Service menu right

Veelgestelde vragen over het coronavirus in Canada

De uitbraak van het coronavirus (COVID-19) heeft gevolgen voor ondernemers die internationaal zakendoen. Op het moment krijgen wij veel vragen over corona en het zakendoen met Canada. Wij hebben de belangrijkste vragen en antwoorden voor u verzameld.

Laatste update: 1 mei 2020, 20:10 – Eventuele uitzonderingen op inreisverbod.

Nederland heeft maatregelen genomen om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Op Rijksoverheid.nl vindt u een speciale pagina over het coronavirus. Daar vindt u links naar veelgestelde vragen over corona, waaronder de veelgestelde vragen voor werkgevers en ondernemers. U vindt er ook het laatste nieuws en informatie over hoe Nederland het coronavirus aanpakt.

 

Veelgestelde vragen

Coronamaatregelen in Canada

Welke maatregelen zijn er genomen in Canada?

In vrijwel heel Canada is het coronavirus vastgesteld. Om de verspreiding tegen te gaan heeft de overheid verschillende maatregelen genomen:

  • Veel grote evenementen, zoals sportevenementen en beurzen zijn afgelast of uitgesteld.
  • Scholen zijn tot nader bericht gesloten.
  • Niet-essentiële bedrijven zijn gesloten. Alleen supermarkten, apotheken en drankhandels blijven voor publiek open.
  • Mensen met niet-essentiële beroepen werken waar mogelijk thuis.
  • De bevolking wordt opgeroepen thuis te blijven en zich aan de bekende regels van "social distancing" te houden.

Blijf via lokale media op de hoogte van de actuele situatie.

Reizen, zakelijke afspraken en evenementen in Canada

Kan ik of mijn personeel nog reizen naar Canada?

Canada blokkeert de toegang tot het land voor alle internationale reizigers. Deze beperkende maatregel is in ieder geval tot en met 30 juni van kracht. Er zijn wel uitzonderingen. Reizigers die Canada wel mogen inreizen zijn: Canadese staatsburgers en hun directe familieleden, permanente inwoners van Canada, luchtvaartpersoneel en diplomaten. Ook is er de mogelijkheid om een uitzondering aan te vragen in het kader van gespecialiseerde after-sales service voor essentiële sectoren. U vindt hieronder meer informatie bij 'Hoe kan ik een uitzondering aanvragen?'

Voor reizigers vanuit de VS geldt een reisverbod voor niet-essentiële reizen tot ten minste 20 mei. Vrijwel alle zakelijke reizen, toerisme en recreatie vallen onder niet-essentieel. Uitzonderingen op het reisverbod zijn te vinden op de website van de Canadese overheid. Air Canada heeft alle passagiersvluchten van en naar de VS stilgelegd tot en met 22 mei.

Overstappen via Canada blijft mogelijk, met een maximale overstaptijd van 24 uur. Deze maatregel wordt strikt gehandhaafd. Wisselen van terminal is mogelijk, maar het verlaten van de luchthaven niet.

Internationale vluchten naar Canada worden beperkt tot 4 luchthavens: Montreal, Toronto, Calgary en Vancouver. Het is verboden voor alle reizigers naar Canada met symptomen van COVID-19 om naar Canada te reizen. Vliegmaatschappijen moeten bij iedere reiziger naar Canada een basisgezondheidscheck uitvoeren. Deze maatregelen gelden niet voor goederenvervoer.

Kan ik nog reizen binnen Canada en naar afspraken/bijeenkomsten in Canada gaan?

Niet-essentiële reizen tussen provincies zijn niet meer toegestaan. Ook mogen mensen met COVID-19-symptomen niet meer reizen met vliegtuig of trein.

Voor Canada geldt momenteel reisadvies oranje. Als het niet echt noodzakelijk is dat u op dit moment in Canada reist, doe dat dan niet. Op Nederland Wereldwijd vindt u een Q&A over het reisadvies naar Canada.

Wat gebeurt er met handelsmissies en andere evenementen die op de planning staan?

Evenementen waar veel deelnemers op af zouden komen zijn afgezegd of vinden online plaats. Bekijk de RVO-website voor de status van evenementen voor Canada.

Neem bij vragen contact op met de contactpersoon van het betreffende evenement. Heeft u zich al aangemeld, dan wordt u persoonlijk geïnformeerd over de stand van zaken.

Hoe kan ik een uitzondering aanvragen?

In sommige gevallen kunt u of uw werknemer als 'business visitor' het land binnenkomen, bijvoorbeeld voor gespecialiseerde after-sales service. U vindt meer details op de website van de Canadese overheid. Ook moet uw sector een essentiële sector zijn, zoals agri&food.

