Handel Nederland - Duitsland | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Handel Nederland - Duitsland

04-08-2020

De handelsrelatie tussen Nederland en Duitsland is een van de grootste bilaterale handelsrelaties van Europa. En we doen steeds meer zaken met onze oosterburen. In 2019 kwam de totale handel tussen Nederland en Duitsland uit op bijna € 193 miljard, zo'n 1,2% hoger dan in 2018. Meer weten? Op deze pagina vindt u de belangrijkste cijfers over de Nederlands-Duitse handel.

Wilt u meer weten over het land Duitsland, zoals het bruto nationaal product, economische vooruitzichten of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze pagina Duitsland: feiten en cijfers.

Bent u benieuwd of er ook voor u kansen liggen op de Duitse markt? Of loopt u rond met exportplannen voor Duitsland? Neem dan contact op met een van onze adviseurs voor West-Europa. Zij kunnen u helpen bij het vinden van kansen, zakenpartners of u adviseren over andere thema's rondom export naar Duitsland.

Duitse handel en de coronacrisis

Het coronavirus heeft de internationale handel van en met Duitsland hard geraakt. Het land exporteerde in mei 2020 voor € 80,3 miljard aan goederen naar het buitenland. Dat is zo'n 30% minder dan in dezelfde maand een jaar eerder. Ook de Duitse invoer van producten liep sterk terug. Het cijfer voor mei kwam uit op € 73,2 miljard, ongeveer 20% lager dan in 2019.

Volgens de cijfers van het Duitse statistiekbureau Destatis trekt de Duitse internationale handel wel aan in mei. De exportcijfers zijn zo'n 9% hoger en de invoer 3,5% hoger, vergeleken met april van dit jaar.

Ook de Duitse handel met Nederland ligt in de eerste maanden van 2020 een stuk lager. In de periode van januari tot mei exporteerden onze oosterburen voor € 34,1 miljard naar Nederland. Dat is bijna 13% minder dan in dezelfde maand, vorig jaar. De invoer vanuit Nederland daalde iets minder sterk (-11%).

Actuele informatie over effect corona op Duitse economie

Destatis heeft een speciale pagina over de gevolgen van de coronacrisis voor de Duitse economie en Duitse bedrijven. Hier houdt het de actuele stand van zaken bij. Destatis plaatst hier nieuwe statistieken zodra deze beschikbaar zijn.

Handel Nederland - Duitsland

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Duitsland

Soort informatieBedragJaartalVerschil met vorig jaar
Totale uitvoer€ 114,4 miljard2019+ 1,2%
Totale invoer€ 78,6 miljard2019+ 1,2%
Handelsbalans (positief/negatief)€ 35,8 miljard (+)2019+ 1,1%


Kijk voor de meest recente cijfers over de handel tussen Nederland en Duitsland in de databank Statline van het CBS. Wilt u de cijfers van eerdere jaren bekijken? Klik dan op de tab 'Perioden'. Hier kunt u verschillende jaartallen selecteren.

Belangrijkste exportproducten naar Duitsland

Top 5 Export van Nederland naar Duitsland

ProductgroepBedragJaartalVerschil met vorig jaar
Groenten en fruit€ 6,0 miljard2019+ 6,3%
Elektrische apparaten€ 5,9 miljard2019+ 6,9%
Toestellen voor telecommunicatie€ 5,1 miljard2019+ 5,8%
Medicinale en farmaceutische producten€ 5,0 miljard2019+ 8,8 %
Diverse fabricaten€ 4,9 miljard2019+ 7%


De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van exportproducten naar Duitsland zien? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Duitsland.

Trends in export naar Duitsland

Groenten en fruit zijn qua omvang het belangrijkste exportproduct van Nederland richting Duitsland. Dit was ook in 2018 al het geval. Onder deze productgroep vallen onder meer verse groenten, wortels, noten en fruitconserven. De cijfers laten een stabiele groei zien. De export van groenten en fruit is in 2019 met 6,3% gestegen tegenover het jaar ervoor. Een jaar eerder groeide deze productgroep nog met 4,9%.

