Veelgestelde vragen over het coronavirus in Duitsland | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Veelgestelde vragen over het coronavirus in Duitsland

De uitbraak van het coronavirus (COVID-19) heeft gevolgen voor ondernemers die internationaal zakendoen. Op het moment krijgen wij veel vragen over corona en het zakendoen met Duitsland. Wij hebben de belangrijkste vragen en antwoorden voor u verzameld. Bent u geen ondernemer, maar een particulier? Neem dan bij vragen over reizen en de coronamaatregelen in Duitsland, contact op met het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Laatste update: 29 april 2021, 14:00 uur – Negatieve test verplicht voor Nederlanders bij reizen naar Duitsland; Duitse testcentra open voor grenspendelaars.

Bent u van plan om zaken te doen in Duitsland? En wilt u weten hoe wij u hierbij kunnen helpen? Probeer dan nu de RVO Exportwijzer.

Wilt u op de hoogte blijven van belangrijke corona-updates? Download de NL Exporteert app (Apple / Android) en abonneer u op Duitsland.

Meer informatie over de gevolgen van de coronacrisis op de Duitse economie, vindt u op onze pagina 'Feiten en cijfers' over Duitsland. Daarnaast bieden we veel informatie over zakendoen in Duitsland, zoals over de zakencultuur, exportregels en handelscijfers. Kijk op onze Duitsland-pagina.

Bekijk de FAQ's per land

Veelgestelde vragen

Actuele coronamaatregelen in Duitsland (federaal)

Laatste nieuws: hoe staat het met de coronabesmettingen in Duitsland?

In Duitsland zijn er rond de 3,3 miljoen gevallen van coronabesmetting (geweest). Meer dan 82.000 mensen zijn aan het virus overleden. Sinds half maart loopt het aantal coronabesmettingen in Duitsland weer op. Duitsland is begonnen met het toedienen van verschillende vaccins. Op de site van de Bundesregierung kunt u meer informatie vinden over de vaccinaties tegen het coronavirus in Duitsland.

Het Robert Koch Institut (RKI, het Duitse RIVM) houdt de coronacijfers van Duitsland bij. Het RKI publiceert hierover dagelijks een rapportage. Deze bevat onder meer het aantal coronagevallen per deelstaat en het reproductiegetal ('R') voor Duitsland.

In het coronadashboard Duitsland van het RKI vindt u meer informatie over de coronasituatie op lokaal niveau en ziet u welke regio's momenteel brandhaarden zijn.

Lockdown in Duitsland: wat zijn de belangrijkste coronaregels?

De Duitse coronaregels zijn sinds 16 december 2020 flink aangescherpt. Bondskanselier Merkel heeft toen de lockdown-maatregelen aangekondigd na een overleg met de deelstaten. De lockdown is daarna verschillende keren verlengd. De actuele coronasituatie in Duitsland is nog altijd zorgelijk. Sinds enkele weken stijgt het aantal coronabesmettingen weer hard.

Op 3 maart heeft de Duitse regering een versoepeling van de lockdown aangekondigd. Toch gelden er momenteel strenge regels. Ondanks de versoepeling blijft Duitsland in een lockdown. Op 23 maart heeft de Duitse regering besloten de coronamaatregelen te verlengen tot 18 april. Voor Pasen en de paasvakantie wordt geen uitzondering gemaakt.

Bovenop de nationale lockdown-maatregelen, kan een deelstaat besluiten om extra coronaregels op te leggen. Wilt u weten welke maatregelen er naast de lockdown gelden in een bepaald gebied? Kijk dan hieronder in de sectie 'Maatregelen rond coronavirus in Duitsland (deelstaat)' voor een overzicht van de verschillende Bundesländer en de officiële websites.

Het overzicht van de federale en deelstaatmaatregelen van de bondsregering biedt informatie over de belangrijkste regels en verschillen.

Actuele coronamaatregelen Duitsland: verdere versoepelingen uitgesteld

Na de 'eerste golf' van het coronavirus werden maatregelen in Duitsland op deelstaatniveau genomen. Hiermee konden lagere overheden lokaal maatwerk bieden. Tijdens de tweede golf nam de federale regering strenge coronamaatregelen voor het hele land. Deze zijn verlengd tot 18 april. Bij een 'derde golf' kunnen de maatregelen verlengd/verzwaard worden.

