Bedrijf starten in Duitsland | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Bedrijf starten in Duitsland

07-08-2020

De Duitse markt biedt vele kansen voor Nederlandse ondernemers. Een bedrijf of vestiging in Duitsland oprichten, kan u helpen om alle mogelijkheden optimaal te benutten. U heeft immers alles zelf in de hand. Toch komt er een hoop kijken bij het starten van een onderneming in Duitsland. RVO helpt u op weg.

Deze pagina biedt handvatten voor het starten van een onderneming in Duitsland. Controleer echter altijd bij de Duitse instanties wat de specifieke verplichtingen in úw situatie zijn.

Onze regio-adviseurs kunnen u meer informatie geven over het starten van een bedrijf in Duitsland. Kijk op onze dienstverleningspagina voor een overzicht van wat RVO voor u kan betekenen.

Het Duitse investerings- en zakenklimaat

In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank kunt u de administratieve verplichtingen en regeldruk in Duitsland vergelijken met die van andere landen. In deze ranglijst komen onder meer zaken als belastingen, de registratie van onroerend goed en inhuren van personeel aan bod.

Via RVO kunt u daarnaast toegang krijgen tot andere interessante bronnen, zoals de Economist Intelligence Unit (EIU). De Country Commerce-rapporten van de EIU bevatten informatie over de lokale wet- en regelgeving voor investeren en zakendoen. Heeft u een specifieke vraag? Onze adviseurs kunnen u van meer informatie voorzien over zakendoen in Duitsland. Neem contact op met ons.

Waarom een Duitse onderneming beginnen?

In Duitsland is zekerheid een belangrijke factor bij het zakendoen. Een Duitse onderneming helpt daarbij. Het geeft uw klanten de garantie dat de transacties worden afgehandeld volgens de Duitse wet- en regelgeving. Bovendien bent u met een Duitse vestiging zichtbaarder en beter vindbaar voor uw Duitse afnemers. Belastingtechnisch valt u onder het gunstigere Duitse btw-tarief.

Start u een onderneming in Duitsland, dan zijn er enkele belangrijke aandachtspunten. Zo zullen al uw zakelijke activiteiten onder het Duitse recht vallen. En die regels zijn anders dan u in Nederland gewend bent. Dat betekent dat u dus kennis van de Duitse wet- en regelgeving moet hebben of deze in huis moet halen. Gelukkig zijn er meerdere gespecialiseerde adviesbureaus in Nederland en Duitsland die u hierbij kunnen helpen.

Oriënteer u op de Duitse bedrijfsvormen

Net als in Nederland, kunt u in Duitsland kiezen uit verschillende bedrijfsvormen. Elke bedrijfsvorm kent zijn eigen juridische en administratieve verplichtingen. De belangrijkste staan hieronder kort uitgelegd. Een uitgebreide toelichting kunt u vinden op de pagina over rechtsvormen in Duitsland van de Industrie- und Handelskammer für Ostfriesland und Papenburg (IHK).

Gesellschaft mit beschränkter Haftung

De 'Gesellschaft mit beschränkter Haftung' (GmbH) lijkt op wat we in Nederland een besloten vennootschap (bv) noemen. GmbH is één van de meest voorkomende bedrijfsvormen in Duitsland. Het biedt de nodige flexibiliteit, zonder een al te zware administratieve last. Een GmbH kan door één of meerdere personen worden opgericht. Een startkapitaal van minimaal €25.000 is vereist bij de oprichting. Daarnaast is het verplicht om een fysiek adres in Duitsland te hebben en moet de GmbH over een lokale vertegenwoordiger beschikken.

German Trade & Invest heeft een handig stappenplan voor het oprichten van een GmbH. Zij kunnen ook uw specifieke vragen over de oprichting van een GmbH beantwoorden.