Een opvallende verandering in de top 5 van exportproducten is het ontbreken van de productgroep organische chemische producten. Vorig jaar stond deze groep nog op plek 2 met een totale exportwaarde van € 5,6 miljard. In 2019 kwam de uitvoer van organische chemische producten uit op € 4,1 miljard. Een daling van bijna 27%.

Nieuwkomer in de top 5 is de productgroep medicinale en farmaceutische producten. Deze groep stijgt al 5 jaar onafgebroken. Vergeleken met 2014 is de export van van medicijnen zo'n 60% gestegen.

Voorlopige exportcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers naar Duitsland over het lopende jaar. Onder 'Perioden' kunt u de maanden selecteren waarvoor u de voorlopige cijfers wilt inzien. De gegevens in dit overzicht zijn een inschatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens. Deze cijfers kunnen op een later moment herzien worden.

Belangrijkste importproducten uit Duitsland

Top 5 Invoer vanuit Duitsland naar Nederland

ProductgroepBedragJaartalVerschil met vorig jaar
Voertuigen voor wegvervoer€ 8,5 miljard2019+ 8%
Elektrische apparaten€ 6,5 miljard2019- 4,2%
Medicinale en farmaceutische producten€ 4,0 miljard2019+ 4,8%
Diverse machines€ 3,9 miljard2019+ 4,7%
Gespecialiseerde machines€ 3,6 miljard2019+ 7,8%


De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van importproducten uit Duitsland bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer van Nederland uit Duitsland.

Trends in import uit Duitsland

Voertuigen voor wegvervoer staan opnieuw bovenaan het lijstje van belangrijkste importproducten uit Duitsland. In 2019 kwam de totale invoerwaarde van deze productgroep uit op € 8,5 miljard. Meer dan 70% hiervan bestaat uit personenauto's en onderdelen. Andere belangrijke (sub)categorieën zijn goederenvervoer en aanhangwagens/containers.

De top 5 invoerproducten van 2019 komt qua samenstelling overeen met die van 2018. Opvallend in 2019 is de daling van de invoer van elektrische apparaten (- 4,2%). Eerdere jaren steeg de import van deze producten juist sterk. Binnen deze divisie valt vooral de daling op van de subcategorie elektronenbuizen/transistors e.d. halfgeleiderelementen. Deze liep met ruim 14,1% terug tegenover 2018.

Voorlopige importcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige invoercijfers uit Duitsland over het lopende jaar. Onder 'Perioden' kunt u de maanden selecteren waarvoor u de voorlopige cijfers wilt inzien. De gegevens in dit overzicht zijn een inschatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens. Deze cijfers kunnen op een later moment herzien worden.

Handelscijfers via TradeMap

Een andere nuttige bron voor handelscijfers is TradeMap. Deze site wordt beheerd door het International Trade Centre (ITC) van de Verenigde Naties. Voordeel van TradeMap is dat u hier ook inzicht krijgt in niet-Nederlandse handelsstromen. Zo kunt u de Nederlandse cijfers vergelijken met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS, maakt Trademap gebruik van het HS-systeem voor het indelen van de goederenstromen. Hou hier rekening mee bij uw zoekopdracht.

TradeMap heeft een volledig overzicht van de handelsstromen naar Duitsland. Bovenaan bij 'partner' kunt u het exporterende land selecteren.

Overzicht handels- en investeringscijfers

Bekijk ook het rapport Handels- en investeringscijfers Duitsland - Nederland (pdf) (augustus 2019), met een overzicht van de import en export en met cijfers over de directe buitenlandse investeringen.

Meer informatie

Wilt u meer weten over de Duitse economie? Dan kunnen de onderstaande links u verder op weg helpen:

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.