De Duitse lockdown is nog altijd gericht op het beperken van contact, zowel op het werk als in de vrije tijd. Zo zijn bioscopen, zwembaden en grote delen van de horeca (cafés/restaurants) gesloten. Ook mogen er geen grote evenementen plaatsvinden en er mag geen publiek aanwezig zijn bij sportwedstrijden. Op werkgevers wordt een dringend beroep gedaan om de normale werkomgeving te sluiten en thuiswerken te ondersteunen.

Vanaf begin maart is Duitsland begonnen met het doorvoeren van versoepelingen. De landelijke lockdown geldt nog altijd, maar lokaal kunnen bepaalde beperkingen worden opgeheven. Dit hangt af van het aantal besmettingen per gebied. Meer informatie over de versoepelingen van de Duitse lockdown is te vinden op de site van de Bundesregierung.

Belangrijke regels zijn onder meer:

  • Bij een laag aantal coronabesmettingen (minder dan 50 per 100.0000 inwoners per week) kunnen winkels in Duitsland onder voorwaarden weer open. Dit kan per regio verschillen. Bedrijven die dicht moeten (blijven), kunnen ondersteuning krijgen vanuit de Überbrückungshilfe III-regeling.
  • Bij een hoog aantal coronabesmettingen (meer dan 100 per 100.000) kan een gebied direct weer in een strenge lockdown terecht komen.
  • Er wordt een dringend beroep gedaan op burgers om alleen met goede redenen te reizen. Dit geldt zowel voor reizen naar Duitsland als voor reizen binnen Duitsland. Hotelovernachtingen voor toeristische doeleinden zijn tijdens de lockdown verboden. Voor (dringende) zakelijke afspraken wordt een uitzondering gemaakt. Zakelijke reizigers kunnen nog wel overnachtingen boeken.
  • Thuiswerken is de regel. De Duitse regering vraagt iedereen die thuis kan werken, om dat ook te (blijven) doen. Van werkgevers wordt verwacht dat zij dit zoveel mogelijk ondersteunen.
  • Geen (privé-)samenkomsten meer. Alleen bezoeken van 1 persoon uit een ander huishouden. Evenementen zijn tijdens de lockdown niet toegestaan.
  • Restaurants blijven voorlopig dicht. Afhalen van bestellingen blijft wel mogelijk.

Duitsland stelt (nog) geen beperkingen in aan de grenzen. Het blijft dus mogelijk om – alleen als het noodzakelijk is – naar Duitsland te reizen. Houd wel rekening met de regels voor reizigers bij terugkeer in Nederland. Deze gelden ook voor zakelijk reizen.

Corona-Warn-App

RKI, de Duitse tegenhanger van het RIVM, heeft een Corona-Warn-app ontwikkeld. Hiermee kunnen gebruikers een melding krijgen als zij in de buurt zijn geweest van iemand die besmet is (geweest) met het coronavirus. Het gebruik van deze app is niet verplicht. Er bestaat een Apple iOS Corona-Warn-App en een Google Android Corona-Warn-App.

Duitse coronaregels voor Nederlanders: Nederland is 'hoogrisicogebied'

Wie vanuit een 'risicogebied' naar Duitsland reist, is meestal verplicht om een coronatest te doen. Welk gebied als risicogebied wordt gezien, hangt af van het aantal coronabesmettingen.

Nederland is sinds 6 april 2021 zo'n 'hoogrisicogebied'. Dit betekent dat er extra maatregelen gelden als u van of via Nederland naar Duitsland reist. Deze maatregelen gelden óók voor zakelijke reizigers. De transportsector is uitgezonderd. Bent u chauffeur of actief in het vrachtvervoer? Lees dan ook het nieuwsbericht over de coronaregels in Duitsland van brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland.

