Veelgestelde vragen over het coronavirus in Denemarken | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Veelgestelde vragen over het coronavirus in Denemarken

De uitbraak van het coronavirus (COVID-19) heeft gevolgen voor ondernemers die internationaal zakendoen. Op het moment krijgen wij veel vragen over corona en het zakendoen met Denemarken. Wij hebben de belangrijkste vragen en antwoorden voor u verzameld.

Laatste update: 8 februari 2021, 10:30 uur - Inreisbeperkingen naar Denemarken verder aangescherpt.

  • Op de hoogte blijven van belangrijke corona-updates? Download de NL Exporteert app (Apple / Android) en abonneer u op Denemarken.
  • Bent u van plan om zaken te doen in Denemarken? En wilt u weten hoe wij u hierbij kunnen helpen? Probeer dan nu de RVO Exportwijzer.

Bekijk de FAQ's per land

Veelgestelde vragen

Actuele coronamaatregelen in Denemarken

Wat kan ik doen voor mijn personeel in Denemarken?

Moedig uw medewerkers in Denemarken aan om de aanbevelingen van de Deense overheid te volgen. Bekijk hieronder de belangrijkste links met informatie.

Waar vind ik informatie over de maatregelen die zijn genomen in Denemarken?

Reizen en zakelijke afspraken in Denemarken

Code oranje voor Denemarken

Voor heel Denemarken geldt nu code 'oranje'. Na een verblijf in Denemarken gaat u bij terugkeer in Nederland in thuisquarantaine.

Kan ik nog naar meetings en andere internationale bijeenkomsten in Denemarken?

U kunt alleen Denemarken inreizen wanneer u daarvoor een geldige reden heeft. Aan de grens moet u een bewijs kunnen tonen dat u een zakelijke afspraak heeft. Dat mag ook een e-mail zijn. U moet ook contactgegevens laten zien van een relevante contactpersoon in Denemarken die de informatie kan bevestigen. Bovendien moet u een negatieve COVID-19-test van maximaal 24 uur oud laten zien bij de Deense grens.

Wanneer u naar Denemarken vliegt, doet u eerst op het vliegveld een sneltest. Komt u met een ander vervoermiddel, dan doet u binnen 24 uur na aankomst een sneltest. Ongeacht het vervoermiddel, gaat u bij aankomst in Denemarken 10 dagen in quarantaine. Deze quarantaine kan korter duren, wanneer u na 4 dagen een negatieve PCR-test overlegt.

Bij de Duits/Deense grens wordt geen Nederlandstalige test geaccepteerd. Deze moet in het Duits, Engels, Frans, Italiaans, Spaans of in een Scandinavische taal zijn. Op de test moet duidelijk staan wat de naam van de geteste persoon is, op welk tijdstip de test is afgenomen en wie het certificaat heeft vervaardigd.

Bekijk altijd de actuele informatie op de website van de Deense politie:

Sinds 26 oktober 2020 zijn samenkomsten van meer dan 10 personen verboden (was 50). Bovendien is vanaf 29 oktober het dragen van mondkapjes in openbare binnenruimtes verplicht.

Heb ik een negatieve coronatest nodig als ik naar Nederland reis?

Staat Denemarken niet op de lijst met veilige landen met laag COVID-19-risico van Rijksoverheid.nl? Dan gelden voor u inreisbeperkingen wanneer u van Denemarken naar Nederland reist.

Op Rijksoverheid.nl vindt u actuele informatie over deze beperkingen, zoals over negatieve coronatesten, quarantaineregels en uitzonderingen op de regels.

Kan ik (of mijn personeel) nog reizen naar Denemarken?

Op de website van de Deense overheid leest u of u nog naar Denemarken mag reizen en onder welke voorwaarden.

Als u goederen of diensten moet leveren of als u goederen ophaalt in Denemarken en het land uit moet transporteren, mag u het land inreizen. U moet documentatie kunnen voorleggen bij de grens, bijvoorbeeld een factuur of koopafspraak.

Heeft u vragen? Bel dan van tevoren de corona-hotline van de Deense politie: T: tel:+45 70 20 60 44. Bereikbaarheid: werkdagen 08:00-16:00 uur, weekenden en feestdagen 09:00-14:00 uur.

Overheidssteun voor bedrijven

Kan ik een beroep doen op overheidssteun als mijn bedrijf sterk is getroffen door de gevolgen van het coronavirus?

Denemarken biedt maatregelen om het bedrijfsleven te ondersteunen. Bekijk voor een Engelstalig overzicht de website van investeringsagentschap Copenhagen Capacity. Let op: dit zijn geen officiële vertalingen en het kan zijn dat ze niet volledig up-to-date zijn. De Deense regering geeft het overzicht in het Deens.