Unternehmergesellschaft (haftungsbeschränkt) (UG)

De 'Unternehmergesellschaft' (UG) is een subtype van het GmbH waarbij het startkapitaal minder dan € 25.000 mag zijn. Dit soort ondernemingen moeten echter wel een deel van hun winst reserveren voor het opbouwen van (start)kapitaal tot de grens van € 25.000. In Nederland noemen we dit ook wel een 'flex-bv'. Ondanks dat deze bedrijfsvorm in Nederland is ingeburgerd, is dit bij onze oosterburen niet het geval. UG's hebben in Duitsland een vrij negatief imago.

Aktiengesellschaft (AG)

Een 'Aktiengesellschaft' (AG) lijkt op wat we in Nederland een naamloze vennootschap (nv) noemen. Het is een bedrijfsvorm die vooral door grotere bedrijven met veel verschillende aandeelhouders wordt gebruikt. Een AG komt in aanmerking om beursgenoteerd te worden. In vergelijking met een GmbH zijn de eisen om een AG op te zetten strenger. Zo is er een minimale inleg € 50.000 nodig. AG's hebben als voordeel dat ze door Duitsers als zeer betrouwbaar worden gezien.

German Trade & Invest heeft meer informatie over de verplichtingen rond de oprichting van een AG. Zij kunnen ook uw vragen over de oprichting van een AG beantwoorden.

Zweigniederlassung

Als niet-Duits bedrijf kunt u ook de markt betreden door middel van een 'Zweigniederlassung', oftewel een vestiging. Een vestiging is in juridisch en administratief opzicht onderdeel van het moederbedrijf en voert vergelijkbare zakelijke activiteiten uit. Het moederbedrijf blijft eindverantwoordelijke voor de zakelijke verplichtingen die het filiaal aangaat. In Duitsland maakt men onderscheid tussen zelfstandige en onzelfstandige Zweigniederlassungen.

Meer over de verschillen tussen de Zweigniederlassungen en de verplichtingen die daarbij komen kijken zijn te vinden in de investeringsgids van German Trade & Invest.

Welke Duitse bedrijfsvorm past bij u?

Welke vorm voor u het meest geschikt is, hangt af van een aantal factoren waaronder de sector waarin u actief bent, in hoeverre u aansprakelijk wilt zijn en de grootte van uw onderneming. Deze afweging wordt door ieder bedrijf anders gemaakt.

Komt u er zelf niet uit, overweeg dan een adviesbureau in te schakelen wat gespecialiseerd is in het starten van een bedrijf in Duitsland. Zij kunnen u - tegen betaling - voorzien van advies over welke vorm bij u past en wat u moet doen om te kunnen starten in Duitsland. U kunt ook bij uw brancheorganisatie informeren of zij ervaring hebben met het starten in Duitsland.

Daarnaast bieden ook de federale ontwikkelingsmaatschappij German Trade & Invest en de investeringsmaatschappijen op deelstaatniveau ondersteuning aan ondernemers die zich in Duitsland willen vestigen. Voorbeelden van de laatstgenoemde zijn NRW Invest (Noordrijn-Westfalen), Hessen Trade & Invest (Hessen) en Invest in Thüringen (Thüringen).

Registreren van uw Duitse onderneming

Registratie in het Handelsregister

Volgens de Duitse wetgeving zijn bedrijven die actief zijn in Duitsland verplicht zich te registeren in het openbare handelsregister. U moet dit doen vóórdat u met uw Duitse bedrijf actief wordt. Voor het registreren in het Handelsregister bent u verplicht om met een notaris te werken. De Duitse beroepsorganisatie voor notarissen, de Bundesnotarkammer, heeft meer informatie over de kosten van het inzetten een notaris. Zij beheren ook de site Notar.de. Hier kunt u een Duitse notaris in uw vestigingslocatie vinden.

Er zijn een handvol situaties waarin registratie niet verplicht is, zoals voor freelancers of kleine bedrijven. Voor het overgrote deel van de bedrijfsvormen is het echter wel verplicht.