De belangrijkste, actuele maatregelen zijn:

  • U moet vóór uw reis een coronatest laten doen. Deze uitslag moet negatief zijn. U moet de testuitslag meenemen als u de grens wilt oversteken. Meer informatie over de verplichte coronatest vindt u in de veelgestelde vragen van het Duitse ministerie van Volksgezondheid. Grenspendelaars kunnen de verplichte coronatest ook in Duitsland laten doen. Zij vallen onder de Duitse teststrategie, waarbij iedereen zich één keer per week gratis kan laten testen, ongeacht de woonplaats. De stad Aachen heeft meer informatie over de coronatest voor grenspendelaars.
  • U moet uw reis naar Duitsland vooraf aanmelden op de website van het Robert Koch Institute.
  • De grens tussen Nederland en Duitsland blijft open. De Duitse politie kan u bij het oversteken van de grens wel controleren.

Naast de testverplichting en meldplicht kan het ook zijn dat u in (thuis)quarantaine moet. De regels hierover worden op deelstaatniveau bepaald. In onze sectie over deelstaten vindt u een overzicht van de officiële websites met meer informatie.

Maatregelen tegen corona: geldt er een avondklok in Duitsland?

Er geldt in Duitsland momenteel geen (landelijke) avondklok. Wel vraagt de Duitse regering de deelstaten om bij besmettingen boven een bepaalde grenswaarde extra maatregelen te treffen. Een avondklok is dan een van de maatregelen die kan worden ingevoerd. Om te weten of er in een bepaald gebied een avondklok geldt, kunt u het beste de coronapagina van de deelstaat raadplegen.

Op het moment is er alleen in bepaalde delen van Beieren en in Hamburg een avondklok. Meer Duitstalige informatie over de avondklok in Beieren vindt u terug in de corona-Q&A van de deelstaatregering. In het overzicht met regio's ziet u in welke delen van Beieren een avondklok geldt.

Meer over de avondklok in Hamburg vindt u in het Engelstalige overzicht van de coronaregels in Hamburg. De aangescherpte regels gelden voorlopig tot 18 april 2021. De avondklok is een extra maatregel die door de deelstaat is ingesteld vanwege de hoge coronacijfers in Hamburg. De deelstaat kan deze aanpassen, aanscherpen of opheffen wanneer de coronabesmettingen zich anders ontwikkelen dan verwacht. Controleer daarom altijd de lokale bronnen.

Actuele coronamaatregelen in Duitsland (deelstaten)

Wat is de stand van zaken rond de coronabesmettingen per deelstaat?

In elke Duitse deelstaat zijn er minstens een paar honderd bevestigde gevallen van het coronavirus. Deelstaten met de meeste besmettingen zijn Noordrijn-Westfalen (dat grenst aan Nederland), Baden-Wüttermberg en Beieren. Bekijk de actuele stand van zaken in het corona-overzicht van het Robert Koch Institut.

Corona in Noordrijn-Westfalen (NRW)

De afgelopen weken behoort Noordrijn-Westfalen tot een van de deelstaten met de meeste coronabesmettingen. Meer informatie over de lokale situatie vindt u op de speciale pagina over het coronavirus in Noordrijn-Westfalen.

De deelstaat heeft ook een eigen NRW coronadashboard. In dit dashboard vindt u niet alleen cijfers over nieuwe besmettingen, maar ook andere coronavirus-informatie zoals de trend per regio, het aantal patiënten in het ziekenhuis en de lokale intensive care-bezetting.

Corona in Beieren

Ook de deelstaat Beieren is hard geraakt door het coronavirus. Na de eerste golf kent de deelstaat ook in de tweede golf veel coronagevallen. De lokale regering neemt daarom vergaande maatregelen. Zo kan er in bepaalde delen van Beieren een avondklok gelden.

Bekijk de actuele stand van zaken via de officiële kanalen van de Beierse deelstaatregering.

Corona in Berlijn en andere Duitse steden

Voor informatie over het aantal coronabesmettingen in andere regio's of grote steden zoals Aken, Berlijn, Düsseldorf, Hamburg, Keulen of München kunt u het coronadashboard van het RKI raadplegen. Voor meer informatie over de coronaregels (avondklok, quarantaine, verplichte coronatest, vaccinatiebewijs), raadpleeg de deelstaatpagina's in het onderstaande overzicht.

