Do's-and-don'ts in Chili

De Chilenen zijn hiërarchisch ingesteld en gereserveerd. De Chileen is correct en hecht daar grote waarde aan. Uiterlijke schijn (apariencia) is belangrijk evenals familie en de thuissituatie.

Taal

Spaans is de officiële taal. In het zuiden spreken een aantal mensen Duits door de aanwezigheid van Duitse kolonies. De kennis van het Engels is beperkt en ligt gevoelig, de Chileen weet dit echter goed te verbergen. Neem daarom bij een zakelijke bespreking een tolk mee als u geen Spaans spreekt.

Zakelijke bijeenkomsten

Wees zelf punctueel bij een formele bespreking. Houd er rekening mee dat het niet vreemd is als een Chileense zakenpartner te laat komt. Neem de tijd voor het opbouwen van persoonlijke relaties. Familie, vriendschappen en bedrijfsachtergronden zijn belangrijk.

Communicatie

Chilenen hebben twee familienamen. De eerste is die van de vader, de tweede van de moeder. Door iemand aan te spreken met 'Don', gevolgd door de voornaam, toont u respect. Voor vrouwen gebruikt men in de regel 'señora' gevolgd door de achternaam.

Hiërarchie

Beslissingen nemen Chilenen op het hoogste niveau. Met de belangrijkste werknemers in het bedrijf zet men de strategie uit, daarna overlegt men met de uitvoerders. Er is respect voor wet- en regelgeving, hierdoor is er weinig corruptie maar meer bureaucratie. De juiste (lokale) contacten kunnen u helpen bij het verminderen van bureaucratie.

Eten en drinken

In Chili wordt laat gegeten. Lunch tussen 13.00 – 15.00 uur en diner tussen 20.00 – 22.00 uur. Langdurende lunches en theepauzes zijn normaal. Dankzij de Duitse immigranten zijn mayonaise, bier en yoghurt geïntroduceerd. Wijn is de nationale drank. Het is niet ongebruikelijk om wijn te drinken bij een zakelijke lunch maar laat het initiatief uitgaan van uw zakenpartner.

Relatiegeschenken

In Chili is het gebruikelijk een relatiegeschenk direct uit de pakken. Kleine geschenken worden in een vroeg stadium uitgewisseld. De duurdere relatiegeschenken volgen als u een goede relatie heeft opgebouwd.

Zakelijke gebruiken

Correcte en formele kleding is aan te raden. Chilenen zijn in de regel 'sociale' zakenpartners en doen hun uiterste best om het u naar de zin te maken. Met 'small talk' een gesprek beginnen is niet ongebruikelijk en wordt gewaardeerd.

Service menu right