Registratie bij het Gewerbeamt

U bent - naast de registratie in het federale Handelsregister - ook verplicht zich te registeren bij het lokale Gewerbeamt (handelskantoor) in de stad of regio waar u zich vestigt. Registratie bij het Gewerbeamt is niet verplicht voor de zogenaamde 'Freiberufler' oftewel vrije beroepen. Onder meer beroepen als architect, arts en advocaat vallen hieronder. Óf u een Freiberufler bent, wordt bepaald door het lokale belastingkantoor (Finanzamt).

De kosten van een registratie zijn meestal beperk tot enkele tientallen euro's. Voor sommige sectoren (zoals vastgoed, farmacie en banken) kan het zijn dat de kosten hoger uitvallen, omdat er een licentie nodig is om in de sector actief te mogen zijn.

Na uw registratie bij het Gewerbeamt, worden de gegevens van uw onderneming automatisch doorgestuurd naar het lokale Finanzamt. Deze stuurt u vervolgens een registratieformulier voor de belastingverplichtingen van uw onderneming. Daarnaast krijgt u registratieformulieren voor andere relevante instanties waar u zich bij kunt of moet aanmelden. Een voorbeeld hiervan is de handelskamer (Industrie und Handelskammer, IHK) van de vestigingsregio.

Speciale economische zones in Duitsland

In Duitsland zijn er twee speciale economische zones: Freihafen/Freizone Bremerhaven en Freihafen Cuxhaven. De eerstgenoemde is daarvan de belangrijkste. Bremerhaven is qua oppervlakte meer dan twee keer zo groot als Cuxhaven. Er worden vooral veel producten uit de Verenigde Staten en China verhandeld.

Op Zoll.de beschrijft de Duitse Douane de vrijhandelszones en legt uit wat de voordelen zijn. Daarnaast vindt u er ook verwijzingen naar relevante (Europese) wetgeving over vrijhandelszones. Via Zoll.de kunt u direct contact opnemen met de douaneautoriteiten.

Personeel werven

U kunt op de website van het Duitse Bundesagentur für Arbeit – het Duitse UWV – vacatures plaatsen en zelf naar geschikte medewerkers zoeken.

EURES (EURopean Employment Services) is een Europees netwerk van organisaties dat zich bezighoudt met arbeidsbemiddeling op de Europese arbeidsmarkt. UWV is partner van EURES. EURES biedt arbeidsbemiddeling in de grensstreek van Nederland en Duitsland.

Het is in Duitsland nog steeds gebruikelijk om in nationale en regionale kranten en vakbladen te adverteren. De grootste Duitse kranten zijn de Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), de Süddeutsche Zeitung (SZ), Handelsblatt en Die Welt.

U kunt ook een uitzendbureau (Zeitarbeitsunternehmen) inschakelen via het Bundesarbeitgeberverband der Personaldienstleister of het Interessenverband Deutscher Zeitarbeitsunternehmen. Mocht u interimmanagers zoeken, dan kunt u contact opnemen met de Dachgesellschaft Deutscher Interim Management.

Verkoop op de markt of aan de deur

In Duitsland is voor de ambulante handel een zogenoemde Reisegewerbekarte nodig, die bij de desbetreffende gemeente, afdeling vergunningen (Genehmigungen), kan worden aangevraagd. Neem voor details contact op met het Bundesverband Deutscher Schausteller und Marktkaufleute.
 

Aanvragen postadres

Een postbus (Postfach) kan online worden aangevraagd bij Deutsche Post. U moet aangeven waar u in Nederland bent gehuisvest (bezoekadres). De postbus dient één keer per week te worden gelicht. Aan de huur van een postbus zijn eenmalige kosten verbonden.

Daarnaast bestaan tal van ‘office services’. Zoek op internet met de zoektermen "office service" of "office service Duitsland".

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.