Do's-and-don'ts in Chili | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Do's-and-don'ts in Chili

Bij het zakendoen in Chili moet u rekening houden met de lokale cultuur en gebruiken. Verdiep u in deze do's-and-don'ts, tips en tricks. De ambassade in Santiago draagt bij aan deze pagina.

Onze informatie is met zorg samengesteld, maar houdt nog geen rekening met de volledige impact van de coronacrisis. Wanneer we meer informatie hebben, passen wij de tekst aan. Heeft u vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op.

Zakelijke omgangsvormen in Chili

Wees punctueel
Houd er rekening mee dat het niet vreemd is als een Chileense zakenpartner te laat komt. Wees zelf wel punctueel bij een formele bespreking. Neem de tijd voor het opbouwen van persoonlijke relaties. Uiterlijke schijn (apariencia), familie, vriendschappen en bedrijfsachtergronden zijn belangrijk. Daarnaast is correcte en formele kleding aan te raden.
Respecteer de hiërarchie
De Chilenen zijn hiërarchisch ingesteld en gereserveerd. De Chileen is correct en hecht daar grote waarde aan. Beslissingen nemen Chilenen op het hoogste niveau. Met de belangrijkste werknemers in het bedrijf zet men de strategie uit, daarna overlegt men met de uitvoerders. Er is respect voor wet- en regelgeving, hierdoor is er weinig corruptie maar meer bureaucratie. De juiste (lokale) contacten kunnen u helpen bij het verminderen van bureaucratie.
Gebruik aanspreektitels
Chilenen hebben twee familienamen. De eerste is die van de vader, de tweede van de moeder. Door iemand aan te spreken met 'Don', gevolgd door de voornaam, toont u respect. Voor vrouwen gebruikt men in de regel 'señora' gevolgd door de achternaam. Chilenen zijn in de regel 'sociale' zakenpartners en doen hun uiterste best om het u naar de zin te maken. Met 'small talk' een gesprek beginnen is niet ongebruikelijk en wordt gewaardeerd.
Let op bij de taal
Spaans is de officiële taal. In Duitse nederzettingen in het zuiden van Chili spreken sommige inwoners Duits. Het spreken van Engels met zakenpartners wordt niet aangeraden. De kennis van het Engels is namelijk beperkt en ligt gevoelig. Neem daarom bij een zakelijke bespreking een tolk mee als u geen Spaans spreekt.
Eet niet al te vroeg
In Chili wordt niet al te vroeg gegeten. Lunch tussen 13:00 - 15:00 uur en diner tussen 20:00 - 22:00 uur. Lange lunches en theepauzes zijn normaal. De Duitse immigranten hebben mayonaise, bier en yoghurt geïntroduceerd. Wijn is de nationale drank. Het is niet ongebruikelijk om wijn te drinken bij een zakelijke lunch, maar laat het initiatief uitgaan van uw zakenpartner.
Geef geen duur relatiegeschenk
In Chili is het gebruikelijk een relatiegeschenk direct uit de pakken. Geef in het begin geen duur relatiegeschenk, kleine geschenken worden in een vroeg stadium uitgewisseld. De duurdere relatiegeschenken volgen als u een goede relatie heeft opgebouwd.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.