Service menu right

Investeren in Colombia

Wilt u weten hoe u een bedrijf start in Colombia? En welke wetgeving hierop van toepassing is?

Onze informatie is met zorg samengesteld, maar houdt nog geen rekening met de volledige impact van de coronacrisis. Wanneer we meer informatie hebben, passen wij de tekst aan. Heeft u vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op.

Lees dan de informatie van de Wereldbank en de Economist Intelligence Unit. Heeft u specifieke vragen? Neem dan contact op met een adviseur internationaal ondernemen.

Bedrijfsoprichting

De procedures om een bedrijf op te richten in Colombia zijn versimpeld. Het aantal handelingen en de tijdsduur voor het registreren van een bedrijf zijn behoorlijk afgenomen. In Colombia ondersteunen Business Attention Centres (Centros de Atención Empresarial) investeerders met advies over bedrijfsoprichting.

Buitenlandse investeringen

De Colombiaanse regering bevordert actief buitenlandse investeringen. Buitenlandse en lokale investeerders worden gelijk behandeld (national treatment). Buitenlandse investeringen zijn niet toegestaan in sectoren die een relatie hebben met de nationale veiligheid en de verwerking van chemisch, radioactief of anderszins gevaarlijk materiaal. Portfolio-investeringen en investeringen in de financiële sector en in de mijnbouw kennen aparte regelingen, maar kennen geen beperking in de hoeveelheid toegestaan buitenlands kapitaal.

Aantrekken investeringen

De Colombiaanse overheid probeert investeringen aan te trekken, onder meer door de instelling van vrijhandelszones (“zonas francas”). Deze bieden belastingvoordelen zowel bij (her-)export uit Colombia als bij import in de lokale markt. Daarnaast werkt Colombia met ‘legal stability contracts’. Daarmee krijgen investeerders een langetermijngarantie voor de toepasbaarheid van bepaalde wetten en regels.

Investeringsgidsen

De gids Doing Business in Colombia (pdf) bevat achtergrondinformatie over zakendoen in Colombia.

Ondernemingsvormen

De belangrijkste ondernemingsvormen waarin een buitenlandse onderneming in Colombia kan investeren zijn:

  • Share corporation (sociedad anónima—SA, samenwerkingsverband)
  • Limited-liability company (limitada, vergelijkbaar met de Nederlandse BV)
  • Branch office (filiaal/bijkantoor)

Bij ProExport Colombia en ProColombia vindt u meer informatie over investeren in Colombia.

Meer informatie van de Wereldbank

Bekijk ook het volledige rapport Doing Business Colombia 2019 (pdf) van de Wereldbank.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.