljard2019
Handelsbalans (positief/negatief)€ 2,3 miljard (+)2019


Kijk voor de meest recente cijfers over de handel tussen Nederland en Canada in de databank Statline van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Belangrijkste uitvoerproducten naar Canada

Export van Nederland naar Canada
Soort informatieBedragJaartal
Ruwe aardolie en aardolieproducten€ 1,8 miljard2019
Medicinale en farmaceutische producten€ 573 miljoen2019
Gespecialiseerde machines€ 218 miljoen2019


De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van exportproducten naar Canada bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Canada.

Voorlopige exportcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers op maandbasis over het lopende jaar. Deze zijn terug te vinden in de databank Statline. De gegevens in dit overzicht zijn een inschatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens. Deze cijfers kunnen op een later moment herzien worden.

Belangrijkste invoerproducten uit Canada

Invoer van Canada naar Nederland
Soort informatieBedragJaartal
Ruwe aardolie en aardolieproducten€ 394 miljoen2019
Non-ferrometalen€ 179 miljoen2019
Instrumenten en apparaten voor beroepsuitoefening wetenschap€ 169 miljoen2019


De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van invoerproducten uit Canada bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer van Canada naar Nederland.

Voorlopige invoercijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige invoercijfers op maandbasis over het lopende jaar. Deze zijn terug te vinden in de databank Statline. De gegevens in dit overzicht zijn een inschatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens. Deze cijfers kunnen op een later moment herzien worden.

Handelsinformatie via TradeMap

Een andere nuttige bron voor handelscijfers is TradeMap. Deze site wordt beheerd door het International Trade Centre (ITC) van de Verenigde Naties. Voordeel van TradeMap is dat u hier ook inzicht krijgt in niet-Nederlandse handelsstromen. Zo kunt u de Nederlandse cijfers vergelijken met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS, maakt Trademap gebruik van het HS-systeem voor het indelen van de goederenstromen. Hou hier rekening mee bij uw zoekopdracht.

TradeMap heeft een volledig overzicht van de handelsstromen naar Canada. Bovenaan bij 'partner' kunt u het exporterende land selecteren.

Handelsverdrag CETA

CETA is het handelsverdag tussen de Europese Unie en Canada. Het is sinds 2017 (gedeeltelijk) van kracht. CETA bevat afspraken over onder meer de handel in goederen, diensten en investeringen.

Het Nederlandse ambassadenetwerk in Canada legt uit wat de voordelen van CETA zijn en hoe u als ondernemer gebruik kunt maken van het verdrag.

Een eerste indicatie van de voordelen vindt u in een factsheet van het CBS over de handelsstromen met Canada. De factsheet geeft een overzicht van de belangrijkste invoer- en uitvoercijfers sinds de inwerkingtreding van CETA.

Handels- en investeringscijfers Nederland - Canada

Bekijk onderstaand rapport voor een overzicht van de import en export, en cijfers over de directe buitenlandse investeringen.

Meer informatie

Wilt u meer weten over de Canadese economie? Dan kunnen de onderstaande links u verder op weg helpen:

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.