Service menu right

Do's-and-don'ts in Colombia

Bij het zakendoen in Colombia moet u rekening houden met de lokale cultuur en gebruiken. Verdiep u in deze do's-and-don'ts, tips en tricks. De ambassade in Bogotá draagt bij aan deze pagina.

Onze informatie is met zorg samengesteld, maar houdt nog geen rekening met de volledige impact van de coronacrisis. Wanneer we meer informatie hebben, passen wij de tekst aan. Heeft u vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op.

Zakelijke omgangsvormen in Colombia

Gebruik aanspreektitels
Bij zakelijke bijeenkomsten spreekt men elkaar aan met 'señor' of 'señora'. Mensen met een hogere of academische opleiding spreekt u aan met doctor of doctora. Als u het gesprek in het Spaans voert, gebruikt u de beleefde usted-vorm. Neem visitekaartjes in het Spaans mee, net zoals promotiemateriaal, een prijslijst, brochures en eventueel offertes en contracten van de producten die u aanbiedt.
Bezoek conferenties
Colombiaanse handelsorganisaties, overheid en private organisaties houden jaarlijks een groot aantal conferenties en seminars. Dit zijn uitstekende gelegenheden om Colombiaanse zakenpartners te ontmoeten. Omdat het niveau van het gesproken Engels uiteen loopt, is het zeker een voordeel als u Spaans spreekt. U legt er gemakkelijker nieuwe contacten mee en u maakt zo een goede indruk.
Waardeer de koffie
Zakelijke afspraken vinden meestal buitenshuis plaats. Vaak tijdens een werkontbijt, -lunch of diner. Ook cocktails en recepties zijn goede gelegenheden voor het leggen van contacten en om zaken te bespreken. Als uw gesprekspartner u een kopje koffie aanbiedt, vergeet hier dan niet een complimentje over te maken. Colombianen zijn heel trots op hun uitstekende koffie.
Vermijd gevoelige onderwerpen
Colombianen zijn prettige gesprekspartners en praten graag over familie, voetbal, muziek en cultuur. Begin zelf liever niet over onderwerpen als drugsproblematiek.
Probeer niet te overhaasten
Tijdens de eerste afspraken gaat het vooral om elkaar te leren kennen en vertrouwen op te bouwen. Neem hier de tijd voor. Colombianen zijn daarnaast niet altijd even punctueel. Als zakenpartners van elkaar verwachten dat een afspraak ook echt op het afgesproken tijdstip plaatsvindt, gebruiken ze de term 'hora inglesa', 'alemana' of 'holandesa'.
Let op de kledingstijl
Zoals het klimaat in Colombia per regio verschilt, verschillen ook de kledingvoorschriften. In Bogotá en de berggebieden kleedt men zich formeler dan in de tropische gebieden zoals Medellín en Cartagena. Daar is de kledingstijl wat losser. Ga niet te informeel gekleed; u kunt beter kiezen voor een formele kledingstijl.