Service menu right

Handel Nederland - Cyprus

Sinds 2018 is de handel met Cyprus weer terug op het niveau van voor de economische crisis. Vooral de export naar Cyprus is het afgelopen jaar sterk toegenomen. In 2017 voerden we nog voor € 343 miljoen aan producten uit naar Cyprus. In 2018 lag dit 42% hoger: € 488 miljoen. De invoer blijft de laatste jaren vrij beperkt. We voerden in 2018 voor slechts € 65 miljoen in, wat zo'n 1,5% minder is dan het jaar ervoor. Meer weten? Hieronder vindt u de actuele cijfers over de handel tussen Nederland en Cyprus.

Wilt u meer weten over het land Cyprus, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Cyprus.

Ziet u zakelijke kansen op de Cypriotische markt? En wilt u graag met iemand sparren over uw plannen? Neem dan contact op met een van onze adviseurs.

Handelscijfers Nederland - Cyprus

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Cyprus

Soort informatieBedragJaartal
Totale uitvoer€ 488 miljoen2018
Totale invoer€ 65 miljoen2018
Handelsbalans (positief/negatief)€ 423 miljoen (+)2018


Kijk voor de meest recente cijfers over de handel tussen Nederland en Cyprus in de databank Statline van het CBS.

Belangrijkste exportproducten naar Cyprus

Top 3 uitvoerproducten naar Cyprus

ProductgroepBedragJaartal
IJzer en staal€ 93 miljoen2018
Diverse fabricaten€ 34 miljoen2018
Toestellen voor telecommunicatie€ 32 miljoen2018


De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van uitvoerproducten naar Cyprus bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder export van Nederland naar Cyprus.

Voorlopige exportcijfers 

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers naar Cyprus over het lopende jaar. Onder 'Perioden' kunt u de maanden selecteren waar u de voorlopige cijfers voor wilt inzien. De gegevens in dit overzicht zijn een inschatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens. Deze cijfers kunnen op een later moment herzien worden.

Belangrijkste importproducten uit Cyprus

Top 3 invoerproducten uit Cyprus

ProductgroepBedragJaartal
Metaalertsen en metaalafvallen€ 8 miljoen2018
Ruwe aardolie en aardolieproducten€ 7 miljoen2018
Medicinale en farmaceutische producten€ 6 miljoen2018


De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van invoerproducten uit Cyprus bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit Cyprus door Nederland.

Voorlopige invoercijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige cijfers over de invoer uit Cyprus over het lopende jaar. Onder 'Perioden' kunt u de maanden selecteren waar u de voorlopige cijfers voor wilt inzien. De gegevens in dit overzicht zijn een inschatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens. Deze cijfers kunnen op een later moment herzien worden.

Handelsinformatie via TradeMap

Een andere nuttige bron voor handelscijfers is TradeMap. Deze site wordt beheerd door het International Trade Centre (ITC) van de Verenigde Naties. Voordeel van TradeMap is dat u hier ook inzicht krijgt in niet-Nederlandse handelsstromen. Zo kunt u de Nederlandse cijfers vergelijken met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS maakt Trademap gebruik van het HS-systeem voor het indelen van de goederenstromen. Hou hier rekening mee bij uw zoekopdracht.

TradeMap heeft een volledig overzicht van de handelsstromen naar en uit Cyprus. Bovenaan bij 'partner' kunt u het exporterende land selecteren.

Ondervindt u oneerlijke concurrentie, handelsbarrières of protectionisme in het buitenland? Dan kunt u dat melden bij het Meldpunt Handelsbelemmeringen.

Meer informatie