Om Canada in te reizen, heeft u een uitzonderingsbrief nodig van het IRCC (Immigration, Refugees and Citizenship Canada). Volg hiervoor de volgende stappen:

  1. Vraag online een elektronische reismachtiging (eTA) aan.
  2. Wanneer dit eTA is ontvangen, stuurt u een e-mail naar LDNImmigration@international.gc.ca. Hierin moet u uitleggen dat u naar Canada moet reizen voor "aftersales-service", en dat uw sector een essentiële sector is. Voeg bij de e-mail documentatie met bewijs dat u in deze sector actief bent. Voeg ook het eTA-nummer toe, en vraag welke aanvullende documenten nodig zijn om naar Canada te reizen (de uitzonderingsbrief van het IRCC). Het IRCC zal bijvoorbeeld vragen naar de urgentie van de reis.
Er zijn echter geen garanties dat de reis als essentieel wordt bestempeld. Boek dus geen tickets tot u de benodigde documenten in handen hebt. Houd ook rekening met de 14 dagen quarantaine, die verplicht is na aankomst in Canada. U moet een quarantaineplan hebben voor deze 2 weken. Zorg dat u ook alle andere bijhorende documentatie voorhanden heeft, zoals het contract, visitekaartjes etc.

Ondersteuning en maatregelen voor bedrijven

Kan ik een beroep doen op overheidssteun als mijn bedrijf sterk is getroffen door de gevolgen van het coronavirus?

Het kabinet introduceert verschillende economische maatregelen om ondernemers te steunen. Bekijk het pakket met economische maatregelen op Rijksoverheid.nl.

Een paar voorbeelden van de overheidssteun:

Gevolgen coronavirus voor handel Nederland - Canada

Wat zijn de gevolgen van het coronavirus voor het goederenvervoer tussen Canada en Nederland?

Goederenvervoer kan doorgaan, maar er kunnen capaciteitsproblemen ontstaan. Ongeveer 50% van de luchtvracht gaat via passagiersvluchten. Een deel van deze vluchten zal uitvallen, omdat er minder passagiers zullen zijn.

Houd dus rekening met een langere verzendtijd en hogere kosten. Verscherpte douaneprocedures voor goederen zijn nog niet aan de orde. Bekijk ook de Coronavirus check op de website van exporteursorganisatie Evofenedex.

Hoe kan ik mij op de gevolgen voorbereiden? Wat kan ik nu doen?

Raadpleeg het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken om op de hoogte te blijven van de situatie in Canada.

Blijf daarnaast op de hoogte via de media en de websites van de Rijksoverheid en het RIVM. Zo kunt u direct reageren op de laatste ontwikkelingen.

Ik werk in de agro&food sector en heb informatie nodig over export naar Canada. Waar kan ik terecht?

Stel uw vragen aan de landbouwattaché en het landbouwteam in Canada, via was-lnv@minbuza.nl. Houd ook de website Agroberichten buitenland in de gaten.

Invoer/uitvoer uit Canada, productie en leveringen

Wat gebeurt er met de bevoorrading vanuit Canada? Gaan Canadese fabrieken dicht?

Wereldwijd zijn productieketens verstoord en worden bedrijven (tijdelijk) stilgelegd. De verwachting is dat dit ook in Canada zal gebeuren. Voor informatie over de gevolgen voor uw eigen bevoorrading kunt u het best contact opnemen met uw leverancier in Canada.

Global Affairs Canada heeft informatie op haar website staan over COVID-19 en zakendoen in Canada. Daarnaast biedt Export Development Canada een webinar over het effect van het coronavirus op internationale handel.

Wat kunnen de contractuele gevolgen zijn van vertragingen bij leveringen vanuit Canada?

Dat hangt af van de contracten die bedrijven zelf hebben opgesteld. Lees deze goed door. Komt u er niet uit? Neem dan contact op met RVO. Wij denken graag met u mee.

Mijn bedrijf handelt in dieren/dierlijke producten en planten/plantaardige producten. Gaan hiervoor strengere veterinaire en fytosanitaire maatregelen gelden?

Tot op heden is er geen enkele indicatie dat veterinaire en fytosanitaire regels aangescherpt worden.

Uw bedrijf/personeel in Canada

Wat kan ik doen voor mijn personeel in Canada?

De Canadese Trade Commissioner Service heeft een Coronawebsite ingericht met advies en praktische suggesties voor bedrijven die in Canada werken.

Meer informatie?

Waar kan ik terecht voor meer informatie over corona en zakendoen?

U kunt uw vragen stellen aan de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Dat kan via klantcontact@rvo.nl of telefonisch via 088 042 42 42. Houd ook de Coronavirus-pagina van RVO in de gaten.

Ook kunt u terecht bij de ambassade in Ottawa en de Consulaten in Toronto en Vancouver. Kijk op Nederland Wereldwijd voor de telefoonnummers en e-mailadressen.