Zakelijke kansen in Colombia | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Zakelijke kansen in Colombia

04-02-2021

De Colombiaanse economie biedt veel kansen. Waar liggen de meeste kansen voor u?

Onze informatie is met zorg samengesteld, maar houdt nog geen rekening met de volledige impact van de coronacrisis. Wanneer we meer informatie hebben, passen wij de tekst aan. Heeft u vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op.

Colombia heeft, met zijn 49 miljoen inwoners, een gigantische markt. Een groot aantal handelsovereenkomsten geeft het land nog eens toegang tot 1,2 miljard mensen. Er liggen in Colombia dus veel kansen voor Nederlandse ondernemers, met name in de sectoren land- en tuinbouw, water, logistiek en transport en life sciences & health.

Neem bij vragen contact op met onze regio-adviseurs. Zij helpen u graag de buitenlandse markt te verkennen.

Kansen in de hernieuwbare energiesector van Colombia

Ongeveer 70% van Colombia’s elektriciteit wordt gewonnen uit waterkracht. Deze manier om energie op te wekken is gevoelig is voor droogtes. Het is daarom belangrijk om ook op andere manieren duurzame energie te winnen. De Colombiaanse overheid heeft de ontwikkeling van hernieuwbare energie dan ook hoog op de agenda staan. De omstandigheden in het land zijn uitstekend voor zonne- en windenergie dankzij de aanwezigheid van het Andesgebergte en de grote hoeveelheid zon.

Wilt u meer weten over mogelijkheden in de hernieuwbare energiesector van Colombia? Bekijk dan het webinar The renewable energies sector in Colombia: business opportunities for Dutch companies of lees onderstaand rapport.

Kansen in de landbouwsector van Colombia

De landbouwsector is dé motor achter de economie van Colombia. Vanuit het binnenland is er veel vraag naar mais, rubber en soja. Daarnaast is er vanuit het buitenland een groeiende vraag naar cacao, palmolie en tropisch fruit. De productie en export zijn de laatste jaren flink aan het groeien.

In deze sector liggen veel uitdagingen op het gebied van productiegroei en duurzaamheid. De Colombiaanse regering heeft daarom het programma 'Colombia Siembra' gestart. Het doel van dit programma is het vermeerderen van gecultiveerd land.

Nederlandse bedrijven kunnen vooral bijdragen door het delen van kennis en techniek.

Kansen in de watersector van Colombia

Colombia heeft grote waterreserves. Deze reserves zijn helaas ongelijk verdeeld over het land, waardoor er op sommige plekken teveel water is en op sommige plekken een tekort. 

Voor Nederlandse ondernemers liggen er kansen op het gebied van watertechnologie en watermanagement.

Lees ook het marktrapport:

Kansen in life sciences & health in Colombia

In de grote steden van Colombia kunt u uitstekende gezondheidszorg verwachten. De gezondheidszorg in Colombia is namelijk de beste van heel Zuid-Amerika en staat op de 22e plek wereldwijd volgens de WHO (oktober 2019).

Maar de Colombiaanse gezondheidszorg kent ook uitdagingen. Zo loopt gezondheidszorg in afgelegen gebieden nog flink achter en is het systeem niet gebouwd op de toenemende vergrijzing.

Voor Nederlandse ondernemers liggen hier vooral kansen op het gebied van digitalisatie en het delen van academische kennis. In onderstaande rapporten leest u meer over de kansen in deze sector.

Kansen in de logistiek en transportsector van Colombia

Colombia is 27 keer zo groot als Nederland. Doordat het land 2 kustlijnen en 3 grote berggebieden heeft, is het vervoer van goederen een flinke uitdaging en zijn de kosten hoog.

Nederlandse ondernemers kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van de infrastructuur. Momenteel zijn er al meerdere Nederlandse multinationals actief in deze sector.

Stedelijke mobiliteit

Stedelijke mobiliteit (Urban Mobility) is een sector waarin volop kansen zijn voor Nederlandse ondernemers. Onder meer op het gebied van verkeersplanning, energiezuinige voertuigen en verkeersmanagement. Meer weten over die kansen? Lees het onderstaande rapport of bekijk de webinar Urban Mobility in Colombia Business, Opportunities for Dutch Companies.

Aanbestedingen en subsidies

Kansrijke aanbestedingen

Internationale organisaties zoals de Wereldbank en de Verenigde Naties geven jaarlijks miljarden euro's aan projecten uit. Uit deze projecten komen veel opdrachten. Hier liggen ook zakelijke kansen voor u. Internationale aanbestedingen kunt u bekijken via de volgende bronnen:

Bekijk voor meer informatie ook onze pagina over internationale organisaties.

Subsidies en financiering

Heeft u financiering nodig voor uw bedrijf om de grens over te gaan? Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen.

In de subsidie- en financieringswijzer vindt u alle subsidies en regelingen die openstaan voor het indienen van een aanvraag. Door aan te geven wie u bent en waarnaar u op zoek bent, krijgt u een subsidieoverzicht op maat. Wij voeren deze subsidies en financieringsregelingen uit in opdracht van diverse Nederlandse ministeries en de Europese Commissie.

Twijfelt u over welke financiering bij u past? Onze adviseurs helpen u graag met het vinden van de juiste financiering, ook buiten RVO.

Marktrapporten overige sectoren Colombia

Wilt u verder lezen over specifieke sectoren? RVO.nl en het buitenlandnetwerk van ambassades en landbouwraden publiceren marktrapporten over kansrijke sectoren in Colombia.

Op internationaalondernemen.nl vindt u ook relevante informatie over sectoren en zakelijke mogelijkheden. Naast het buitenlandnetwerk plaatsen ook particuliere partijen hier interessante marktrapporten.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.