Veelgestelde vragen over het coronavirus in Canada | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Veelgestelde vragen over het coronavirus in Canada

De uitbraak van het coronavirus (COVID-19) heeft gevolgen voor ondernemers die internationaal zakendoen. Op het moment krijgen wij veel vragen over corona en het zakendoen met Canada. Wij hebben de belangrijkste vragen en antwoorden voor u verzameld.

Laatste update: 30 april, 16:45 uur – 3e golf, nieuwe maatregelen.

 • Op de hoogte blijven van belangrijke corona-updates? Download de NL Exporteert app (Apple / Android) en abonneer u op Canada.
 • Bent u van plan om zaken te doen met Canada? En wilt u weten hoe wij u hierbij kunnen helpen? Probeer dan nu de RVO Exportwijzer.
 • Bekijk ook onze website voor meer informatie over zakendoen in Canada.

Bekijk de FAQ's per land

Veelgestelde vragen

Actuele coronamaatregelen in Canada

Welke maatregelen zijn er genomen in Canada?

In bijna heel Canada is het coronavirus vastgesteld. In het Canadese COVID-19 dashboard kunt u de actuele besmettingscijfers bekijken. Er zijn maatregelen genomen om de verspreiding tegen te gaan. U kunt rekening houden met de volgende maatregelen:

 • Veel grote evenementen, zoals sportevenementen en beurzen, zijn afgelast of uitgesteld.
 • In sommige staten zijn niet-essentiële bedrijven nog gesloten. Supermarkten, apotheken en drankhandels blijven overal open.
 • Mensen met niet-essentiële beroepen werken waar mogelijk thuis.
 • De bevolking wordt opgeroepen thuis te blijven en zich aan de regels van 'social distancing' te houden.
 • Het dragen van mondkapjes in de publieke ruimte is verplicht.
 • De Canadese regering heeft een gratis, vrijwillige "COVID Alert"-app gelanceerd, die mensen informeert over eventuele blootstelling aan het virus. Deze is inmiddels beschikbaar in 9 provincies, waaronder Quebec en Ontario.

Blijf via lokale media op de hoogte van de actuele situatie. Er is een 3e corona-golf gaande en de maatregelen worden overal in Canada aangescherpt. De maatregelen verschillen per provincie.

U kunt voor actuele, gedetailleerde maatregelen de coronapagina's op de provinciewebsites raadplegen:

Zakelijke afspraken, evenementen en reizen

Kan ik of mijn personeel nog reizen naar Canada?

Canada blokkeert de toegang tot het land voor alle internationale reizigers. Er zijn wel uitzonderingen. Reizigers die Canada wel mogen inreizen zijn: Canadese staatsburgers en hun directe familieleden, permanente inwoners van Canada, luchtvaartpersoneel en diplomaten. Ook is er de mogelijkheid om een uitzondering aan te vragen in het kader van gespecialiseerde after-sales service voor essentiële sectoren. U vindt hieronder meer informatie bij 'Hoe kan ik een uitzondering aanvragen?'

Voor reizigers vanuit de VS geldt een reisverbod voor niet-essentiële reizen. Vrijwel alle zakelijke reizen, toerisme en recreatie vallen onder niet-essentieel. Uitzonderingen op het reisverbod zijn te vinden op de website van de Canadese overheid.

Overstappen via Canada blijft mogelijk, met een maximale overstaptijd van 24 uur. Deze maatregel wordt strikt gehandhaafd. Wisselen van terminal is mogelijk, maar het verlaten van de luchthaven niet.

Internationale vluchten naar Canada worden beperkt tot 4 luchthavens: Montréal, Toronto, Calgary en Vancouver. Vluchten worden langzaamaan weer opgestart, maar alleen voor Canadese reizigers.

Het inreisverbod blijft van kracht. Het is verboden voor alle reizigers met symptomen van COVID-19 om naar Canada te reizen. Een negatieve PCR-test is verplicht en moet maximaal 72 uur voorafgaand aan de vlucht zijn afgenomen. Vliegmaatschappijen moeten bij iedere reiziger naar Canada een basisgezondheidscheck uitvoeren. Deze maatregelen gelden niet voor goederenvervoer.