Waar vind ik informatie over de maatregelen die per regio zijn genomen in Duitsland?

In Duitsland worden veel zaken op deelstaatniveau geregeld. Dat betekent dat de aanpak van het coronavirus lokaal verschilt. Zo geldt er in sommige deelstaten een avondklok en in andere niet. Wilt u weten welke maatregelen er in een bepaalde deelstaat ('Bundesland') gelden? Kijk dan in het onderstaande overzicht voor de site van de deelstaat.

De quarantainemaatregel is geen federale regel meer, maar kan alsnog per deelstaat worden uitgevoerd. Meer informatie hierover kunt u vinden in het gedeelte over reizen naar en binnen Duitsland. In alle deelstaten blijft direct doorreizen mogelijk. Voor goederen- en warenverkeer gelden algemene uitzonderingen op de quarantaineplicht, zowel over de weg en het spoor als via de lucht. Ook geldt er vaak een uitzondering voor grenswerkers en reizigers die niet (lang) in Duitsland verblijven voor hun werk.

Overzicht Duitse deelstaten en coronamaatregelen
DeelstaatInformatiepagina over het coronavirus
Regering Baden-WürttembergCoronavirus in Baden-Württemberg
Regering Beieren (Bayern)Coronavirus in Beieren
Regering Berlijn (Berlin)Coronavirus in Berlijn
Regering BremenCoronavirus in Bremen
Regering BrandenburgCoronavirus in Brandenburg
Regering HamburgCoronavirus in Hamburg
Regering HessenCoronavirus in Hessen
Regering Mecklenburg-Voor-Pommeren (Mecklenburg-Vorpommern)Coronavirus in Mecklenburg-Voor-Pommeren
Regering Noordrijn-Westfalen (Nordrhein-Westfalen)Coronavirus in Noordrijn-Westfalen (NRW)
Regering Nedersaksen (Niedersachsen)Coronavirus in Nedersaksen
Regering Rijnland-Palts (Rheinland-Pflaz)Coronavirus in Rijnland-Palts
Regering Saarland Coronavirus in Saarland
Regering van Saksen (Sachsen)Coronavirus in Saksen
Regering Saksen-Anhalt (Sachsen-Anhalt)Coronavirus in Saksen-Anhalt
Regering Sleeswijk-Holstein (Schleswig-Holstein)Coronavirus in Sleeswijk-Holstein
Regering ThüringenCoronavirus in Thüringen

Reizen en zakelijke afspraken

Kan ik (of mijn personeel) weer reizen naar of binnen Duitsland?

Sinds 3 november is het reisadvies voor Duitsland oranje. Dit betekent dat niet-noodzakelijke reizen worden afgeraden. Daarnaast gelden er bij terugkeer naar Nederland extra maatregelen. Doe de corona-reischeck op Rijksoverheid.nl om te zien waar u zich aan moet houden bij terugkeer in Nederland.

Is de reis noodzakelijk en kunt u deze echt niet uitstellen? Hou dan rekening met strenge maatregelen als u van Nederland naar Duitsland reist. Iedereen die naar Duitsland reist moet zijn reis vooraf aanmelden bij het Duitse ministerie van Volksgezondheid. Daarnaast moet u een negatieve coronatest bij zich hebben op het moment dat u de grens oversteekt. Meer informatie over de verplichte coronatest en de voorwaarden (pdf) staat op de site van het RKI, het Duitse RIVM.

Andere informatie over reizen vanuit een hoogrisicogebied vindt u in de Duitstalige veelgestelde vragen van het Duitse ministerie van Volksgezondheid. Ook in het reisadvies van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken staat meer informatie over de coronaregels en uitzonderingen bij reizen naar Duitsland.

Er kan ook een quarantaineverplichting gelden. De regels hierover worden per deelstaat bepaald. Voor korte bezoeken ('klein grensverkeer') aan de deelstaten NRW en Nedersaksen gelden uitzonderingen voor de quarantaine en meldingsplicht. Kijk voor meer informatie over de lokale quarantaineregels op de website van de Duitse deelstaat waar u naartoe reist.