De Nederlandse overheid biedt ook economische maatregelen om ondernemers te steunen. Op Rijksoverheid.nl vindt u het pakket met economische maatregelen dat het kabinet hiervoor heeft geïntroduceerd. Bekijk ook hoe RVO u kan ondersteunen bij internationaal ondernemen in coronatijden.

Een paar voorbeelden van de overheidssteun:

Gevolgen coronavirus voor handel Nederland - Denemarken

Wat zijn de gevolgen van het coronavirus voor het zakendoen tussen Nederland en Denemarken?

U kunt naar Denemarken reizen onder bepaalde voorwaarden. Sinds 27 juni 2020 zijn de Deense regels voor inreizen naar Denemarken veranderd. Er wordt nu een scheiding gemaakt tussen personen uit 'open landen' en personen uit 'quarantainelanden'. De indeling wordt mede bepaald door het aantal nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners in de landen, in de afgelopen 2 weken.
Let op: de indeling wordt elke week aangepast door de Deense autoriteiten. Lees meer op deze pagina onder 'Reizen en zakelijke afspraken in Denemarken'.

Nederland wordt per 19 september 2020 (00:00) beschouwd als een quarantaineland. Dit betekent dat u alleen naar Denemarken kan gaan voor noodzakelijke reizen. U krijgt te maken met uitgebreidere grenscontroles. De overige beperkingen vindt u onder het kopje 'Reizen en zakelijke afspraken in Denemarken'.

Zie ook het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken op NederlandWereldwijd.nl.

Wilt u weten hoe andere ondernemers de gevolgen van de coronacrisis ervaren? Lees dan ons rapport 'Impact van de uitbraak van het coronavirus op internationaal ondernemen (pdf)'.

Hoe kan ik mij verder voorbereiden op de gevolgen? Wat kan ik nu doen?

  • RVO houdt de ontwikkelingen omtrent het coronavirus en zakendoen in het buitenland nauwlettend in de gaten. Kijk geregeld op RVO.nl/coronavirus.
  • U kunt ook terecht bij de Kamer van Koophandel.
  • Veelgestelde vragen over de gevolgen van het coronavirus voor onderwijs, kinderopvang, werknemers, werkgevers, ondernemers, reizigers en openbaar vervoer vindt u op Rijksoverheid.nl.
  • Voor medisch advies en informatie kunt u terecht bij het RIVM.

Invoer, uitvoer, transport en productie

Welke gevolgen heeft het coronavirus voor de belangrijkste logistieke routes van en naar Denemarken?

Deense havens zijn open voor goederenvervoer. Ook goederenvervoer over de weg via Duitsland van en naar Denemarken is mogelijk. U kunt de Duits-Deense grens echter alleen op bepaalde plekken oversteken, namelijk Frøslev (E45), Kruså, Sæd/Süderlügum (alle 3 open 24/7), Padborg (alle dagen 7:00 – 23:00) en Pebersmark (alle dagen 7:00 – 19:00). Tevens is de grensovergang bij Rødby (veerpont Puttgarden-Rødby) open 24/7). Er kunnen files ontstaan aan de Deense grenzen.

Meer informatie over Deense en Duitse maatregelen op gebied van grenscontroles vindt u bij het Deense Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Wat gebeurt er met de bevoorrading vanuit Denemarken? Gaan Deense fabrieken dicht?

De Deense maakindustrie draait volop door. Horeca en entertainment gaan gefaseerd open, maar zijn zwaar getroffen.

Ik werk in de agro&food sector en heb informatie nodig over export naar Denemarken. Waar kan ik terecht?

Stel uw vragen aan de landbouwattaché en het landbouwteam in Denemarken, via kop-lnv@minbuza.nl. Houd ook de website Agroberichten buitenland in de gaten.

Gaan voor dieren/dierlijke en planten/plantaardige producten strengere veterinaire en fytosanitaire maatregelen gelden?

Vooralsnog zijn er in het kader van het coronavirus geen strengere regels op dit vlak ingesteld.

Meer weten?

Waar kan ik terecht voor informatie over het coronavirus en zakendoen in Denemarken?

Op de website van het Deense Ministerie van Buitenlandse Zaken vindt u informatie over de maatregelen die de Deense overheid heeft getroffen om de toegang tot het land te beperken.

De Confederation of Danish Industry (te vergelijken met ondernemersorganisatie VNO-NCW) biedt Engelstalig nieuws over het bedrijfsleven en corona.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.