Do's-and-don'ts in Congo-Kinshasa

Wilt u zakendoen in Congo-Kinshasa? Lees dan de onderstaande tips.

Reisadvies

Informeer u over de situatie in Congo-Kinshasa en lees het actuele reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Afspraken

Probeer ruim van tevoren uw afspraak te bevestigen. Kom op tijd op uw afspraak, zeker in de private en educatieve sector.

Omgangsvormen

In Congo-Kinshasa zijn de omgangsvormen meer formeel, beleefd en minder direct, zoals in België en Frankrijk. Schud de hand van de aanwezige mannen en vrouwen tijdens de eerste zakelijke ontmoeting en bij het afscheid. Gebruik tijdens het gesprek niet de voornaam van uw gesprekspartner. U doet dit pas nadat uw relatie aangeeft dat dit mag. 'Monsieur', 'Madame' of 'Mademoiselle' zijn de gebruikelijke aanspreekvormen.

Begin een gesprek eerst met positieve opmerkingen over het gebied, werk of kantoor. Later in het gesprek kunt u naar de familie vragen. Het kan zijn dat uw Congolese zakenpartner dit niet op prijs stelt. U merkt dit direct, omdat uw zakenpartner de vraag beleefd zal omzeilen.

Praten over werk wordt gewaardeerd. Vermijd onderwerpen als politiek, oorlog en etniciteit bij het eerste contact, tenzij uw Congolese zakenpartner erover begint. In dit geval kunt u vragen wat er is gebeurd. U doet er goed aan om vervolgens uw sympathie uit te spreken.

Relatie opbouwen

Een professionele relatie opbouwen is belangrijk. Na de normale formaliteiten kunt u vrij snel overgaan tot zakendoen. Het is nuttig een goede persoonlijke relatie te onderhouden. Dit kan voordelig zijn voor toekomstige transacties.

Kleding

Ga netjes gekleed. Stropdassen mogen gedragen worden. Jeans zijn niet aanvaardbaar. Een lichtgekleurd pak is voor de mannen prima. Congolese vrouwen dragen pagnes (traditionele rok) met een bijpassende blouse. Buitenlandse vrouwen dragen een nette jurk of lange rok.

Taal

De officiële taal is Frans. Daarnaast worden er verschillende lokale talen gesproken, zoals Lingala, Swahili, Tshiluba en Kikongo.

Service menu right