Daarnaast kunnen de Duitse coronamaatregelen lokaal verschillen. Controleer daarom wat de situatie is in de deelstaat of regio waar u naartoe reist. De Duitse regering biedt een overzicht van de verschillende deelstaten en hun pagina's met coronamaatregelen. Voor reizen vanuit andere landen naar Duitsland kunt u de site van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken raadplegen.

Situatie aan de Nederlands-Duitse grens

De Nederlands-Duitse grens is tijdens de coronacrisis altijd open geweest. Dit vanwege de sterke (economische) verwevenheid van de grensregio. Zowel in Noordrijn-Westfalen (NRW) als in Nedersaksen kunt u dus de grens oversteken. Dit blijft zo. Nederland is wel aangewezen als hoogrisicogebied. Dit heeft gevolgen voor de regels waar u zich in Duitsland aan moet houden, zoals de meldplicht en de testplicht. U kunt hiervoor aan de grens gecontroleerd worden.

Als u voor woon-werkverkeer de grens over moet, dan kunt u een zogenaamde 'Pendlerbescheinigung' gebruiken. Dit bewijs is niet verplicht. Aan de Duits-Nederlandse grens wordt niet actief gecontroleerd of u zo'n bewijs bij u heeft. Het helpt bij controle wel aan te tonen dat u een gegronde reden heeft om de grens over te steken. De transportsector is uitgezonderd van beperkingen. Het leveren van goederen over de grens gaat gewoon door.

Ik reis voor een (zakelijke) afspraak maar kort naar Duitsland. Moet ik dan in quarantaine?

Bent u in Duitsland geweest na 3 november? Dan geldt het dringende advies om bij terugkomst in Nederland in quarantaine te gaan. Let op: het reisadvies voor Duitsland kan onverwacht veranderen. Controleer vóór vertrek wat de actuele status is.

Of u in Duitsland in quarantaine moet, hangt van meerdere factoren af. De regels hiervoor verschillen per deelstaat. Zo maken de aan Nederland grenzende deelstaten Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen een uitzondering voor 'klein grensverkeer'. Dit zijn bezoeken van korter dan 24 uur. Voor dit soort grensverkeer gelden geen test-, meld- of quarantaineverplichtingen. U kunt dus voor een korte zakelijke afspraak de grens overgaan.

Grenspendelaars die dagelijks de grens oversteken moeten zich wel (eenmalig) melden bij het lokale gezondheidsambt. Lees meer over de regels in Noordrijn-Westfalen in de inreisverordening van NRW. De uitzondering voor klein grensverkeer in Nedersaksen is terug te vinden in de veelgestelde vragen over reizen binnen en naar Nedersaksen.

In de andere deelstaten gelden veelal strengere regels. Kijk voor meer informatie hierover op de website van de Duitse deelstaat waar u naartoe reist.

Ik reis binnenkort voor langere tijd naar Duitsland. Waar vind ik meer informatie over mogelijke lokale coronaregels?

Of er coronamaatregelen - zoals een quarantaineplicht - gelden en hoe deze worden ingevuld, verschilt per deelstaat. De meeste deelstaten stellen extra regels in voor reizigers die uit een risicogebied komen. Kijk voor meer informatie op de informatiepagina over corona van de deelstaat waar u naartoe reist. Een andere nuttige bron is de Tourismus-Wegweiser van de Duitse overheid. Deze biedt een handig overzicht van de belangrijkste coronaregels per deelstaat.

De Europese Commissie heeft ook een speciale site over coronamaatregelen per EU-land: Re-Open Europe. Hier vindt u onder meer informatie over reisbeperkingen, en regels rond restaurants en toerisme. Handig als u bijvoorbeeld op doorreis bent.

Reist u met de auto naar Duitsland? Dan biedt de ANWB Reiswijzer voor Duitsland nuttige en actuele informatie over de coronaregels voor bestuurders en passagiers. De Reiswijzer heeft daarnaast informatie over reizen met het vliegtuig/openbaar vervoer door Duitsland, algemene horecaregels en welke winkels er open zijn.