Extra inreisbeperkingen

Voor reizigers van 5 jaar of ouder die toch via een luchthaven Canada binnenkomen, gelden de volgende maatregelen:

 • U moet in het bezit zijn van een negatieve PCR-testuitslag, die niet ouder is dan 72 uur.
 • Voor vertrek naar Canada bent u verplicht een verblijf van 3 nachten te reserveren in een door de Canadese overheid goedgekeurd hotel. De kosten hiervoor zijn voor eigen rekening.
 • Bij aankomst voordat u de luchthaven verlaat bent u verplicht een COVID-19-test te laten doen. De uitslag van deze test wacht u af in het door u gereserveerde hotel. Dit zal maximaal 3 nachten duren.
 • Bij aankomst in Canada geldt een 14-daagse quarantaineperiode. Dit is inclusief de dagen in het hotel. Tegen het einde van deze quarantaineperiode moet u nog een keer een COVID-19-test laten doen.

Meer hierover leest u in het reisadvies voor Canada onder het kopje 'Inreisbeperking'.

Kan ik nog reizen binnen Canada en naar afspraken/bijeenkomsten in Canada gaan?

Niet-essentiële reizen tussen provincies zijn niet meer toegestaan. Ook mogen mensen met COVID-19-symptomen niet meer reizen met vliegtuig of trein.

Voor Canada geldt momenteel reisadvies oranje. Als het niet echt noodzakelijk is dat u op dit moment in Canada reist, doe dat dan niet. Op Nederland Wereldwijd vindt u een Q&A over het reisadvies naar Canada.

Hoe kan ik een uitzondering aanvragen voor reizen naar Canada?

In sommige gevallen kunt u of uw werknemer als 'business visitor' het land binnenkomen, bijvoorbeeld voor gespecialiseerde after-sales service. U vindt meer details op de website van de Canadese overheid. Ook moet uw sector een essentiële sector zijn, zoals agri&food.

Om Canada in te reizen, heeft u een uitzonderingsbrief nodig van het IRCC (Immigration, Refugees and Citizenship Canada). Volg hiervoor de volgende stappen:

 1. Vraag online een elektronische reismachtiging (eTA) aan.
 2. Wanneer dit eTA is ontvangen, stuurt u een e-mail naar LDNImmigration@international.gc.ca. Hierin moet u uitleggen dat u naar Canada moet reizen voor "aftersales-service", en dat uw sector een essentiële sector is. Voeg bij de e-mail documentatie met bewijs dat u in deze sector actief bent. Voeg ook het eTA-nummer toe, en vraag welke aanvullende documenten nodig zijn om naar Canada te reizen (de uitzonderingsbrief van het IRCC). Het IRCC zal bijvoorbeeld vragen naar de urgentie van de reis.
Er zijn echter geen garanties dat de reis als essentieel wordt bestempeld. Boek dus geen tickets tot u de benodigde documenten in handen hebt. Houd ook rekening met de 14 dagen quarantaine, die verplicht is na aankomst in Canada. U moet een quarantaineplan hebben voor deze 2 weken. Zorg dat u ook alle andere bijhorende documentatie voorhanden heeft, zoals het contract, visitekaartjes etc.

Kan mijn Canadese handelspartner vanuit Canada nog reizen naar Nederland?

Vanaf 23 januari 2021 geldt een inreisverbod. De uitzondering voor 'essentiële' zakenreizen wordt daarmee afgeschaft. Uitzonderingen gelden nog wel voor onder meer transportpersoneel en diplomaten. Lees meer op de website van de Rijksoverheid.

Heb ik een negatieve coronatest nodig als ik naar Nederland reis?

Wilt u weten of u een negatieve coronatest nodig heeft wanneer u vanuit Canada naar Nederland reist? Lees alles over de negatieve COVID-19-testuitslag en verklaring voor reizigers van buiten de EU/Schengen op Rijksoverheid.nl. Hier vindt u ook een lijst met 'veilige' landen waarvoor u geen negatieve coronatest nodig heeft.

Wat gebeurt er met handelsmissies en andere evenementen die op de planning staan?

Evenementen waar veel deelnemers op af zouden komen zijn afgezegd of vinden online plaats. Bekijk onze website voor de status van evenementen voor Canada.

Neem bij vragen contact op met de contactpersoon van het betreffende evenement. Heeft u zich al aangemeld, dan wordt u persoonlijk geïnformeerd over de stand van zaken.

Overheidssteun voor bedrijven

Kan ik een beroep doen op overheidssteun als mijn bedrijf sterk is getroffen door de gevolgen van het coronavirus?

