Do's and don'ts in Colombia

In ieder land zijn er gedragsregels waarmee u rekening moet houden tijdens het zakendoen. Wilt u zakendoen in Colombia? Lees dan de onderstaande tips.

Aanspreekvormen

Bij zakelijke bijeenkomsten spreekt men elkaar aan met 'señor' of 'señora'. Mensen met een hogere of academische opleiding spreekt u aan met doctor of doctora. Als u het gesprek in het Spaans voert, gebruikt u de beleefde Usted-vorm. Neem visitekaartjes in het Spaans mee, net zoals promotiemateriaal en een prijslijst van de producten die u aanbiedt.

Colombianen zijn niet altijd even punctueel. Als zakenpartners van elkaar verwachten dat een afspraak ook echt op het afgesproken tijdstip plaatsvindt, gebruiken ze de term 'hora inglesa', 'alemana' of 'holandesa'.

Gesprekken voeren

Colombianen zijn prettige gesprekspartners en praten graag over familie, voetbal, muziek en cultuur. Begin zelf liever niet over onderwerpen als drugsproblematiek en de binnenlandse veiligheidssituatie.

Omdat het niveau van het gesproken Engels uiteen loopt, is het zeker een voordeel als u de Spaans spreekt. U legt er gemakkelijker nieuwe contacten mee en u maakt zo een goede indruk. Ook zijn offertes, brochures en contracten vaak Spaanstalig.

Kleding

Zoals het klimaat in Colombia per regio verschilt, verschillen ook de kledingsvoorschriften. In Bogotá en de berggebieden kleedt men zich formeler dan in de tropische gebieden zoals Medellín en Cartagena. Daar is de kledingstijl wat losser. U kunt beter te formeel, dan te informeel gekleed gaan.

Zakelijke afspraken maken

Zakelijke afspraken vinden meestal buitenshuis plaats. Vaak tijdens een werkontbijt, -lunch of diner. Ook cocktails en recepties zijn goede gelegenheden voor het leggen van contacten en om zaken te bespreken. Als uw gesprekspartner u een kopje koffie aanbiedt, vergeet hier dan niet een complimentje over te maken. Colombianen zijn erg trots op hun uitstekende koffie.

Colombiaanse handelsorganisaties, overheid en private organisaties houden jaarlijks een groot aantal conferenties en seminars. Dit zijn uitstekende gelegenheden om Colombiaanse zakenpartners te ontmoeten.

Service menu right