MVO in China | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

MVO in China

20-04-2021

In China heeft MVO de afgelopen jaren steeds meer aandacht gekregen. Dit komt mede door de toenemende aandacht voor en noodzaak van de verduurzaming van de groei. Vanwege de belangrijke rol van China in wereldwijde productieketens is dit een positieve ontwikkeling.

De overheid werkt voortdurend aan wetten en richtlijnen die de veiligheid van producten en mensen vergroten en vergroening van de economie stimuleren. MVO is niet alleen goed voor 'people, planet & profit'. Door duidelijk te maken hoe zij bijdragen aan de ontwikkeling van China is het voor buitenlandse bedrijven ook een manier om hun marktpositie te versterken. MVO is in toenemende mate een 'business case'.

De Factsheet MVO China onderaan de pagina geeft een korte samenvatting van maatschappelijk verantwoord ondernemen in China.

MVO blijft een uitdaging

Daarnaast blijft MVO – vooral handhaving van bestaande wet- en regelgeving - wel een uitdaging. Kennis van de lokale sociale en culturele context is essentieel voor een goede MVO-strategie.

Milieu

De hoge economische groei in China heeft grote gevolgen voor het milieu. Hierbij gaat het niet alleen om luchtkwaliteit, maar ook om water- en bodemkwaliteit en biodiversiteit.

De Chinese overheid heeft hier steeds meer aandacht voor en zoekt naar een balans tussen duurzaamheid en economische groei. China is niet alleen een grote vervuiler, maar inmiddels ook wereldwijd de grootste investeerder in groene energie.

Corruptie

Corruptie bij overheid en bedrijfsleven komt voor. De laatste jaren staat anti-corruptie hoog op de agenda van het Chinese leiderschap.

Global Compact

Meer dan 300 Chinese (private en staats-)bedrijven hebben zich aangesloten bij Global Compact. Dit is een initiatief dat streeft naar bestrijding van corruptie en verbetering van mensenrechten, arbeidsomstandigheden en het milieu.

MVO Nederland en het Nederlandse postennetwerk in China geven advies over hoe u met corruptie om kunt gaan. Ook heeft Transparency International een afdeling in Peking.

Meer informatie

  • De Nederlandse ambassade in Peking, de consulaten-generaal in Shanghai, Hongkong, Guangzhou en Chongqing en de 6 NBSO's in China hebben MVO hoog op de agenda staan. Zij ondersteunen Nederlandse bedrijven met informatie en contacten.
  • De Nederlandse ambassade in Peking heeft een praktische CSR Gids gepubliceerd voor Nederlandse ondernemers in China en hun Chinese zakenpartners. De gids richt zich zowel op het mkb als op grote multinationals. Het document is in het Engels en Chinees beschikbaar. De Engelse gids vindt u onderaan deze pagina bij downloads.
  • Een snelle MVO-risicoanalyse voor uw bedrijf kunt u online doen.
  • De OESO-richtlijnen maken duidelijk wat de Nederlandse overheid van alle bedrijven die internationaal ondernemen in het buitenland verwacht op het gebied van MVO. Ze bieden een handvat voor gedragscodes van ondernemingen om met maatschappelijke kwesties als kinderarbeid, milieu en corruptie om te gaan.
  • RVO biedt uitgebreide informatie en bewegwijzert ondernemers over maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.