Handel Nederland - China | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Handel Nederland - China

08-02-2021

Met meer dan 1,4 miljard inwoners biedt China veel kansen voor grote én kleine Nederlandse ondernemers. We exporteren jaarlijks ruim € 12 miljard aan goederen richting China. Maar wat kopen de Chinezen van onze ondernemers? En welke producten voeren wij in? De antwoorden op deze vragen vindt u op deze pagina.

Bent u benieuwd of er ook voor u kansen liggen op de Chinese markt? Neem dan contact op met een van onze China-adviseurs. Zij kunnen u adviseren over exportzaken. Op onze pagina Zakelijke Kansen in China vindt u actuele kansenrapporten en informate over kansrijke sectoren.

Wilt u eerst meer weten over China, zoals de staatsvorm, de munteenheid of demografische gegevens? Bekijk dan onze pagina Factsheet China.

Handel Nederland - China

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en China

Soort informatieBedragJaartalVerschil met vorig jaar
Totale uitvoer12,8 miljard2019+ 9,4%
Totale invoer43 miljard2019+ 9,7%
Handelsbalans (positief/negatief)€ 30,2 miljard (-)2019- 9,8%


Kijk voor de meest recente cijfers over de handel tussen Nederland en China in de databank Statline van het CBS. Wilt u de cijfers van eerdere jaren bekijken? Klik dan op de tab 'Perioden'. Hier kunt u verschillende jaartallen selecteren.

Corona-effect op handel met China

Er is nog veel onduidelijk over de gevolgen van de coronacrisis op de handel met China. De coronacrisis heeft gevolgen voor de hele wereldhandel, dus ook voor de Nederlandse handel met China.

Economische gevolgen

De gevolgen van het coronavirus voor de Chinese economische groei beginnen nu zichtbaar te worden. De maatregelen die China in het eerste kwartaal van 2020 heeft getroffen – waaronder quarantaine, reisrestricties en een verlengde vakantie – zorgden voor een krimp van 6,8% ten opzichte van dezelfde periode in 2019. Na deze coronadip herstelde de economie zich vlot. In het tweede kwartaal groeide de economie met 3,2%, en het derde en vierde kwartaal lieten zelfs een nog grotere stijging zien. Over heel 2020 meldt het Chinese National Bureau of Statistics een economische groei van 2,3%.

Rapport van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) over de coronacrisis

Lees het rapport World Economic Outlook van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) van januari 2021 om een eerste indicatie te krijgen over de economische gevolgen van de coronacrisis voor de wereldhandel. Hierin vindt u ook informatie over China.

Let op: de economische ontwikkelingen gaan snel. Houd de website van het IMF in de gaten voor nieuwe rapportages over dit onderwerp.

Belangrijkste exportproducten naar China

Export van Nederland naar China

ProductgroepBedragJaartalVerschil met vorig jaar
Gespecialiseerde machines€ 1,8 miljard2019- 29%
Bereide voedingsmiddelen€ 1,4 miljard2019+ 7,5%
Elektrische apparaten€ 954 miljoen2019+ 13,2%
Instrumenten en apparaten voor beroepsuitoefening€ 949 miljoen2019+ 35,9%
Medicinale en farmaceutische producten€ 779 miljoen2019+ 34,1%


De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van exportproducten naar China bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar China.

Trends in export naar China

Gespecialiseerde machines zijn de belangrijkste productgroep bij export van Nederland naar China. Vooral machines voor de landbouw en de voedingsindustrie dragen hier veel aan bij. Wel daalde de uitvoer van gespecialiseerde machines in 2019 met 29%. In 2018 steeg de export van deze productgroep nog flink met 74,2%.

Bereide voedingsmiddelen blijven ook een belangrijke productgroep. Hieronder vallen onder andere margarine en spijsvetten. De cijfers laten een stijgende groei zien. De export van bereide voedingsmiddelen is in 2019 met 7,5% gestegen vergeleken met het jaar ervoor. In 2018 nam export van deze productgroep nog toe met 18,4%.

De groep instrumenten en apparaten voor beroepsuitoefening laat wederom de grootste groei zien in de top 5 van belangrijkste exportproducten naar China. Dit komt vooral door de groep medische instrumenten en apparaten. De uitvoerwaarde van deze groep producten is in een jaar tijd met 66% gestegen van 259 miljoen naar 431 miljoen.