Het coronadashboard van het RKI geeft het laatste nieuws over het aantal coronagevallen per deelstaat en regio. Neemt het aantal coronabesmettingen toe? Dan is het aan te raden om op de site van de desbetreffende deelstaat te kijken of er specifieke maatregelen gelden voor dat gebied.

Mag ik via Duitsland doorreizen (transit) naar een ander land?

Als uw reis noodzakelijk is, is het toegestaan om via Duitsland naar een ander land te reizen. U hoeft dan niet in quarantaine of uw reis vooraf aan te melden. U moet wel het land zo snel mogelijk verlaten.

U kunt tijdens uw reis gecontroleerd worden. Het kan daarom helpen om documenten bij de hand te houden die aantonen dat u alleen op doorreis bent en niet van plan bent in Duitsland te blijven. Lees meer over doorreizen via Duitsland op de site van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Let op: In verband met uitbraken van de 'Britse' variant van het coronavirus, heeft Duitsland de grenzen met Tsjechië en Oostenrijk (Tirol) gesloten. U kunt hier dus niet te grens oversteken, tenzij u onder de uitzonderingen voor grensverkeer valt. Ook dan moet u rekening houden met extra controles en oponthoud.

Heb ik een negatieve coronatest nodig als ik naar Nederland reis?

Staat Duitsland niet op de lijst met veilige landen met laag COVID-19-risico van Rijksoverheid.nl? Dan moet u vanaf 29 december 2020 een negatieve COVID-19-testuitslag laten zien als u vanuit Duitsland naar Nederland reist per vliegtuig, schip, internationale intercity of internationale bus, op meer dan 30 kilometer van de grens.

Lees alles over de negatieve COVID-19-testuitslag voor reizigers binnen EU/Schengen op Rijksoverheid.nl. Hier vindt u ook informatie over wanneer u geen negatieve testuitslag hoeft te laten zien.

Handelsmissies en bijeenkomsten in Duitsland

Kan ik nog naar zakelijke afspraken/bijeenkomsten in Duitsland gaan?

Het reisadvies voor Duitsland is voor het oranje. Dit betekent dat niet-noodzakelijke reizen worden afgeraden. Daarnaast gelden er bij terugkeer naar Nederland extra maatregelen. Ook voor zakelijk reizen. Deze gelden zolang Duitsland tot de zogenaamde 'hoogrisicogebieden' behoort en dus niet op de lijst van veilige landen staat.

Houd er rekening mee dat de situatie snel kan veranderen. U kunt zelf de afweging maken of het zakelijk belang van uw reis opweegt tegen de risico's. Houd daarbij rekening met de gevolgen van het eventueel ziek worden op reis (verzekering en logistiek). En met eventuele reisbeperkingen of quarantainemaatregelen die in werking kunnen treden tijdens uw verblijf in Duitsland.

Bijeenkomsten zijn op dit moment sterk beperkt. Groepen in de publieke ruimte mogen maximaal uit 5 personen uit maximaal 2 huishoudens bestaan. In sommige deelstaten of zelfs dorpen en steden kunnen strengere maatregelen gelden, zoals een avondklok of lockdown. Kijk voor meer informatie over de lokale maatregelen op de website van de desbetreffende deelstaat.

Ik heb me ingeschreven – of ik ben van plan me in te schrijven – voor een handelsmissie. Gaat deze nog door?

De meest recente informatie over (handels)missies naar Duitsland vindt u in het missieoverzicht op rvo.nl. Heeft u zich al opgegeven voor een missie en is deze uitgesteld of geannuleerd? Dan wordt u hierover persoonlijk geïnformeerd.

Als u wilt weten of een missie waarin u interesse heeft nog doorgaat, neem dan contact op met de contactpersoon voor de betreffende missie. Het telefoonnummer en/of e-mailadres vindt u op de pagina van de missie op rvo.nl.

Overheidssteun voor bedrijven

Kan ik een beroep doen op overheidssteun als mijn bedrijf sterk is getroffen door de gevolgen van het coronavirus?

Op Rijksoverheid.nl vindt u het pakket met economische maatregelen dat het kabinet heeft geïntroduceerd om ondernemers te steunen. Bekijk ook hoe RVO u kan ondersteunen bij internationaal ondernemen in coronatijden.

