Do's-and-don'ts in Curaçao | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Do's-and-don'ts in Curaçao

Bij het zakendoen in Curaçao moet u rekening houden met de lokale cultuur en gebruiken. Verdiep u in deze do's-and-dont's, tips en tricks. De vertegenwoordiging in Willemstad draagt bij aan deze pagina.

Onze informatie is met zorg samengesteld, maar houdt nog geen rekening met de volledige impact van de coronacrisis. Wanneer we meer informatie hebben, passen wij de tekst aan. Heeft u vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op.

Zakelijke omgangsvormen in Curaçao

Spreek Nederlands
Het Papiaments is de officiële taal van het land. Toch zijn Nederlands en Engels de meest gesproken talen. Mensen uit Curaçao doen ontspannen hun zaken. Een vergadering begint vaak met sociale onderwerpen.
Draag formele zakenkleding
Uiterlijk is belangrijk voor de inwoners van Curaçao. Ook in hun vrije tijd zien de Curaçaoënaars er verzorgd uit. Formele kleding is gebruikelijk tijdens een bespreking. De mannen dragen een pak met overhemd. Vrouwen dragen een rok met bijpassende blouse.
Ken de keuken
De keuken van Curaçao is een smeltkroes van verschillende culturen. Specialiteiten zijn Sopi Mondogo (ingewandensoep), funchi kun piska (maïs-visgerecht) en de Pan Bati, een soort pannenkoek van maïs die bij de warme maaltijd wordt gegeten.
Wees niet te dominant
Beslissingen worden genomen door de baas. Maar niet voordat er is overlegd met de werknemers. Curaçaoënaars zullen ook niet snel nee zeggen. Met een dominante opstelling lukt het niet om iets te bereiken. Bij grote contracten is het gebruikelijk deze door zowel de Eilandsraad als de Landsregering goed te laten keuren.
Let op het begroeten
Iedereen kent elkaar op Curaçao. Het is hierdoor gebruikelijk elkaar te begroeten en onbeleefd om dit niet te doen. Zorg er voor dat u op tijd komt op een vergadering. Voor uw zakenpartner geldt dit niet.
Geschenken zijn geen must
Relatiegeschenken zijn geen must, maar worden wel gewaardeerd.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.