Do's-and-don'ts in Duitsland

Wilt u zakendoen in Duitsland? Zorg er dan voor dat u op de hoogte bent van de zakelijke etiquette en gebruiken in Duitsland.

De zakencultuur in Duitsland is formeler dan in Nederland. Etiquette is belangrijk en tutoyeren uit den boze. Wel zijn de omgangsvormen in sectoren waar jongeren werken losser. Denk aan ICT bedrijven of de creatieve industrie.

Taal

De voertaal is Duits, vooral bij het traditionele midden- en kleinbedrijf. Als u Duits spreekt, wordt dat zeer op prijs gesteld. Duitsers zijn perfectionistisch en daardoor nog wel eens terughoudend om Engels te spreken. Bij schriftelijk Duits worden taalfouten niet getolereerd. Correspondentie moet in vlekkeloos Duits zijn opgesteld. Laat dit dan ook bij voorkeur aan erkende professionals over.

Zakelijke bijeenkomsten

Kom op tijd bij afspraken en plan een afspraak ruim op tijd. Mist u een afspraak dan kan dat gevolgen hebben voor uw relatie met uw zakenpartner. In de late namiddag afspreken is niet wenselijk. Duitsers leggen afspraken schriftelijk en bindend vast. Een conflict wordt minder snel in der minne geschikt. Ook neemt de Duitse zakenman eerder een advocaat in de arm.

Communicatie

Het eerste contact is vaak kort en formeel. Wanneer iemand zich voorstelt met een titel spreek hem dan aan met deze titel. Let op dat u de juiste titel gebruikt. Duitsers vinden titels belangrijk en hebben respect voor academische prestaties en de bijhorende status. Voornamen worden niet gebruikt tenzij de gesprekspartner dit aangeeft.

Hiërarchie

Voor Duitsers is hiërarchie erg belangrijk. Er is een duidelijke scheiding tussen werk en privé. Privézaken worden niet besproken op de werkvloer.

Eten en drinken

Duitsers houden van lekker en goed eten en drinken, kwaliteit is belangrijk. Typische Duitse gerechten en lekkernijen zijn: Sauerkraut mit Eisbein und kartoffelstock, braadworst, curryworst, berlinerbollen, lebkuchen. Bier is de nationale drank. Duitsers hebben de gewoonte om tussen de middag warm te eten.

Relatiegeschenken

Kleine attenties meenemen is vanzelfsprekend als u uw zakenrelatie bezoekt. Zakelijke geschenken zijn niet gebruikelijk. Wie toch een gebaar wil maken neemt een klein geschenkje van goede kwaliteit mee.

Zakelijke gebruiken

Bij een zakelijke afspraak is formele kleding vanzelfsprekend. Duitsers zijn conservatief als het gaat om kleding en zakelijke gebruiken. Een grondige voorbereiding wordt verwacht en neem duidelijke  documentatie mee, bij voorkeur in het Duits. Verkoopt u een technisch product neem dan de technische specificaties mee.

Video: tips en trends zakendoen Duitsland

De Kamer van Koophandel (KvK) heeft een video (YouTube) gemaakt waarin Nederlandse handelsexperts en ondernemers tips en trends uitwisselen over zakendoen in Duitsland.

Video Zaken doen in Duitsland

 

Service menu right