Do’s-and-don’ts in Cuba

In ieder land zijn er gedragsregels waarmee u rekening moet houden tijdens het zakendoen. Hieronder vindt u enkele gedragsregels bij de zakencultuur van Cuba.

Taal

Spaans is de officiële taal. Veel woorden worden aan elkaar geplakt en belangrijke letters slikt men in. Omdat het opleidingsniveau in Cuba hoog is spreken met name mensen, werkzaam in de horeca en het toerisme, Engels.

Zakelijke bijeenkomsten

Over het algemeen verlopen zakelijke afspraken goed. Een ontspannen vergadering en een hartelijk onthaal betekenen echter niet dat u een contract op zak heeft. De ondertekening van de contracten vraagt veel tijd. Dit komt doordat de contracten altijd worden geanalyseerd door diverse comités. Er wordt ondertekend door de verantwoordelijke van de onderneming of het ministerie.

Communicatie

Cubanen zijn directe en kundige mensen. Ze staan bekend om hun open houding. De mannen geven vrouwen in elk gesprek een complimentje, zelfs in een zakelijke bespreking. Dit kan vervelend over komen, maar het is een wezenlijk onderdeel van de Cubaanse cultuur.

Hiërarchie

Cuba laat de buitenwereld langzaam toe. Alles moet wel onder de voorwaarden zijn van de socialistische regering. De overheid blijft de enige handelspartner. Alleen de juiste mensen binnen de overheid mogen een beslissing nemen, anderen hebben geen inspraak. Je doet hier altijd zaken met de staat.

Eten en drinken

Cuba staat niet bekend om een goede keuken. Rijst met bonen is het belangrijkste gerecht. Dit eten de Cubanen zowel als lunch en als avondeten. De meeste restaurants hebben een beperkte kaart. Vaak is er slechts keuze uit kip, kreeft, varkensvlees of vis van de grill. Qua drank staat Cuba op de kaart om zijn rum en de bekende cocktails mojito en Cuba libre.

Zakelijke gebruiken

Wanneer u een project wilt starten of handel wilt drijven, dan moet u dit vaak zelf voorfinancieren. In principe doet u zaken met de overheid. Het ondertekenen van contracten vraagt veel tijd. Dit komt doordat de contracten altijd geanalyseerd moeten worden door diverse comités. Er wordt ondertekend door de verantwoordelijke van de onderneming of van het ministerie. De betalingstermijnen zijn over het algemeen erg lang (tot een jaar).

Service menu right