Een paar voorbeelden van de van steun die u als ondernemer van de overheid kan krijgen:

Welke steunmaatregelen zijn er voor Duitse bedrijven?

Ook Duitsland neemt maatregelen om ondernemers in deze onzekere tijden te ondersteunen. Hieronder vallen onder meer de Duitse variant van werktijdverkorting ('Kurzarbeitergeld') en verschillende belastingmaatregelen, waaronder een verlaging van het btw-tarief tot eind van 2020. In totaal heeft de Duitse regering een pakket van € 130 miljard aan maatregelen klaarliggen om de economie door de 'coronacrises' heen te helpen. De organisatie German Trade & Invest heeft een Engelstalig overzicht van het pakket aan economische steunmaatregelen.

Heeft u een onderneming die onder het Duitse recht valt? Dan komt u wellicht in aanmerking voor één of meer steunmaatregelen van de Duitse (federale) overheid. Voorbeelden hiervan zijn de Kurzarbeitergeld-regeling en de Überbrückungshilfe, een overbruggingskrediet voor het mkb. Daarnaast bestaan er steunmaatregelen die op deelstaatniveau worden uitgegeven. Een overzicht daarvan kunt u terugvinden in de Förderdatenbank van het Duitse ministerie voor Economische Zaken en Energie. 

Meer informatie over de steunmaatregelen voor Duitse bedrijven vindt u op de website van het Duitse ministerie voor Economische Zaken en Energie (Duits). Spreekt u Duits? En heeft u vragen over uw Duitse onderneming? Dan kunt u ook contact opnemen met de Duitse instanties via één van de Duitstalige coronavirus-hotlines.  Er is ook een Engelstalig document over de ondersteunende maatregelen voor bedrijven (pdf) in Duitsland.

Gevolgen coronavirus voor Duitse economie en handel met Nederland

Wat zijn de gevolgen van het coronavirus voor de Duitse economie?

Op dit moment is het lastig te voorspellen wat de exacte impact van het coronavirus op de Duitse economie zal zijn. Veel hangt af van hoe lang de maatregelen blijven gelden. De meeste economen voorspellen voor 2020 een negatieve economische groei en een hogere werkloosheid.

Het vooraanstaande economische instituut ifo heeft een rapport over de coronacrisis en de Duitse economie opgesteld. Zij voorspellen dat het Duitse bruto binnenlands product (bbp) dit jaar met 4,2% zal krimpen. De werkloosheid zal mogelijk oplopen tot 5,9%. Beide behoren tot de slechtste cijfers sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog. Toch verwacht het ifo Institut ook een krachtig herstel. Voor 2021 voorspelt het instituut een groei in het Duitse bbp van 5,8%. Deze cijfers zijn wel pas eerste schattingen. Duitsland kent een open, exportgerichte economie. De impact van het coronavirus in andere landen kan dus ook de Duitse economie raken.

Het Duitse bureau voor de statistiek Destatis heeft een speciale pagina over de gevolgen van de coronacrisis voor de Duitse economie en Duitse bedrijven. Hier houdt het de actuele stand van zaken bij. Destatis plaatst hier nieuwe statistieken zodra deze beschikbaar zijn.

Wat zijn de gevolgen van het coronavirus voor de handel tussen Nederland en Duitsland?

Het coronavirus heeft zowel in Nederland als in Duitsland gevolgen voor de economie. Ook de handel tussen de twee landen is hard geraakt. In de eerste helft van 2019 exporteerde Nederland nog voor € 28,7 miljard naar Duitsland. In de eerste helft van 2020 lag de totale waarde op € 25,3 miljard. Dat komt neer op een daling van 12%. 

Ondanks de daling is Duitsland nog altijd veruit de belangrijkste afzetmarkt voor Nederlandse ondernemers. Die positie is nog verder versterkt doordat de export naar Duitsland minder hard is teruggelopen vergeleken met de export naar andere Europese landen. Zo daalt de export naar zowel België als Frankrijk met 15%. De handel met het Verenigd Koninkrijk is nog harder geraakt. Daar is totale exportwaarde in de eerste helft van 2020 bijna een kwart lager (-23%) vergeleken met 2019.

