Do's-and-don'ts in China

In ieder land zijn er gedragsregels waarmee u rekening moet houden tijdens het zakendoen. Hieronder vindt u enkele gedragsregels bij de zakencultuur van China.

Wist u dat RVO.nl kan u helpen bij het oriënteren op de markt én bij het leggen van zakelijke contacten? Wij geven u dan ook graag persoonlijk advies voor zakendoen in het buitenland.

Zakelijke omgangsvormen in China

Voor een zakelijke bespreking is het noodzakelijk om een beroep te doen op een tolk. Laat, als u die heeft, ook uw presentaties en andere communicatiematerialen vertalen.
Het uitwisselen van naamkaartjes is in China heel belangrijk. Reik uw kaartje altijd met twee handen aan en met de Chinese zijde naar boven, als u die heeft. Neem een kaartje ook met beide handen in ontvangst en bestudeer het kort.
In China gebruikt men eerst de familienaam, dan pas de voornaam. Spreek de mensen aan met hun familienaam, niet met hun voornaam.
Hiërarchie is belangrijk. Chinezen zijn groepsmensen en alles moet in harmonie zijn. De vriendschapsband is belangrijk voor een Chinees, echter kost het opbouwen van een vriendschappelijke zakenrelatie veel tijd. Ze zijn minder expressief dan wij westerlingen gewend zijn.
Chinezen staan bekend om hun eten dat vers bereid wordt. Het is gebruikelijk dat je met 2 personen 2 tot 3 gerechten in een restaurant bestelt. Deze worden dan op schotels gezet, waar u samen van eet.
In de Chinese zakencultuur speelt entertainment een grote rol. Neem deel aan het lange tafelen en karaoke zingen. Vermijd dan zakelijke gesprekken.
Het voorstellen om te delen in de restaurantkosten is in China taboe. De uitnodigende partij bestelt het eten en betaalt ook de rekening.
Zorg dat er bij handelsevenementen voldoende zitplaatsen voor de gasten zijn. Staand eten wordt in China niet gewaardeerd.
Bepaalde geschenken zoals horloges, klokken, peren en paraplu’s zijn niet geliefd. Het beste relatiegeschenk is om typische Hollandse souvenirs mee te nemen. Hier maakt u een goede indruk mee.

Service menu right