Op Rijksoverheid.nl vindt u het pakket met economische maatregelen dat het kabinet heeft geïntroduceerd om ondernemers te steunen. Bekijk ook hoe RVO u kan ondersteunen bij internationaal ondernemen in coronatijden.

Een paar voorbeelden van de overheidssteun:

De Canadese Kamer van Koophandel heeft het Canadian Business Resilience Network opgericht. Dit netwerk wijst ondernemers op mogelijkheden voor financiële ondersteuning, geeft tips en tricks en helpt hen zo de coronacrisis door te komen.

Gevolgen coronavirus voor handel Nederland - Canada

Wat zijn de gevolgen van het coronavirus voor het goederenvervoer tussen Canada en Nederland?

Goederenvervoer kan doorgaan, maar er kunnen capaciteitsproblemen ontstaan. Ongeveer 50% van de luchtvracht gaat via passagiersvluchten. Een deel van deze vluchten zal uitvallen, omdat er minder passagiers zullen zijn.

Houd dus rekening met een langere verzendtijd en hogere kosten. Verscherpte douaneprocedures voor goederen zijn nog niet aan de orde. Bekijk ook de Coronavirus check op de website van exporteursorganisatie Evofenedex. Check onze pagina voor meer informatie over exportregels in Canada.

Wilt u weten hoe andere ondernemers de gevolgen van de coronacrisis ervaren? Lees dan ons rapport 'Impact van de uitbraak van het coronavirus op internationaal ondernemen'.

Hoe kan ik mij op de gevolgen voorbereiden? Wat kan ik nu doen?

Raadpleeg het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken om op de hoogte te blijven van de situatie in Canada.

Blijf daarnaast op de hoogte via de media en de websites van de Rijksoverheid en het RIVM. Zo kunt u direct reageren op de laatste ontwikkelingen.

Ik werk in de agro&food sector en heb informatie nodig over export naar Canada. Waar kan ik terecht?

Stel uw vragen aan de landbouwattaché en het landbouwteam in Canada, via was-lnv@minbuza.nl. Houd ook de website Agroberichten buitenland in de gaten.

Invoer/uitvoer uit Canada, productie en leveringen

Wat gebeurt er met de bevoorrading vanuit Canada? Gaan Canadese fabrieken dicht?

Wereldwijd zijn productieketens verstoord en worden bedrijven (tijdelijk) stilgelegd. De verwachting is dat dit ook in Canada zal gebeuren. Voor informatie over de gevolgen voor uw eigen bevoorrading kunt u het best contact opnemen met uw leverancier in Canada.

Global Affairs Canada heeft informatie op haar website staan over COVID-19 en zakendoen in Canada. Daarnaast biedt Export Development Canada een webinar over het effect van het coronavirus op internationale handel.

Wat kunnen de contractuele gevolgen zijn van vertragingen bij leveringen vanuit Canada?

Dat hangt af van de contracten die bedrijven zelf hebben opgesteld. Lees deze goed door. Komt u er niet uit? Neem dan contact op met RVO. Wij denken graag met u mee.

Mijn bedrijf handelt in dieren/dierlijke producten en planten/plantaardige producten. Gaan hiervoor strengere veterinaire en fytosanitaire maatregelen gelden?

Tot op heden is er geen enkele indicatie dat veterinaire en fytosanitaire regels aangescherpt worden. Bekijk ook onze pagina Producteisen in Canada voor meer informatie over onder meer fytosanitaire certificaten.

Uw bedrijf/personeel in Canada

Wat kan ik doen voor mijn personeel in Canada?

De Canadese Trade Commissioner Service heeft een Coronawebsite ingericht met advies en praktische suggesties voor bedrijven die in Canada werken.

Meer informatie?

Waar kan ik terecht voor meer informatie over corona en zakendoen?

U kunt uw vragen stellen aan de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Dat kan via klantcontact@rvo.nl of telefonisch via 088 042 42 42. Houd ook de Coronavirus-pagina van RVO in de gaten.

Ook kunt u terecht bij de ambassade in Ottawa en de Consulaten in Toronto en Vancouver. Kijk op Nederland Wereldwijd voor de telefoonnummers en e-mailadressen.

Waar kan ik terecht voor meer informatie over zakendoen in Canada?

 
Hoewel de effecten van corona gevoeld worden, komt langzaamaan het zakendoen ewer op gang. Ziet u het zakendoen in Canada weer zitten? Hieronder vindt u voorbeelden van informatie die wij bieden.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.