Meer weten over de Nederlandse export in tijden van corona? Lees dan ook het rapport Nederland Handelsland 2020 van het CBS. Meer informatie over de handel tussen Nederland en Duitsland in 2019 kunt u vinden op onze handel Nederland - Duitsland-pagina.

Hoe kan ik mij op de gevolgen voorbereiden? Wat kan ik nu doen?

Het advies aan ondernemers is om het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken te volgen. Blijf daarnaast op de hoogte via de media en de websites van de Rijksoverheid en het RIVM. Zo kunt u direct reageren op de laatste ontwikkelingen.

Verder verschilt het per sector en per leverancier hoeveel zij en op welke termijn zij kunnen leveren. Hou dus contact met uw partners in Duitsland. Wanneer uw voorraden in het gedrang komen, bekijk dan of er andere aanleverroutes mogelijk zijn voor uw bedrijf.

Producten exporteren naar Duitsland en exportcontroles

Zijn er beperkingen op het gebied van goederenvervoer naar of uit Duitsland?

Op goederenvervoer gelden geen beperkingen. Ook niet aan grenzen. De meeste beperkingen op het verkeer van personen zijn inmiddels ook opgeheven. Houd er rekening mee dat dit snel kan veranderen. Bekijk de site van het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken voor nadere en actuele informatie.

Gaan voor dieren/dierlijke en planten/plantaardige producten strengere veterinaire en fytosanitaire maatregelen gelden?

Nee. Er zijn tot nu toe geen gevallen bekend van veelvoorkomende besmetting met het coronavirus via huisdieren, groente, fruit of andere goederen. Daarom gelden hier voorlopig geen aangepaste regels voor. Raadpleeg voor meer informatie het Bondsministerie voor Landbouw en Voedsel.

Bent u actief in de agro/food sector en heeft u meer informatie nodig over de export naar Duitsland? Stel uw vragen dan aan de landbouwattaché en het landbouwteam in Duitsland, via bln-lnv@minbuza.nl. Houd ook de website Agroberichten buitenland in de gaten.

Invoer uit Duitsland, productie en leveringen

Wat gebeurt er met de productie in en de bevoorrading vanuit Duitsland?

In principe draait de Duitse industrie in deze fase gewoon door. Er zijn geen verplichte sluitingen afgekondigd. Wie thuis kan en mag werken, wordt geacht om dat ook te doen.

De situatie kan echter snel veranderen. Ook op regionaal niveau. Daarom is het goed om de websites van de deelstaten goed in de gaten te houden. Voor een overzicht, zie de sectie 'Maatregelen rond coronavirus in Duitsland (deelstaat)'.

Op de langere termijn kan de productie wel geraakt worden door het coronavirus. Net als in Nederland hebben ook Duitse bedrijven te maken met onderbroken toeleveringsketens. Binnen Duitsland, maar ook vanuit andere landen. Daarom kan de bevoorrading vanuit Duitsland in het gedrang komen. Het is helaas niet mogelijk om hier een algemene uitspraak over te doen. U kunt het beste contact opnemen met uw toeleveranciers en klanten uit Duitsland. Zij kunnen u meer vertellen over hun voorraden en de status bij hun toeleveranciers.

Meer weten?

We proberen u via onze website zo goed mogelijk van informatie te voorzien. Heeft u toch nog vragen hoe het coronavirus de internationale activiteiten van uw bedrijf raakt en waar u rekening mee moet houden? Dan u kunt uw vragen stellen aan de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) via klantcontact@rvo.nl. U kunt ook bellen: 088 042 42 42.

Daarnaast kunt u terecht bij:

Ook de Duitse tegenhanger van het RIVM - het Robert Koch Institut - publiceert veel (Duitstalige) informatie over het coronavirus. Zij houden ook een speciale pagina over het coronavirus bij. Hier vindt u meer informatie over risicogebieden in Duitsland en de antwoorden op veelgestelde vragen. Ook houden zij een actuele kaart van coronabesmettingen in Duitsland bij.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.