Invloed coronacrisis nog niet te zien

De cijfers in de tabellen op deze pagina zijn van 2019. De coronacrisis heeft in 2020 grote gevolgen op de wereldhandel, dus ook voor de handel met China. Op dit moment is de coronacrisis nog te recent om duidelijke, concrete cijfers over de gevolgen voor uw sector te krijgen. Zodra wij meer cijfers hebben die een ontwikkeling duiden, updaten wij onze informatie op deze pagina.

Voor de export van landbouwgoederen was er tot maart 2020 in elk geval nog géén sprake van een dip in de export. Dat laat dit factsheet van het CBS zien. Let op: slechts een kleine periode van de 'intelligente lockdown' in Nederland is in deze cijfers meegenomen.

Voorlopige exportcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers naar China voor het lopende jaar. Nu zijn alleen nog de voorlopige cijfers van januari, februari en maart 2020 te zien. De voorlopige cijfers van de maanden april en mei geven straks mogelijk meer inzicht in de invloed van de coronacrisis op de handel met China.

Let op: dit zijn voorlopige cijfers en die kunnen op een later moment herzien worden. De gegevens in dit overzicht zijn een inschatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens.

Belangrijkste importproducten uit China

Invoer vanuit China naar Nederland

ProductgroepBedragJaartalVerschil met vorig jaar
Toestellen voor telecommunicatie € 9,5 miljard2019+ 8,7%
Kantoor- en automatisch gegevensverwerkende machines€ 7,4 miljard2019- 1,3%
Elektrische apparaten€ 5,3 miljard2019+ 30%
Diverse fabricaten€ 3,6 miljard2019+ 9%
Kleding en toebehoren€ 2,6 miljard2019+ 7,6%


De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van importproducten uit China bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer van Nederland uit China.

Trends in import uit China

Toestellen voor telecommunicatie staan bovenaan het lijstje van belangrijkste importproducten uit China. De export van deze productgroep bestaat voor 80% uit delen en onderdelen van toestellen. Nog eens 17% komt van toestellen waarop televisie te ontvangen is. De invoer van toestellen voor telecommunicatie stijgt nog steeds. In 2018 was de groei ruim 10% ten opzichte van het voorgaande jaar. In 2019 is de stijging iets lager met 8,7%

Belangrijke stijger in de import is de productgroep elektrische apparaten. Onder deze groep vallen elektrische apparaten, machines en toestellen, maar ook apparaten voor huishoudelijk gebruik en elektrische krachtwerktuigen. Door een stijging van 29,7% ging deze groep in 2018 naar de top 3 van onze belangrijkste invoerproducten uit China. In 2019 stijgt de invoerwaarde van deze productgroep nog eens met 30%.

Nederland importeert relatief veel uit China. Twee derde van de geïmporteerde goederen gaat via doorvoer in Nederland naar andere landen. Bedrijven in de verwerkende industrie en hightechsector hebben hier vaak mee te maken.

Impact van de coronacrisis merkbaar

Wat de langetermijneffecten van de coronacrisis zijn op de import uit China is nog onduidelijk. Maar er zijn wel directe gevolgen merkbaar. In februari en maart 2020 werd er ongeveer 10% minder geïmporteerd uit China. Lees hierover meer in dit nieuwsbericht van het CBS.

De import van medische hulpmiddelen uit China is door de coronacrisis toegenomen. Lees dit nieuwsbericht op de website van het CBS voor meer informatie over de (recente) Nederlandse import op dit gebied. De import van Nederland ligt 8% hoger dan in 2019 en komt voor een groot deel uit China.

Voorlopige importcijfers: inzicht corona-effect in de handel

Het CBS publiceert ook voorlopige invoercijfers uit China voor het lopende jaar. Let op: dit zijn voorlopige cijfers en die kunnen op een later moment herzien worden. De gegevens in dit overzicht zijn een inschatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens.

Handelscijfers via TradeMap

Een andere nuttige bron voor handelscijfers is TradeMap. Het International Trade Centre (ITC) van de Verenigde Naties beheert deze website. Voordeel van TradeMap is dat u hier ook inzicht krijgt in niet-Nederlandse handelsstromen. Zo kunt u de Nederlandse cijfers vergelijken met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS, maakt Trademap gebruik van het HS-systeem voor het indelen van de goederenstromen. Houd hier rekening mee bij uw zoekopdracht.

TradeMap heeft een volledig overzicht van de handelsstromen naar China. Bovenaan bij 'partner' kunt u het exporterende land selecteren.

Handelscijfers China - Nederland

Bekijk onderstaand rapport voor een overzicht van de import en export, en met cijfers over de directe buitenlandse investeringen.

Meer informatie

Wilt u meer weten over de Chinese economie? Dan kunnen de onderstaande links u verder op weg helpen:

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.