Service menu right

Zakelijke kansen in China

China heeft een van de grootste economieën ter wereld. Daarnaast is het ook een van de grootste landen, wat China aantrekkelijk maakt voor buitenlandse investeerders. Waar liggen uw kansen? We helpen u graag op weg.

Doordat de regio’s in China erg van elkaar verschillen, verschillen ook de markten sterk per regio. Dit betekent dat de zakelijke mogelijkheden overal in China anders kunnen zijn en dat succesvol ondernemen sterk afhangt van de regio waarin u zakendoet.

Staat uw sector er niet bij? Neem dan contact op met ons. De adviseurs van RVO.nl kunnen u helpen bij het verkennen van de markt, het benutten van kansen en het vinden van potentiële zakenpartners. Samen met het buitenlandnetwerk helpen we u op weg op de Chinese markt.

Maritieme sector

De maritieme sector in de provincie Shandong behoort tot de beste van China. De havens in Shandong bieden Nederlandse bedrijven veel kansen, waaronder:

 • verduurzamen van havens;
 • verbeteren van service in de havens;
 • verbeteren of vervangen van vervuilende infrastructuur;
 • aanbieden van diensten en producten op het gebied van 'groene' scheepsbouw;
 • ontwerpen en bouwen van LNG-schepen, reddingsboten, jachten en cruiseschepen;
 • leveren van technologie op het gebied van 'offshore equipment', sensoren en controlesystemen;
 • leveren van nieuwe technologie, producten en training op het gebied van aquacultuur.

Ziet u mogelijkheden voor uw bedrijf in deze Chinese sector? Neem vrijblijvend contact op met ons. Wij helpen u graag met marktinformatie gericht op uw situatie, en met het vinden van zakenpartners.

Land- en tuinbouw

In de landbouw, ook wel agrifoodsector, liggen veel zakelijke kansen. Op dit gebied heeft Nederland een goede reputatie, vooral als het gaat om innovatie en duurzame ontwikkeling. Kansen voor Nederlandse ondernemers liggen dan ook met name in het moderniseren van de Chinese agrifoodsector.

Ook in de tuinbouw-, of horticultuursector, liggen er kansen voor Nederlandse ondernemers.

Wilt u zakendoen in de land- en tuinbouwsector in China? RVO.nl kan u helpen bij het leggen van zakelijke contacten en het oriënteren op de markt. Neem contact met ons op voor persoonlijk advies.

Uitgelicht rapport

Hightechindustrie en ICT

In de Chinese hightechsector liggen veel kansen voor Nederlandse ondernemers. Met name voor bedrijven die zich bezighouden met nanotechnologie en materiaaltechnologie.

Voor de ICT-sector heeft de Chinese centrale overheid al langer grote belangstelling. Door grote investeringen en het aantrekken van buitenlandse kennis probeert men deze industrie te stimuleren. Hierdoor liggen ook in deze sector veel kansen voor Nederlandse ondernemers.

Bent u werkzaam in de hightech- of ICT-sector en overweegt u om zaken te doen in China? RVO.nl kan u op weg helpen met marktinformatie en het vinden van zakenpartners. Neem dan contact met ons op voor persoonlijk advies.

Uitgelicht rapport

Service Outsourcing Industry in Shandong Province (pdf)

Life Science & Health

De Chinese regering heeft een grootscheepse hervorming van de gezondheidszorg afgekondigd. Er moet kwalitatieve en betaalbare gezondheidszorg komen voor de hele Chinese bevolking.

Om de doelstellingen van hervorming van de gezondheidszorg te realiseren, heeft China de komende jaren veel behoefte aan kennis en expertise uit andere landen. Hier liggen kansen voor Nederlandse ondernemers.

Wilt u uw kansen verkennen in de Life Sciences & Health sector  in China? RVO.nl kan u helpen bij het oriënteren op de markt en het vinden van de juiste zakenpartners. Neem dan contact met ons op voor persoonlijk advies.

Meer kansrijke sectoren en zakelijke ondersteuning

China is een groot en divers land. Er zijn dan ook veel meer interessante sectoren waarin u zaken kunt doen. Verspreid door China zitten Netherlands Business Support Offices (NBSO's). Zij kijken welke sectoren in opkomst zijn en signaleren daarbij de zakelijke kansen voor Nederlandse ondernemers. Ook kunnen zij helpen bij het zoeken naar zakenpartners.

De NBSO’s zijn in de volgende Chinese steden gevestigd:

 • NBSO Chengdu focust op de sectoren agrifood, creatieve industrie, energie, high-tech, horticulture, petrochemische industrie en life sciences.
 • NBSO Dalian focust op machinebouw, energie, scheepvaart en scheepsbouw, ICT en land- en tuinbouw.
 • NBSO Jinan focust op de sectoren ICT, landbouw, energie en petrochemie.
 • NBSO Nanjing biedt mogelijkheden voor bedrijven in scheepsbouw, machinebouw, petrochemie en ICT.
 • NBSO Qingdao focust onder meer op de sectoren landbouw, scheepsbouw en machinebouw.
 • NBSO Wuhan focust onder andere op landbouw, de auto-industrie, elektrische voertuigen, machinebouw, scheepvaart en scheepsbouw, energie en logistiek.

Innovatie en het IA-netwerk

De economische ontwikkeling van China gaat gepaard met technisch-wetenschappelijke vooruitgang en innovaties. China staat voor uitdagingen op het gebied van milieu, energie, transport, gezondheid en voeding. Daarvoor is samenwerking met buitenlandse kenniscentra en uitwisseling van onderzoekers van groot belang.

De vestigingen van het IA-netwerk in Guangzhou, Peking en Shanghai volgen de technologische ontwikkelingen in China en signaleren zakelijke kansen voor Nederlandse ondernemers.

Aanbestedingen van internationale organisaties

Ook komen er kansen uit de aanbestedingen van grote internationale organisaties, zoals de Wereldbank en de Europese Unie. Adviseurs van RVO.nl kunnen u helpen bij aanbestedingen bij internationale organisaties.

Meer informatie

RVO.nl en het buitenlandnetwerk van ambassades, consulaten, Netherlands Business Support Offices (NBSO's), Innovatie Attachés (IA) en landbouwraden publiceren rapporten over kansrijke sectoren in China. Deze zijn op RVO.nl terug te vinden onder marktrapporten China.

Andere relevante informatie over sectoren en zakelijke mogelijkheden publiceert het buitenlandnetwerk op internationaalondernemen.nl. U kunt hier selecteren op China en de sector waarin u geïnteresseerd bent.